3
min read
A- A+
Pročitano

Čija je moja zastava?

07/02/2019 - 11:46
Autor:Fos Media
1749 pregleda

Jeste li gledali predstavu Sobe? Dobra predstava. Onako, sirova. Sočna. Upečatljiva. Ima fora u njoj. Ima i muške golotinje koliko vam duša i mračne želje ištu. Ima i istopolnih odnosa. Ima narkomanije i lokalnog hiphopa. Tokom pauze se pije jeftino piće sa ekipom, kao na seoskim sa'ranama. Ima...

 Foto: Ana Kašćelan

Foto: Ana Kašćelan

Piše: Milivoje Krivokapić

Ima i državnih simbola.

Nije prošlo mnogo vremena otkad se desilo opštenarodno blamiranje u vezi sa izmjenama i dopunama Zakona o državnim simbolima. Najaviše tada lov na himnosjedeće vještice i ostale dušmane državnog vizuala. Po uređenom postupku, ovaj akt se skoro našao u rukama zakonodavca. I gle čuda – štrihovaše kažnjavanje za neustajanje na himnu! Naći će ta odredba svoje mjesto u nekom drugom, prikladnijem zakonu – zvanično je pojašnjenje. U zbilji, vjerovatno im je došlo iz procedura u glavu da taj progon sjedećih prekršilaca ne bi sproveo ni zloglasni i temeljni Štazi.

Tako se otresosmo ove skaradnosti, al' ne lezi vraže.

Svako ko upotrijebi grb i zastavu u umjetničkom stvaralaštvu, nastavnom i obrazovnom radu na način kojim se narušavaju javni moral, ugled i dostojanstvo Crne Gore biće novčano kažnjen. Kazna čeka i onoga ko na grbu ili zastavi izvrši bilo šta, ispravi, doda ili izmijeni, upotrijebi kao robni ili uslužni žig, uzorak ili model ili ako se zastava postavi tako da dodiruje tlo ili kao prostirka ili zavjesa, a globi neće umaći ni onaj koji izvrši bilo kakve izmjene u tekstu ili melodiji himne. Tako kaže novo slovo izmijene Zakona, a Sex Pistols odahnuše jer ne postoje sada i ovdje.

Tako se i iz jednog apsurdnog zakonskog zaštitništva nad simbolima premetnusmo u novo. Opasnije. Mnogo opasnije.

Ne znam da li ste gledali predstavu Sobe. Odlična predstava. U njoj crnogorska zastava igra jednu malu ulogu. Koliko malu toliko i bitnu. Malu ulogu koja može mnogo da košta.

Godina je 1989. Na Umjetničkom institutu u Čikagu, umjetnik Dred Skot postavlja instalaciju nazvanu Koji je pravi način isticanja američke zastave? Instalacija se sastojala od kolaža fotografija sa temom američke zastave, okačenog na zidu. Ispod kolaža, na ugrađenoj polici, bila je postavljena sveska u koju su posjetioci izložbe mogli da upišu odgovor na pitanje iz naziva instalacije. Na podu, u liniji sa postavkom, bila je položena američka zastava, tako da svako ko bi želio da upiše svoj odgovor u svesku, morao bi ujedno i da nagazi na nju.

To je bilo u doba Buša starijeg, simbola usiljenog patriotizma, i protiv ovog umjetničkog izraza krenuo je linč. Vrhunac se desio kada je imenovani umjetnik učestvovao u paljenju američke zastave ispred Kapitola, što je prirodno dovelo do sudskog postupka. Isprovociranost napujdanih patriota ublia u stratosferu. Vrhovni sud Sjedninjenih Država – institucija sa kojom, ma koliko američko društvo bilo uvrnuto, nema šale – je donijela konačnu presudu. A ona je, ukratko, glasila: Amerikanci po Prvom amandmanu imaju pravo da spaljuju ili ističu zastavu kako god žele. Sloboda govora, rođače. Njihova zemlja – njihova zastava. Tačka.

A čija je naša zastava?

Odgovor – naša. Kao i svaki drugi državni simbol. Država i sve u vezi sa njom pripada nama. Svako miješanje u to, svaka intervencija kojom se ono što je naše ograničava suprotna je i prirodi i pravu, a naročito suštini umjetnosti. Nametati, pod maskom zaštite, zabrane korišćenja državnih obilježja van propisanih formi je ništa drugo do usađivanje gnojnog nacionalnog osjećaja i zatiranje razloga za kritiku. A tako uzgojen nacionalizam nigdje, a naročito na Balkanu, nije dao zdrav plod.

I od koga se uopšte ovakvim nakaradnim zakonskim odredbama štite simboli? Od nas? Od njihovih ustavnih vlasnika? Od grupe umjetnika koja se odvažila da napravi odličnu i bolno iskrenu predstavu? Od njih koji su iskoristili zastavu kao ilustraciju za ono što ta zastava zaista predstavlja danas? Ako se ovo smatra neprijateljstvom prema državi, onda je lako odabrati stranu.

Nego, jeste li uopšte gledali predstavu Sobe? Pogledajte je, jer ćete vidjeti sebe. Vidjećete sebe u najogoljenijem i najiskrenijem izdanju koje nudi današnji crnogorski teatar. Vidjećete kako vam država kroz sveti simbol pendreka radi ono što najviše voli, dok su vam usta puna zastave, toliko puna da ništa ne možete reći. Vidjećete baš to. I osjetiti.

 

Napomena: Stavovi izraženi u ovoj kolumni ne odražavaju nužno uređivačku politiku FOS Media.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari