2
min read
A- A+
Pročitano

O zatvorima sve najbolje

20/12/2018 - 13:08
Autor:Fos Media
642 pregleda

Najavljena je izgradnja novog zatvora u našoj zemlji. Ovo i nije neka vijest. U današnjem vremenu, ako pri obraćanju masama ne upotrijebite termine investicije ili poboljšanje standarda građana, od vas ne može biti vijest. Nijeste interesantni jer ne nudite ono što se traži. Ne podstičete distribuciju progresa, a on je glavni mejnstrim ovog našeg tranzicionog doba.

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Piše: Milivoje Krivokapić

Uspostavljanje nove kaznionice, u tamo nekom Mojkovcu, malo po čemu može biti zanimljivo. Možda to za bitno uzima neko kome prijete četiri zida, ali većina bi preko ovakve novosti samo prevukla pogled i nastavila ka novinama o najnovijim plodovima politke i o tome kako smo opet po nečemu bolji od Srbije.

Ova nezainteresovanost je na mjestu. Tema je zatvor, jedna od onih mračnih nužnosti civilizacije. Neprijatna tema. Fakat da se ovakve institucije zatvaraju po pojedinim naprednim državama, ali ne treba nas kuditi što činimo suprotno. Mi smo, rekosmo, u  eri tranzicije i ovakve nužnosti su neophodnost.

Srećom, dosadu prethodnih paragrafa suspenduje obrazloženje o benefitima mojkovačke apsane. Jeste, benefitima. Jer, kako je objašnjeno od strane lokalne uprave ovog sjevernog grada, izgradnja zatvora će donijeti višestruku dobrobit.

Lijen um poput mog bi pomislio da se ova dobrobit ogleda u tome što će se sa ulica skloniti više baraba, što će nam domovina obezbrižiti i što će se opet moći zakonačiti na klupi kao u ono vrijeme.

Pogriješismo i ti i ja, čitaoče strpljivi.

Kao jedna od ključnih dobrobiti izgradnje nove tamnice, kako rekoše opštinske vlasti, je šta drugo nego – poboljšanje životnog standarda mještana. Pretpostavljate šta je sledeće. Kako rekoše, izgradnja zatvora predstavljaće i svojevrstan potencijal za uvoz investitora. I eto vijesti! 

Eto i boljitka i investitora, i to uvoznih! Eto procvata ekonomije i privrede. Eto još jednog važnog koraka ka Evropskoj bratiji!

A u pitanju je – zatvor!

Predstaviti ovaj poduhvat na ovakav način nije nesmotren čin tragikomedije, već uvježban sistem hvatanja za slamku. U vremenu u kojem tonemo u dugovima i deficitu, narodu je potrebno sve, ali bukvalno sve, prikazati kao potencijal za njegovu dobrobit. Sve mora imati istaknut baner nadolazeće zadovoljštine, iako se kroz jedan precizniji pogled jasno može vidjeti čemu sve to vodi. A vodi novim dugovima, dubljim socijalnim krizama i lagodnijem baškarenju naših strateških partnera iz izvanzemstva.

Jasno je da jedna institucija ovog tipa podrazumijeva i nova radna mjesta i novu infrastrukturu, no nekako ne ide predstavljati zatvor kao potencijal. Ne ide, bre. Zatvori su nužda. Povećavati njihov broj nije napredak nego pokazatelj društvenog stanja, jednako pozitivan i negativan. U isto vrijeme, to može značiti da institucije rade svoj posao i čiste ulice, a sa druge da kriminal bilježi rast. U našem slučaju, teško je naglas izgovoriti koja od ove dvije opcije ima primat.

Ili ipak prihvatiti zatvore kao razvojnu šansu. Uzjahati ovaj elan progresa i otvoriti zatvore u svim opštinama. Načiniti novi razvojni plan – povući kintu iz Evropskih fondova i u svakom gradu podići po pržun proporcionalan broju nezaposlenih. Onda jedan dio zaposliti kao osoblje, a one koji ne prođu na konkursu lijepo spratiti među zidine. Istina, zvuči malo ekstremno, ali uzmite u obzir da su ovim planom obuhvaćeni ključni elementi naše vizije napretka – poboljšanje standarda i strane investicije. 

I sve će biti na svom mjestu. Kapital ima da kruži, vrijeme da protiče. I siti još više siti, i zatvorenici na broju.

Napomena: Stavovi izraženi u ovoj kolumni ne odražavaju nužno uređivačku politiku FOS Media.

 

Pročitajte i ovo:

 

Tagovi

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari