2
min read
A- A+
Pročitano

Parazit(i)

13/02/2020 - 13:45
Autor:Fos Media
2264 pregleda

Kritika je dala jedinstven sud – to je početak novog doba Holivuda. Konačno se desio dugo čekani proboj neameričkog filma kroz utegnute stereotipe Američke filmske akademije. Parazit, fantastični južnokorejski film reditelja Bong Džun Hoa, dokazanog i vještog filmadžije, oduvao je svu konkurenciju sa uglačane scene holivudskog Dolbi teatra na minuloj dodjeli Oskara, nekoliko večeri unazad.

Foto

Piše: Milivoje Krivokapić

Parazit je odličan film. Žanrovski neuklopiv, što mu nimalo nije mana, vodi nas kroz dinamičnu, duhovitu i zastrašujuću priču o današnjem čovjeku, o čovjeku sa kojim se poistovjećujemo dok mu u isto vrijeme sudimo. Parazit je ogledalo u kojem se odražava tragikomični lik današnjeg društva i nas koji ga činimo.

Ovjenčan kanskom Zlatnom palmom, uz Zlatni globus i Baftu za najbolji film na stranom jeziku, Parazit je očekivano krenuo u borbu za Oskare u više kategorija, ali da će ih omlatiti baš u onim najbitnijim – to je, i pored mnogih navijačkih nada, bilo neočekivano.

To nas dovodi do logičnog i važnog pitanja – čime je to Parazit kupio jedinstvo publike i kritike?

Odgovor je – istinom.

Parazit je priča o ljudima koji ne biraju sredstva za svoj opstanak. U jednom uglu je četvoročlana porodica, primorana na dovijanja i snalaženje zarad golog preživljavanja, a u drugom, udobnijem uglu, baškari se istočlana i dobrostojeća porodica, bezbrižna i naivna u svom nesagledivom bogatstvu. Pri sudaru ta dva klasno različita kosmosa, dolazi do eksplozije koja ka gledalištu šalje kišu gelera u vidu obrta, emocija i odlika kasnog kapitalizma.

Sa jedne strane sirotinja u borbi da preživi. Sa druge strane bogati, koji su u današnjem vremenu opravdana personifikacija izrabljivača. Svako od njih iz svojih razloga – neko jer mora a neko jer mu se može – nemilosrdno crpi život iz drugog. Prostije rečeno – parazitira.

I baš tu, na presjeku staza bijede i bogatstva, klija istina da su paraziti naša stvarnost.

Paraziti su svuda. Paraziti su u svemu. Ima ih na vlasti i u njoj, u zdravstvu, obrazovanju, sportu, umjetnosti, kulturi, privredi, kafani. Paraziti vode kompanije i diktiraju kupovnu moć, deru tkivo radničke klase i hrane se njime. Paraziti bujaju u politici, donose odluke koje im garantuju povlastice na štetu drugih. Ne libe se ničega i ništa im nije ispod časti, jer čast nemaju. Paraziti diluju vjeru, poturaju bogove i simbole, zaluđuju sljedbenike i cijede im kintu i strah. Paraziti valjaju kredite i lizinge, pumpaju kamate i ućeruju dugove. Paraziti glođu industriju i resurse. Parazitima je sve ukusno.

Paraziti su oni koji nemaju osjećaj odgovornosti, oni koji misle da su nedodirljivi i besmrtni. Paraziti žive u iluziji da su zaslužili ono što im ni po pravu ni po vještini ne pripada, da su žrtve dok stvarne žrtve ostavljaju za sobom. Paraziti ubjeđuju sebe da su pošteni. Paraziti u to vjeruju.

Paraziti su oni koji ćute. Paraziti žive pod parolom da uvijek može gore, da valja istrpjeti, podnijeti, stisnuti zube, mahnuti zastavom, glasati i opet glasati. Uvijek glasati. Paraziti za ono što zarade misle da im je dato, pa se pobožno zahvaljuju svom gospodaru, vještijem parazitu, koji im baca mrve. Parazit ne zna šta mu pripada. Parazit masakrira prirodu, ekocidan je i nemaran, nema svijest o opštem dobru. Parazit grabi to što može, dok mu na leđima čuči još veći parazit.

Jednom skorašnjom prilikom Bong Džun Ho je izjavio da u suštini, svi živimo u istoj zemlji koja se zove Kapitalizam. Drugim riječima, živimo u zemlji parazita.

Kažu da će ovaj film promijeniti Holivud. Pokazaće se da li je to mogućue, ipak govorimo o ustoličenoj  buržoasko-bjelačkoj kičerici. Kako god da bude, Parazit je opomena na nas same i na one koji su iznad nas. Ogolio je diktaturu kapitala do te mjere da je postala jednako vidljiva kako onima koji žicaju za život, tako i onima kojima sirotinja smrdi.

A lijepo je, barem na tren, kada svi istim očima pogledamo najveće zlo današnjeg svijeta.

Napomena: Stavovi izraženi u ovoj kolumni ne odražavaju nužno uređivačku politiku portala FOS Media.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari