2
min read
A- A+
Pročitano

Lomača nije za sve

01/11/2018 - 14:12
Autor:Fos Media
1879 pregleda

Omače mi se izraz knjigospalitelji u prethodnom tekstu. Tada ga upotrijebih tek figurativno, da opišem skorašnju harangu na pojedine pisce i njihovo djelo. U svojoj naivnosti, nijesam pomislio da to može biti i slutnja, koja se, pokazaće ovo pisanje, obistinila.

foto

Foto: Facebook

Piše: Milivoje Krivokapić

Tu, u komšiluku, u bratskoj Srbiji, javno je spaljena knjiga.

Podsjetiće ovaj čin na simboliku i praksu spaljivanja knjiga. Proći će umom davna Kina, Aleksandrija, Bejrut. Strahotno doba Inkvizicije i kolonijalna okupacija Južne Amerike. Popljačkani hramovi i dvorovi. Njemačka iz doba najvećeg mraka. Zna se zašto se to činilo – knjige su bile prijetnja. Nosile su znanje koje je usporavalo razvoj onih ideja koje su malo čega dobrog donijeli ovome šarenom svijetu. Udarale su na lažni moral vremena koja su mirisala na zlo. Zna se i ko je to činio. Na plamenovima tih knjiga podgrijavala su se ideološka zvjerstva i religijske laži, ostavljajući za sobom neprebrojive smrti, nenadoknadivo otimajući znanje od svijeta. Od tada, spaliti knjigu znači ugroziti slobodu, ograničiti znanje, sputati napredak.

A sada, tu u komšiluku, u bratskoj Srbiji, knjigu je iz protesta spalio jedan mladi pisac. Na lomaču je predao roman-prvijenac popularne pobjednice rijaliti programa.

Iako se povod i razlozi kojima se vodio počinilac pri svom zapaljivom protestu jasno razlikuju od istorijskog konteksta spaljivanja knjiga, sam čin je isti, a samim tim i sporan. Knjiga nije kriva. Nije obavezna. Ona je tek jedan u nizu estradnih gadžeta, koji se serviraju puku navučenom na paralelnu i raskalašnu televizijsku realnost.

fchmb
Foto: Nikola Tomić

Identičnu sudbinu dijeli i autorka vatrom progutane knjige. Ovo autorka treba uslovno uzeti – ovakva štiva su najčešće naručeni tekstovi, romantizirani i prilagođeni nečitalačkoj publici. Nego, valja se odmaći od ove analize. Kritikovati sadržinu i kompoziciju nepročitane knjige vodi hipokriziji, ma o kolikom trešu da se radi.

Dakle, autorka spaljene knjige nije uzrok. Ona je rezultat. Ona je plod mentalitetske i kulturološke devolucije, čijim tokom plovi ono što se naziva većinom Balkanskog življa. Ona nije nametnuta, niko nije primoran da je slijedi. Ona je tražena. Kroz njen lik se prodaje jeftina priča o ovdašnjoj ženi, taj pseudo-feminizam narodnog tona. Njenim usponom od trnjine do nebesa skreće se pogled sa rasula u kojem se nalaze zemlje njenog gledališta, zemalje spaljene taman koliko i njena knjiga. Ona je sendvič od hljeba i igara.

A narod voli da se poistovjeti. Voli da vidi sebe u poznatom licu. Zato i pada na jeftinu spiku. U rijalitiju, u politici, u životu. Zato i u pilgrimističkom zanosu već godinama čami u redovima, ne bi li se ogrebao za autogram i fotku sa proizvođačima plitkog blogeraja i osuđenim ratnim zločincima na poraženom Beogradskom sajmu knjiga.

No, ma koliko je bilo pogrešno spaliti opisanu knjigu, podrška za takvim postupkom je široka. Uz to, pojedini revnosnici idu korak dalje i predlažu zabranu. Ne znam da li su svjesni kolika usluga se čini suprotnoj strani i samim pominjanjem ovakvih sankcija.

U Njemačkoj, na jednom od mjesta gdje su spaljivane knjige tokom procvata nacizma, prije par godina je bila postavljena impozantna umjetnička instalacija. Predstavljala je Partenon u originalnoj razmjeri, sačinjen od sto hiljada knjiga koje su zabranjene širom svijeta. Jedan pogled na ovo nesvakidašnje umjetničko djelo navodi na neostvarivu želju da se pročita svaka od tih knjiga, da joj se spozna suština i razlog izopštenosti. Sad zamislite – da li bi bilo pravedno da se ovo naše spaljeno štivo nađe na ovakvom elitnom mjestu? Tome bi je povele zabrane.

Tako je i lomača dvosječno oružje. Mnogi koji su na njoj skončali zasluženo su se utefterili u besmrtnost, pod krunom mučeništva. Postali su heroji u očima običnog čovjeka. Treba li onda ovakve književne ispade učiniti vječnim, a njihove autore svrstati u martire? Valja razmisliti o tome. U suportnom, ovakvim djelima im činimo uslugu. Činimo ih herojima.

Napomena: Stavovi izraženi u ovoj kolumni ne odražavaju nužno uredničku politiku FOS Media.

 

Pročitajte i ovo:

 

Tagovi

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari