3
min read
A- A+
Pročitano

Pismo od Djeda Mraza

26/12/2019 - 16:26
Autor:Fos Media
1313 pregleda

Dragi Milivoje,

Tvoje pismo je stiglo među prvima i ovog puta. Ni jedne godine me ne zaobiđe pošiljka od tebe, što posebno cijenim, iako si mi onomad poslao pismo u plavoj koverti i žestoko me lecnuo, mislio sam da me je neko potkačio što su vilenjaci na minimalcu. Šeretu jedan! Ja sam stariji čovjek, imam slabo srce i sponzorisani šećer u krvi, moglo je svašta da mi se desi. Ali nijesam ljut, nemoj da brineš. Volim dobru šalu.

Foto

Foto: FOS Media

Piše Milivoje Krivokapić

Ipak, tvoje ovogodišnje pismo me je iznenadilo zbog toga što si se više bavio tuđim nego svojim željama. I to ne bilo kojim, nego onim koje sam ispunio drugima o prošlim praznicima. Ne znam zašto te to zanima, ali pošto je i taj upit svojevrsna želja, rado ću ti dati odgovor i ispuniti je.

Pitao si me da li je neko iz tvoje domovine poželio gomilu afera prošle godine. Mogu ti reći da jeste, ali ne i ko. Stigla je luksuzna crveno-zlatna koverta sa jednom željom – što više afera, probranijih i komplikovanijih, da mogu da se razvuku sve do jeseni 2020. godine, jer se tada održava nekakvo biranje. Poslao sam ih, ali sam njima ostavio da ih modifikuju po želji. Obradovalo me je kad su mi ljetos javili da su se primile i da ih je narod baš prihvatio. Drago mi je kad se ispune očekivanja.

Da, i proteste je neko poželio, pošto te je i to zanimalo. Ali znaj, protesti su osjetljiva igračka. Moraju da se njeguju, s njima treba strpljenja, ne trpe kalkulacije i kvarljive uticaje. Ali ako se njima pravilno barata, onda se isplate, temeljno urode plodom. A baš su bili traženi za ovu godinu. Bacao sam ih iz saonica od Južne Amerike, preko Pariza, pa sve do Hong Konga. Ne znam kako su se pokazali ovi koje sam dostavio vama, ali nije do mene ako su zaribali. Odgovornost je na vlasniku.

Ah, poskupljenje struje. Da, svake godine stiže ta želja s iste adrese, dosadili su više. I taman se zaletim odgovoriti da baš i nije poštena to tražiti, da je cijena elektrike ionako visoka, a oni me zbombaju objašnjenjima, te stanje na berzi energenata, te ulaganje u obnovljive izvore, te izmišljaju nekakve tarifne modele, te ogromne krađe na mreži, bla, bla, bla. I ja, šta ću – lakše mi je da im ispunim želju nego da mi krv piju. Ja sam zauzet tip, nemam vremena za raspredanja razna. Mada, čudi me da se niko ne buni protiv ovoga. Valjda zato i prolazi iz godine u godinu.

Bojao sam se da ćeš me pitati za mini hidrocentrale. Da, ispunio sam i tu želju, ali kao posljedicu nesporazuma. Pred prošlu Novu godinu mi je stigla navarda pisama sa cijelog Balkana. Pošiljaoci su pisali kako su im dozlogrdili političari, pa su željeli da načine primjer od njih, da pokažu šta čini malo perja i katrana. Naravno, uslišim želju i pošaljem je na izvršenje, ali, po vragu, nalog stigne kod jednog starog i nagluvog vilenjaka koji je to čini malo perja i katrana premetnuo u mini hidroelektrana. I eto – nastala zbrka. Jer, ko bi normalan postavio toliki užas po rijekama? Branite tom zlu da se množi.

Kakvih 150 miliona za Montenegro Airlines? Ne, to nije traženo od mene. Biće da je to pozajmljeni novac. Ovaj, ne bih da te bedačim pred praznike, ali ti i tvoji zemljaci ćete biti u obavezi da ga vratite. Rado bih vam pomogao, ali nemam prostora, jer moram da pazim na sopstveni kreditni rejting i bankarske garancije, ukopa me Aliekspres. Kapitalizmu nije odoljela ni Laponija.

Nego, da se vratim tebi.

Rekao si da si bio dobar i ove godine. Hehe, kao da bi napisao da je bilo drugačije. Ja, kao što znaš, imam svevideće oko, kao Sauron ili onaj bradonja u kojeg vjeruje mnogo više ljudi nego u mene. Ali pustimo to sad, neka svako vjeruje u šta hoće. Osim u to da je Zemlja ravna, ti tipovi su baš prizemlje ljudsko. Nego, da vidimo da li si bio dobar u ovom prolazećem ljetu... Pa, moglo bi se reći da jesi. Onako, generalno. Moraš malo da poradiš na disciplini i odgovornosti, da napornije šljakaš i prestaneš da izbjegavaš obaveze.

Ne, ne možeš da dobiješ samostrijel. To si me pitao već dvadesetak puta i odgovor će uvijek biti isti.

I smanji korišćenje inkognito prozora na pretraživaču. Nije neka zaštita, a i usamljene dame na pet kilometara od tebe su moša, vjeruj mi. To saznaš na bolan način kad živiš okovan ledom. Nadam se da ne zvučim kao psiho, ho-ho-ho.

Ostani dobar i ne vjeruj bankama i političarima.

Tvoj,

Deda Mraz

P. S.: Evropska turneja RATM još nije potvrđena, ali ne brigaj za karte ako je bude. Završićemo.

Napomena: Stavovi izraženi u ovoj kolumni ne odražavaju nužno uređivačku politiku portala FOS Media.

Pročitajte i ovo:

 

Tagovi

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari