2
min read
A- A+
Pročitano

Panika

12/03/2020 - 10:00
Autor:Fos Media
3982 pregleda

Juče smo osvanuli u mučkoj opsadi. Koronavirus, službeno označen kao COVID-19, od milošte Korona, širi svoju strahovladu i pokorio je sve zemlje Evrope liše nas. Kažu da mu se i Kosovo opire, ali njih po običaju niko ne uzima u računicu.

foto

Foto: FOS Media

Osta sama malena Crna Gora u okeanu zaraze. A plima nadolazi…

Stigla je Korona, nego ne smiju da objave – bio je slogan pod kojim smo se uspaničeno dali u tovarenje brašna, ulja i cukra, ne dajući šansu mrskom virusu da nas zatekne nespremne. Tvrd je orah voćka čudnovata, ali ga dupe brzo strahom skrca kad zakuca pošast. I tako smo za svega jedno jutro od neustrašivih virusodušmana i šaljivdžija prerasli u jurišnike na maloprodajne trgovine robe široke potrošnje.

Svega par falš kružećih poruka i dojava iz pouzdanih izvora bilo je dovoljno da nas povede u hajdučiju na osnovne životne namirnice i poharu rafova, dok ostadosmo gluvi za zvanični stav i upozorenja da razloga za paniku nema. Koronavirus još uvijek nije ulovljen kod nas, čujemo od nadležnih, evidentno je da će stići, ali treba ostati pribran i slijediti jasno data uputstva u ovakvim vanrednostima.

Zajebi ti to, druže – grupni je odgovor i juriš po zalihe!

Jučerašnje scene praznih rafova i natovarenog naroda pred kasama su zaista izgledale apokaliptično, pa se prirodno zapitati otkud je planula tolika panika. A povoda za nju ima više.

Mi smo prestravljeni nemaštinom. Još je freško sjećanje na jezu praznih rafova, oni stariji bolje i bolnije to pamte nego mi koji smo tada bili ukras svijeta. Metle, jabuke i par konzervi znali su tokom sankcija biti jedini artikli po samoposlugama, a narod je bio osuđen da po dilerskim cijenama kupuje namirnice od kojeg mu je zavisio opstanak. Nadovežemo li na to užase kroz koje su prolazile pređašnje generacije oštećene svjetskim ratovima, nametne nam se kao nasljedno da pri prvoj prijetnji jurnemo da se obezbijedimo hranom.

Mnogo smo bili gladni kroz istoriju. To nas goni u paniku.

Vlast kaže da ipak nema razloga za nju i da spremni čekamo virusnog okupatora. Ako zbrojimo tu informaciju sa postupkom građana ovim povodom, dobićemo jedno od pouzdanijih ispitivanja javnog mnjenja o povjerenju u institucije – ne vjerujemo im sitnog zrna! Dokaz? Prazne prodavnice i nagomilane zalihe uprkos pozivu da za tim nema potrebe. Hronično smo nepovjerljivi prema vlasti i to sa tvrdim razlogom – država nije izgradila autoritet koji bi u ovom trenutku bio temelj za disciplinu građana, pa zbog toga pičimo po svom, vodeći se izmišljotinama i navodno procurjelim informacijama.

Ovo za rezultat ima suludu krajnost – spremniji smo vjerovati da će virus da strada od komboa rakije i luka bijeloga, pa i da tamjan sa litija štiti Kaplju vode od zaraze, nego da slijedimo logične mjere predostrožnosti i savjete koje nam daje stručna služba, kako bi se efikasno odgovorilo na pandemiju.

Naši zdravstveni kapaciteti nijesu idealni i sigurno ima boljih, ali mi bolje nemamo. A u ovakvoj situaciji, kada nadire virus ma koliko opasan bio, treba se prikloniti savjetu stručnjaka, a ne slijediti internet sveznadare otrešene kompleksima i kleknuti pred strahovima.

Razumijevanje je ono što nam posebno treba, kako u ovoj, tako i u svim ostalim kuvanjima sa kojima se kao jedan haotični kazančić na Balkanu suočavamo.

Treba razumjeti da smo s razlogom panični. Nijesmo ni toliko glupi ni toliko neznaveni koliko se na prvu vijest o virusu čini. Mi smo urođeno prestrašeni od nevolje koja nas prati evo vjekovima. Ipak, moramo biti svjesni da panikom stvaramo nepotrebni haos, koji je u svakoj prijetećoj situaciji ključna otežavajuća okolnost.

Treba razumjeti i to da kakva god ova država bila, a ima joj se šta prigovoriti, neko tamo vodi računa da se ovakve nenadanosti drže pod kontrolom. Tih ljudi je malo i ko zna kakvi im pritisci ovih dana čuče na plećima, ali znaju više od nas i teško je za povjerovati da bi iko od njih radio na našu štetu.

Zbog toga bi, za promjenu, bilo mnogo bolje ovog puta odigrati na razum nego na paniku, uz jedan izuzetak – nikako ne mogu razumijeti da je neko odabrao slanu Plazmu kao dio nužne prehrane, što je jasno vidljivo na jednoj od jučerašnjih fotki.

Napomena: Stavovi izraženi u ovoj kolumni ne odražavaju nužno uređivačku politiku portala FOS Media.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari