Vječnost bese

Razne nacije i narodi svijeta se ponose svojom istorijom, događajima i datumima iz svoje prošlosti. Tradicija služi za ponos svakom narodu ali, istovremeno, obaveza je generacija da čuvaju i njeguju vrijednosti koje na taj način žive i traju.

Gušenje

Bio je kraj minulog maja i bilo je rano veče. Nakon što su ga tri policajca prikovala za ulicu, a jedan od njih mu pritisnuo vrat koljenom, Džoržu Flojdu nije preostalo ništa drugo nego da u agoniji moli za svoj život. Pritisak nije popustio. Tako nemoćan, baksuzni Flojd se nepunih devet minuta nakon što su murjaci primijenili silu, lica prignječenog na asfalt Mineapolisa i pod silom jednog koljena kao simbola represivnog državnog aparata, rastao od ovog svijeta.

Seansa: Tranzicija

Dnevnik pacijenta, unos šesnaesti: Ženska osoba, uzrasta četrnaest godina. U evidenciji pacijenata zavedena pod nadimkom Kaplja. Pri zakazivanju seanse istakla da želi govoriti o – tranziciji.

U ime naroda

Pod okriljem inicijative da živimo kulturu u svoja četiri zida, koju je donijela pandemijom izazvana specifičnost vremena, sinoć je na drugom programu Javnog servisa prikazan Nikolićev film „U ime naroda“. Volimo mi tako dušebrižno da se sjetimo Nikolića, kad ga se već za njegovog života nijesmo umjeli sjetiti, mada će se i danas naći pođekoja mudra glavica da mu spočita vrijeđanje naše svijetle tradicije.

Seansa: Popuštanje

Dnevnik pacijenta, unos petnaesti: Ženska osoba, uzrasta trinaest godina. U evidenciji pacijenata zavedena pod nadimkom Kaplja. Pri zakazivanju seanse istakla da želi da govori o  – popuštanju.

Besa

Da nije riječi, ne bi bilo ni čovjeka. Na biću riječi stasale su civilizacije, kulture, na njoj kao vertikali uspostaviće se indivudualni i kolektivni svjetovi smisla čovjekove održivosti i trajanja u vremenu.