3
min read
A- A+
Pročitano

Nijeste apolitični!

18/10/2018 - 16:00
Autor:Fos Media
1130 pregleda

Piše: Milivoje Krivokapić

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

„Ne možeš kukat' što ti je kapa mala, ako te nije zanimalo ko ti je kroji!“ - nepoznati pametar

Da je ovo priča za lov na čitaoce, narodski rečeno clickbait, onda bi se ugnijezdila pod dužim naslovom, koji sije nevjericu o tome kakvu su epohalnu istinu neki tamo naučnici upravo otkrili i šta se desilo nakon toga. Srećom ili ne, ovo nije takva priča. Ovo nije tekst koji se bavi teorijama političke misli i prakse, nije zakićen nerazumljivim frazama, dugačkim referencama i suprotstavljenim stavovima analitičkog faha. Sada mogu da odahnu i nastave da skroluju oni koji bi čitali, a koje je naslov ukočio, jer su gadljivi na sve političko. Ipak, sitna navlakuša je plasirana u ovim redovima – ovo je priča o takvim ljudima. Ovo je priča o nama.

Kažem nama, jer inspiraciju pronalazim u zabludi koju sam dugo gajio. Igramo pošteno.

Kad već igramo pošteno, onda red nalaže da se zbori istina, a pod smislom ove pisanije ona glasi – nijeste apolitični.

Niko nije apolitičan. Koliko god taj izraz bio zgodan da se njime što kraće iskaže nezainteresovanost za ono što se generalno smatra politikom, sam po sebi je varljiv. U konačnom i opasan. Njime se nesvjesno poručuje da se pokušava ostati ignorantan na to ko nam i šta o glavi radi.

Prethodni, pravnički rečeno, stav zahtijeva hitno razjašnjenje, kako se ne bismo iz mjesta popičkarali – interesovanje za politiku nije isto što i političnost.

Ovo prvo se uglavnom iskazuje kroz agresivne i često usko argumentovane rasprave, kojima se preplavljuju društvene mreže i  uništavaju svadbe i sa'rane nakon koje čašice više. Najakutniji oblik je slijepo sljedbeništvo određene partije ili ličnosti. Profesionalno bavljenje politikom je teška kategorija ovog prljavog sporta. Dalji opis je suvišan za bilo koga ko bistro pojmi političku zbilju. Najbitnije – barjačiti zastavom kineske proizvodnje ili brojem istaknutih prstiju izražavati pripadnost nekoj političkoj bratiji je stvar odluke. To nije političnost. To je političko opredjeljenje.

Političnost je opozitna prethodno opisanoj praksi. Njoj podliježemo svi. Neotresiva je. Političnost nije ništa drugo do uticaj raznih politika na život svih rabova božijih i na svekoliki život zemaljski. Političnost je neodvojiva od bića. Ako si živ – onda si političan. Čak i mrtav to možeš biti. U to ime – Hasta siempre, Comandante!

Apolitičnost je pogrešno shvaćena. Izbjegavati politikom obojenu realnost je sasvim razumljivo, zdravo čak. Polako udara u crvene podioke zatrovanost onim što nam se servira iz ruku političara. Sve to podsjeća na dugačku i prepunu kanalizacionu cijev, kojoj se od smrada ne može prići ni na puškomet. I koliko god se izmicali, taj smrad dopire do nas. Sve odluke, sve radnje, svi i najsitniji postupci politike direktno utiču na naše živote. Tako od apolitičnosti ostade samo lijepa ljuštura u koju se pokušalo sakriti i to predstaviti kao svoj nepolitički stav.

No, i stav je prevrtljiv plesač. Hoće da odigra i mimo našeg ritma. Ilustracija – najčešće se kao primjer apolitičnosti uzima nekorišćenje biračkog prava. Mrski apstinenti. Ima ih (nas) uvijek. Ne izađeš na izbore i pokazao si kako te ne zanima politika. Plitko. Netačno. Biračka apstinencija je politički stav. Njome se češće pokazuje nedostatak predmeta izbora, nego neizainteresovanost. Sve i da je ovo potonje u većini, poklapa ga gorka istina koja mu potire smisao – na svim izborima, na neki način, neko biva pobjednik. Onda taj neko dobije vlast, a vlast donosi moć. Moć da se upravlja svima i svime, u manjoj ili većoj mjeri. I svi smo među tim svima.

Da je mnogima puna kapa svega što ima veze sa politikom – jeste. Da se mnogih ne tiče isprano i bajato tupljenje političkih glava – očekivano. Ali one politike koje nazivamo javnim, koje se odnose na zdravstvo, obrazovanje, zarade, kulturu, kojima se uređuju porezi i ostale otimačine, koje bi trebalo da štite prirodu i nas same – e, one nas se tiču. Htjeli mi to ili ne, ove politike su nam dio života. Ako se mi ne interesujemo za njih, interesuju se oni koji se od njih i ovajde. Na našu štetu.

Kriti se iza apolitičnosti je lijeno. Neodgovorno. Tako se nagomilava političarska raspuštenost, koja jednom mora da prekipi. Mora da se izlije. U tim izlivenim političkim fekalijama prvi se dave oni koji su bili nezainteresovani.

Nijeste apolitični. Nijesmo apolitični. To ne možemo biti. I da možemo, ne bismo smjeli.

Napomena: Stavovi izraženi u ovoj kolumni ne odražavaju nužno uredničku politiku FOS Media.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari