Parazit(i)

Kritika je dala jedinstven sud – to je početak novog doba Holivuda. Konačno se desio dugo čekani proboj neameričkog filma kroz utegnute stereotipe Američke filmske akademije. Parazit, fantastični južnokorejski film reditelja Bong Džun Hoa, dokazanog i vještog filmadžije, oduvao je svu konkurenciju sa uglačane scene holivudskog Dolbi teatra na minuloj dodjeli Oskara, nekoliko večeri unazad.

Haos

Strašljiv i sumnjičav kakav inače jesam, tu negdje između predsjednikovog gostovanja na Javnom servisu i priče da treba otić' odavde, upitao sam majku kako je mirisalo ono vrijeme s početka dvedesetih, kad se Balkan zalijetao u šutku. 

Seansa: Zagađenje

Dnevnik pacijenta, unos dvanaesti: Ženska osoba, starosti trinaest godina. Već godinu dana redovna na terapiji, u evidenciji zavedena pod nadimkom Kaplja. Za razlog današnje posjete istakla je – zagađenje.

Oko mene

Oko mene su Džamonjina zbirka, vidno korišćena gramatika srpskohrvatskog jezika, crni čajnik i istobojni astal. Tu su i par Zabavnika, potonji broj NIN-a, jedan Lalić i jedna krpena lutka. I lampa, bezlična i jeftina, ali poštena u svom jedinom poslu. I glava je tu, veze ove rečenice i šalje ih u prste, dok tamo niže noge gube toplotu, a s visine klima uređaj melje kilovate i boli ga spoljna jedinica što je nogama prijatno kao na Igmanu januara '42.

Laž ili nedokaziva istina?

U ovom momentu se ne zna da li je mlada novinarka i bivša glavna urednica FOS Media portala obnarodovala laž ili je njena profesionalna greška samo u tom što je objavila informaciju u čiju vjerodostojnost ne može da ubijedi publiku i nadležne organe vlasti.

Pismo od Djeda Mraza

Dragi Milivoje,

Tvoje pismo je stiglo među prvima i ovog puta. Ni jedne godine me ne zaobiđe pošiljka od tebe, što posebno cijenim, iako si mi onomad poslao pismo u plavoj koverti i žestoko me lecnuo, mislio sam da me je neko potkačio što su vilenjaci na minimalcu. Šeretu jedan! Ja sam stariji čovjek, imam slabo srce i sponzorisani šećer u krvi, moglo je svašta da mi se desi. Ali nijesam ljut, nemoj da brineš. Volim dobru šalu.

100

Vijest kratka, poput ratnog telegrama – njih stotinu, tek punoljetnih, ušetalo je u nikšićku filijalu partije i postalo njenim članovima.

(Ne)željena trudnoća

Ima ljudi koji tvrde da se nečega može postati svjestan tek kad te to opeče.  Iz tuđih iskustava se, kažu, ne može izvući sav nauk, već samo postati obazriviji. I to sa rezervom, jer je takva vrsta opreza svojstvena disciplinovanim bićima, rijetkim pripadnicima ljudskog roda koji svaki svoj korak mjere iz tri ćoška. Za nas ostale, tuđa iskustva, naročito loša, su nekako maglovita i neopipljiva. Spucaju nas u trenutku, pa se čak i zamislimo nad njima, ali um nam se brzo ohladi i odluta po svojoj neucrtanoj stazi. A tamo neko nastavlja da preživljava nepravde i jade, koji se po čuvenju u našim glavama zadržavaju u formatu sitnih mitova, pogodnih za popunjavanje kafenisanja i dokonosti.