1
min read
A- A+
Pročitano

Dr Ljuljanović savjetuje: Djeca su vaša kopija, kada im je sve zabranjeno na kraju odu od kuće

15/08/2018 - 16:26
Autor:Fos Media
2194 pregleda

Piše: Prof. dr Selim Ljuljanović

a

Od vitalnog je značaja držati liniju komunikacije sa DJECOM stalno otvorenom

Djeca nikada ne urade ono što im mi kažemo da urade, ona rade ono što i mi radimo.

Od vitalnog je značaja držati uvijek liniju komunikacije sa DJECOM stalno otvoreno, pogotovo kada su u tinejdžerskim godinama, tada je najbitnije biti u stalnoj komunikaciji.

Kada vam djeca počnu govoriti o onome što im se dopada, sviđa, to je uobičajeno zbog toga što im se stalno ponavljalo: "Nemoj to da pričaš, kako te nije sramota. Nemoj to slučajno da uradiš. Nemoj to tako da osjećaš. Nemoj takav da budeš. Nemoj tako da se izražavaš. Nemoj takvu frizuru da nosiš. Nemoj toliko da jedeš. Nemoj sa tim mladićem da se družiš. Nemoj, nemoj, nemoj".

Djeca tada konačno prestanu da komuniciraju kada im je sve zabranjeno i na kraju odu od kuće.

Ako hoćete, ako želite da djeca budu uz vas, ako hoćete, želite da njima bude drago, da budu uvijek uz vas, da im bude prijatno, da vas slušaju, neka vam linija kumunikacije sa njima uvijek bude draga, mila, prijatna, s poštovanjem i stalno otvorena.

Nastojte da ih podržite, aplaudirajte kada nešto dobro urade, pohvalite ga, podržite ga u jedinstvenosti vašeg djeteta. Dozvolite svom djetetu da se izrazi u svom stilu čak iako ponekad mislite da priča glupost, dozvolite mu da se izrazi, dozvolite mu da kaže ono što on misli, dozvolite mu slobodno izražavanje jer to je njegovo pravo, to mu je Bogom dato.

Jedino tako će izbaciti okove, jedino tako neće imati ograničenja, jedino tako ćete moći iz njega izvući sve što vam treba da biste direktno od njega saznali sa kim se druži, ko mu je prijatelj, prijateljica, koga voli, koga cijeni, poštuje, sa kim se želi družiti i sa kim se druži, sa kim ima dobru komunikaciju i sa kim vrlo drago komunicira.

Nemojte ih prekidati, nemojte stalno da im govorite da nisu u pravu, nemojte ih ponižavati, pogotovo pred drugovima, pred braćom, sestrama, pred starijim drugovima, pred nepoznatim, pred komšijama, vašim prijateljima.

Nikada nemojte zaboraviti da ste i vi bili djeca, bili tinajdžeri, da ste i vi prošli kroz te gluposti, zato uvijek nastojte procijeniti kroz sebe kako vam je bilo tada, nemojte to nikada zaboraviti da su to vaša djeca.

Želim vam dobro jutro, želim vam dobru komunikaciju sa DJECOM, želim da sa njima razgovarate kao sa prijateljem, drugom, poznanikom, dragom osobom, uvijek uz dragu, prijatnu energiju jer ona su vaša djeca i vaša edukacija, otvorenost, istinitost ostaje sa njima za cijeli život jer ona su vaša kopija.

Vaš - Prof. dr Selim Ljuljanović

Napomena: Stavovi izraženi u ovoj kolumni ne odražavaju nužno uredničku politiku FOS Media

 

Pročitajte i ovo:

 

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari