2
min read
A- A+
Pročitano

Mučnina

10/05/2019 - 11:01
Autor:Fos Media
3239 pregleda

Dok je Sartrovog Rokantena obuzimao onaj osjećaj ispraznosti, neodređenosti i besmisla, jedan crnogorski dvadesetogodišnjak nije shvatao zbog čega mu se to dešava. Do tada,  mučnina ga je asocirala na vanredno neugodno stanje organizma, izazvano lošom hranom, autobuskom vožnjom ili litarskim vinom. No, kako to biva, prozvani dvadesetogodišnjak je silom prolaznosti života promijenio uzrast, a uz to poznao ispraznost, suočavao se sa neodređenošću i nalazio besmisao. 

Foto: FOS Media

Foto: FOS Media

Piše: Milivoje Krivokapić

Tek u proteklih par godina, zahvaljujući političkoj stvarnosti u svojoj domovini, spoznao je onu mučninu.

Juče, na jutro tog dana, u jednom crnogorskom sudu je izrečena prvostepena presuda koja je i prije svog ozvaničenja, sportski rečeno, osigurala mjesto u istoriji. Dakle, prvoj rundi postupka vijeka, famoznom državnom udaru, juče je odzvonio prvi gong.

Komentarisanje sudskih postupaka i odluka prije njihove pravosnažnosti nije dobra praksa, kaže profesionalna etika. Davati šire analize, zauzimati strane, dizati na vile sud, tužilaštvo ili odbranu – sve je to reakcija na ono što je viđeno. Jer u ovom slučaju, što se kod nas nije dešavalo ranije, bilo se u mogućnosti zaviriti u sudnicu putem televizijske magije. Mnogima je to srušilo ustaljene iluzije o samom izgledu i toku suđenja. Takve je sigurno pogodio nedostatak lepršavih i zgodnih advokata i tužilaca koji plešući po raskošnoj sudnici citiraju Seneku i Bibliju. Ovo nije američki film, iako ima neke elemente, tačnije klišee. 

Sve i da se oglušimo o etiku i da damo riječima na volju, baviti se ovim postupkom, ne sa stanovišta procesnih pravila, prakse, logike i ocjene dokaza, već sa stanovišta zbilje – je nesvakidašnje mučno.

Mučno, kao i ono što je do njega dovelo.

Onog trenutka kad je politika počela da se izmješta na ulice i na društvene mreže, trebalo je biti jasno da će stvari da odu južno. Crnogorski parlament je izgubio značaj, postao je tek formalna insititucija, tužna cirkuska šatra pod kojom se malo šta važno dešava dok opozicija ne navrne. Tada zajedno sa kontra-kolegama izvedu neku blamažnu tačku, pa nam svima bude veselo. Ovo zaista bude smiješno, ukoliko se ne uzme u obzir da je parlament jedne države, jedne parlamentarne demokratije – dom njenog naroda. Praviti šaradu pod njegovim krovom znači vrijeđati domaćine te kuće. A rekosmo čiji je to dom.

A što bi se naši navodni predstavnici i obazirali na nas – običan narod. Sami smo sebi dozvolili sav ovaj haos. Mi smo se pecali na njihove velike riječi i podjele, mi smo voljno jurišali na svaki njihov podstrek, mi smo pjenili nad svakim sukobom koji su oni krajnje planirano izvodili i pomogli im da taj fajt konačno prenesu i u sudnicu. Onda smo svi nestrpljivo čekali presudu stoljeća, jedni sa balom niz usta zbog potencijalne sahrane jednog političkog pokreta, drugi sa spremnošću na oružani otpor u slučaju da im se krene lisicama na zglobove, a treći da bi po ko zna koji likovali nad svojim kvazi-stručnim prognozama. Svako svoj interes, zemljače. Smisao politike.

I tu nije kraj – jučerašnja presuda je tek prvostepena, već je najavljeno da će biti zasuta žalbama, što znači da nas čeka još koja godina ovog pravosudnog spektakla. Zamislite samo koliko je to političke sirovine za potpaljivanje raje. 

Mučno.

I dok se navlačilo ono jučerašnje sivkasto jutro nad insitucijama obgrljenim pojačanim mjerama bezbjednosti, mnogima se želudac nesvjesno grčio od nadolazećeg talasa nove političke dreke. Dernek je već počeo – s jedne strane, predmetna presuda je unaprijed predstavljena kao napad na vaskoliko srpstvo. S druge, njome je odbranjeno milenijumsko černogorstvo, dabome. Čekamo nastavak, ostanite uz nas.

U finalu, sud će reči svoje, tužilaštvo će reći svoje, odbrana će reći svoje. Svi će ostati pri svojim navodima, stručno rečeno. A mi ćemo ćutati. Ili, narodski rečeno – mučati.

Mučno, zar ne?

Napomena: Stavovi izraženi u ovoj kolumni ne odražavaju nužno uređivačku politiku portala FOS Media.

 

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari