Farbanje

U jednom podgoričkom naselju stambeni ulaz, a u ulazu poštansko sanduče. U njega i u hiljade njemu sličnih, svakog mjeseca u isto vrijeme, redovno ko sezonski grip, stiže dobro poznata koverta. U koverti papir sa nekakvim stavkama i gomilom brojki praćenih skraćenicom za kilovat-časove, svedenih u jedinstvenu cijenu mjesečnog utroška električne energije.

"Igra prijestola" je praznik komercijalnog licemjerja

Ako ste vjerni ljubitelj serije "Igra prijestola" a čitali ste knjige Džordža Martina po kojima je nastala, može biti upitan vaš stav prema njima. Za početak, on svoj književni serijal još nije završio i serija se davno "odrodila" od književnog predloška. Može se reći da je postala ono nad čime su se Martin i obožavaoci njegovih knjiga zgražavali.

Mučnina

Dok je Sartrovog Rokantena obuzimao onaj osjećaj ispraznosti, neodređenosti i besmisla, jedan crnogorski dvadesetogodišnjak nije shvatao zbog čega mu se to dešava. Do tada,  mučnina ga je asocirala na vanredno neugodno stanje organizma, izazvano lošom hranom, autobuskom vožnjom ili litarskim vinom. No, kako to biva, prozvani dvadesetogodišnjak je silom prolaznosti života promijenio uzrast, a uz to poznao ispraznost, suočavao se sa neodređenošću i nalazio besmisao. 

Dva carstva

"Mitropolitovo je načelo da strancima ne treba vjerovati, osim kada se zalažu za vjerske slobode u političkom okruženju neblagonaklonom prema SPC".

Seansa: Sport

Dnevnik pacijenta, unos četvrti: Ženska osoba, oko trinaest godina, u bazi pacijenata evidentirana pod nadimkom Kaplja. Nastavila sa jednomjesečnim posjetama. Razlog današnje posjete – zabrinutost.

Vatra

Planuo je Notr Dam. Suvišno bi bilo dodavati dalje opise. Tu, pred našim očima, na našim displejima, nestajala je jedna od civilizacijskih ljepota, jedan od simbola Pariza. Fotografije su govorile za sebe, mediji su jurcali za ekskluzivama, tekle su suze. Nevolja.

Hapšenje Asanža i sloboda medija

Sedmogodišnji boravak Džulijana Asanža u ambasadi Ekvadora u Londonu je završen i Asanž je sada, zahvaljujući američkom predsjedniku čijoj je izbornoj pobjedi i sam doprinio, u britanskom pritvoru sa izgledima da bude izručen Sjedinjenim Državama. Postavlja se pitanje šta zapravo znači, a šta ne znači upravo otpečaćena optužnica koju jeTrampovo ministarstvo pravde podiglo protiv njega – za Asanža, za britansko pravosuđe koje treba da odluči da li da ga isporuči, ali i za slobodu medija u Americi.

Cijena mira

Ko u fotelji ak’ imalo sjedi, lakše živi no onaj koji ga plaća – tako bi se mogla opisati skorašnja izjava čelnog čovjeka Regulatorne agencije za energetiku, popularne RAE. To je ona državna firma koja aminuje svako poskupljenje elektrike, pod parolom da to tako mora, da je to u skladu sa evropskim i inim međunarodnim standardima, da se takvi postupci temelje na zakonima i ostalim propisima, jašta.