3
min read
A- A+
Pročitano

Ko to nije demokratija?

07/05/2020 - 19:15
Autor:Fos Media
3323 pregleda

Nijesmo demokratija. To nam je poručio renomirani Fridom haus, po njihovom nalazu smo sklizali ispod crte i iz konsolidovane demokratije se strmopizdili u nešto što se zove hibridni režim.

foto

Piše: Milivoje Krivokapić

Nizak udarac. Veoma nizak.

U ovakvom trenutku, dok neprijatelj očigledno postrojava snage, svačija je dužnost stati na stranu svoje domovine i uzvratiti da mi ipak jesmo demokratska država. Mora se pokazati da imamo sve što jedno društvo koje važi za demokratsko treba da ima i da smo ovim povodom tek brutalno oklevetani od nekih tamo NVO-a, koji su, zna se, omnikrivci.

Stoga...

Imamo teritoriju, malenu al' šarenu, vjekovnim granicama omeđenu, uz pođekoji spor sa komšijama. Imamo obalu, reklo bi se malu, ali bogatu zalivima, plažama, smještajem po garažama i beton devastacijom. Šaroliko, dakle – demokratija.

Imamo prirodu, ali ne i privredu, drugoj smo došli glave kroz privatizacije i mahinacije, a na prvu se još uvijek vadimo da je štitimo dok je otpadom kitimo i gušimo koncesijama. Tu su izlaz na more i majske zore u svakoj patriotskoj pjesmi, održivi razvoj i san o uklanjaju biznis barijera. Imamo divlju ljepotu, divlje rijeke, divlje planine, divlje svinje, divlje šipkove, divlje taksiste, divlje marksiste, divlju gradnju, divlju ekonomiju, divlju narav kad nam se takne u pleme. Divlje je globalni trend. Demokratija, jasno.

Imamo kriminal, i to organizovani. Imamo klanove, a klanovi članove, širi se mreža pa posao cvjeta. Zlonamjernici će prigovoriti ovome, ali ako se oko malo izoštri, vidi se da su klanovske strukture uspješno usvojile model prekogranične saradnje, te su se, zahvaljujući inicijativi iz svega dva malena kotorska naselja, grupisale mnoge balkanske pa i evropske istorodne organizacije. Nije li ovo za pohvalu i štrik u nekakvom tamo izvještaju? Nije demokratija, kažu...

Imamo moćne političare, moćne biznismene, moćne popove i nedodirljive lopove. Jak moral u priči, koji u praksi ni na šta ne liči, gađamo se nacijama i vjerama dok i dalje živimo od glodanja ostavštine bivše države. Šta? Pa na starom gradimo novo, bez obzira na ideološko mimoilaženje perfekta i prezenta. Nema ništa demokratskije od toga.

Imamo sveznadarstvo na svakoj društvenoj mreži i omladinu koja iz države bježi. Rasijano zdravstvo i srozano školstvo. Nepisani zakon minimalac a ostalo na ruke i kapetanske plate u državnoj destileriji grožđa. Avioprevoznika u minusu, nezaposlenost u plusu, ekonomiju pred kolapsom i prag trpljenja u stratosferi. Nesporan diverzitet, ta okosnica demokratije.

Imamo svijetlu istoriju i masovnu histeriju kad je se dohvatimo. Imamo jaku tradiciju i slabu kondiciju kad se treba zatrčati u suočavanje sa greškama iz prošlosti. Imamo junake i gorštake, neukaljane i svete, koji nam s onog svijeta prijete, svečeve i kraljeve, bitke i ratove i Petra II kojeg svako u raspravi poteže kao 'andžar, a malo ko ga zapravo čita. Bogata baština. Bez toga nema demokratije.

Mali smo, zato imamo velike simbole – rekao bi onaj anarkišta Avdić. Simboli su nam iznad svega i ičega, pošali se s himnom i eto te u aps, opogani zastavu i sijevnuće ti globa. Država štiti simbole od nas, kojma oni faktički pripadaju. Ovaj... Ma, to mora biti demokratija.

Imamo strane investitore, strane partnere, strana ulaganja i strana tijela u organima donosilaca odluka. Imamo kineske drumove, italijanske kumove, američke donacije, evropsku podršku, ruske nekretnine, arapske hotele, kanadske marine, njemački govnovod iznad Budve i neke Irce što peru pare kupovinom zemlje po Velimlju. Raznovrsnost na polju biznisa, kroz koji smo prepoznati kao popularna investiciona destinacija i pouzdan partner za ulaganja može biti samo odraz demokratije.

Imamo institucije sistema, pune problema. Vladu, ministarstva, uprave, agencije, sudove. I Skupštinu, ona je i naša slika – jer odražava naš doživljaj predstavničke demokratije, i prilika – jer je mnogima donijela faraonski život i odsustvo odgovornosti. No, narod ih je birao, a da im se takvi ne sviđaju, zamijenio bi ih. Nije li to demokratija, pitam vas?

Imamo vlast koju ne mijenjamo. Zvuči kontroverzno, ali dajmo to razmotriti. Samo smo praktični i taktični i balkanski pragmatični. Tu i tamo odigramo izbore, više radi fore, uvažimo formu, da ne bude grke. Treba težiti jednostavnosti, kako su i sami antički filozofi tvrdili, a oni su oci demokratije.

Imamo sve što nam treba da bismo bili zdravo društvo i još više onoga što nas u tome ometa. I ako naposljetku, gluvo bilo, nijesmo demokratija, onda je to samo i samo do nas. Mi smo odgovorni.

A odgovornost je, ponovimo, stub demokratije.

Napomena: Stavovi izraženi u ovoj kolumni ne odražavaju nužno uređivačku politiku portala FOS Media.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari