2
min read
A- A+
Pročitano

100

12/12/2019 - 11:37
Autor:Fos Media
2112 pregleda

Vijest kratka, poput ratnog telegrama – njih stotinu, tek punoljetnih, ušetalo je u nikšićku filijalu partije i postalo njenim članovima.

Vabljenje omladine u političke redove nije novost

"Vabljenje omladine u političke redove nije novost"

Piše: Milivoje Krivokapić

Ostatak vijesti je otpao na pominjanje nekakvih vizija i evropske budućnosti i ostalih šalunga kojima se uobličavaju obznane političkih partija, te se smatra nebitnim spram činjenice da je cijela stotina podtrebjeških osamnaestogodišnjaka, u jednom danu, postala stranačko članstvo.

Nakon ove novosti, nekako mu dođe prirodno svega reći – eto. Prostor za komentar ili analizu je zbrisan istinom da stotinu mladih ljudi, tek administrativno okićenih odraslošću, na buljuk odlazi u partijski stroj i svojevoljno prihvata nametnuti i dobro uvježbani politički ples. Iako je jasno o kojoj partiji se radi, ovaj pristupni grupnjak bi bio jednako porazan i da je mlađana stotka izabrala bilo koju drugu stranku iz palete naše buđave političke ponude. Ko drukčije kaže – kleveće i sa mass-učlanjivanjem se slaže.

Stav da je bunt obaveza mladih nije na mjestu, pretenciozan je i nametljiv. I ma koliko se činio kao jedina opcija u borbi protiv sunovrata mladosti, pozivati ih na tu vrstu prkosa je sebičan čin onih koji su u toj igri kiksali. Mladi bi trebali misliti svojom glavom, bez forsiranja. To bi ih neminovno odvelo u brojne greške i probleme, iz kojih bi izašli polupani ko Dom revolucije, ali i iskusniji. Tako se raste. Tako se postaje svoj, a svi mi, davni osamnaestogodišnjaci, znamo da je biti svoj najmangupskija mantra mladosti koja je mnogima ostala nedostižna. Tako se, konačno, ostaje van stada koje maršira put partijskih odaja.

I ovo se može učiniti nametanjem obaveze pred mladež. Biće da je po srijedi posljedica jednog od osnovnih postulata napretka, a to je da dolazeće generacije po svemu treba da budu bolje od nas. Baš zbog toga – zbog romantizirane nade u nove naraštaje – boli spoznaja da se mladost u jatima okuplja oko postojećih stranačkih struktura.

Vabljenje omladine u političke redove nije novost. Mnogo puta je istorija utefterila vrbovanja ovog tipa, nekad u miru, a nekad u ratu. U oba slučaja potreba je ista – nedostatak ljudstva. Za svaku bitku, tukla se ona metkom ili članskom kartom, potrebna je vojska, što brojnija i poletnija. Njena služba se plaća parolama o slobodi, pobjedi, lakšem zaposlenju i lagodnijem životu. No, tek kad se postane žrtva bude jasno da su ta potkusurivanja obične jeftine iluzije.

U komentarima na ovu vijest mogla se opaziti ocjena da je dobro što se jedna partija, naročito jedna moćna partija, podmlađuje na ovaj način, jer se tako otvaraju vrata promjenama. Znate onaj fazon – ući u sistem utabanom stazom, pa mijenjati stvari iznutra. Prošla je ta partija kao i sve ostale kroz više podmlađivanja i kroz nijednu od tih metamorfoza nijesmo dobili drugi kurs, već nasljednike. Onih koenovskih dvadeset godina dosuđene dosade zbog pokušaja mijenjanja sistema iznutra ne mogu se primijeniti u ovom slučaju. Mada, prvo ćemo zauzeti Nikšić, a onda ćemo zauzeti Berlin – zvuči kao bizarna prijetnja.

Neko je u prilog veličanja predstavljenog poraza mladosti podsjetio na čuvene riječi druga Starog da država koja ima ovakvu omladinu ne mora da brine za svoju budućnost. Namjerno ili ne, u tom citiranju se provukla greška, jer je Stari onomad kazao narod, a ne država. Tom omaškom su ove riječi učinjene krajnje prikladnim situaciji, jer ono što se kod nas smatra državom zaista ne mora da brine o svojoj budućnosti ako joj je omladina ovakva.

Nikšić je oduvijek bio grad krajnosti. Tu se sredine slabo gleda – ili kafana ili poslastičara, ili mangup ili jajara, ili crna trenerka ili starke, ili car ili pizda, ili dobar ili baraba, ili Mejdeni ili Metalika. Nema između. Kao što nema između mahanja pristupnicama i uvijek mladog nikšićkog panka. Kojoj od te dvije bande se prikloniti – to treba biti stvar slobodnog, a ne potkupljenog izbora.

Da, sve rečeno je stvar izbora. Ličnih ili dolazećih parlamentarnih, pokazaće se već.

Napomena: Stavovi izraženi u ovoj kolumni ne odražavaju nužno uređivačku politiku portala FOS Media.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari