2
min read
A- A+
Pročitano

Sloboda medija - demokratska vrijednost

03/05/2020 - 20:34
Autor:Fos Media
184 pregleda

Obilježavanje značajnih datuma i događaja iz bilo koje oblasti je značajno, posebno onih čijim se obilježavanjem ukazuje na potrebu daljeg unapređenja u određenim segmentima za dalji prosperitet društva u cjelini.

Ilustracija

Ilustracija, foto: Pixabay

Piše: Kristjan Dukaj

I ako u ovom periodu svijet se suočava sa teškim posledicama pandemije izazvane Coronavirusom ipak, imamo obavezu podsjetiti se 3 maja koji se u svijetu obilježava kao Svjetski dan slobode medija. Utoliko prije što je osnovni cilj zbog čega je i ustanovljen ovaj datum podizanje svijesti o značaju i slobodi nezavisnosti medija.

Dakle, Deklaracijom iz Windhoeka u Nambiji 1991. godine proklamovana su načela slobode medija i da je potrebno kontinuirano promovisanje i ukazivanje na neophodnost zaštite medijskih sloboda.

Danas, kada je civilizacija suočena sa nevidljivom opasnošću novim virusom Covid-19, prilika je odati priznanje medijima i svim medijskim poslenicima koji su, rizikujuće svoje živote, neprekidno obilazili zaražene u zdravstvenim  isntitucijama informišući tako najširu javnost o opasnosti koja nam prijeti od posledica opasnog Coronavirusa. Mediji su, dajući najviše prostora profesionalcima i ljudima od struke, dali neizmjerljiv doprinos da posledice po zdravlje i ljudske živote budu što je manje moguće. Zahvaljujući takvoj posvećenosti medija, povjerenje svih nas u preporuke i mjere preduzete od strane naučnika i profesionalce u zdravstvu postajalo sve veće. Nije prilika da se danas na Svjetski dan slobode medija prošire teme i na druge oblasti, ali primorani da se branimo od pošati kakva je nastala pandemija zbog Coronavirusa, mora se konstatovati ogromni doprinos medija u podršci zdravstvenim radnicima čega smo svjedoci i u Crnoj Gori.

Suvišno je govoriti o značaju medija za današnju civilizaciju jer dovoljno je podsjetiti se sličnih katastrofa u prošlosti koje su oduzele na desetine miliona života dok je takav tragični ishod u velikoj mjeri bio posledica nedostatka medija  a koje se ni približno ne može uporediti sa današnjim uslovima. S toga, obaveza svih je da istrajati u odbrani slobode medija, posebno medijski poslenici i svi mi koji dolazimo iz medisjkog okruženja počevši od najbližih u porodici.

Svjedoci smo da današnja društva u tranzicij čine dodatne napore u obezbjeđivanju potrebnog ambijenta za slobodan rad medija svjesni njihovog  značaja u izgradnji demokratije kao neophodnog mehanizma razvoja društva u cjelini. Naravno da i Crna Gora kao država u procesu integracije u EU, usvojila je normativni okvir na obzbjeđivanju potrebnih uslova za nesmetan rad novinara ali i pored toga, potrebno ja da se taj prostor dodatno unaprijedi, posebno u zaštiti našeg društva od lažnih vijesti koje ozbiljno prijete  promociji istinskog medijskog prostora.

Čestitajući svim medijskim poslenicima današnji Svjetski dan  slobode medija, u obavezi smo da ličnim primjerom damo doprinos da najdraža riječ Sloboda istinski zaživi i u svakodnevnom radu medija kao preduslova izgradnje demokratskog  prosperitetnog društva čemu teži i država Crna Gora.              

Autor je magistar politologije –međunarodni odnosi i diplomatija i savjetnik za odnose s javnošću u opštini Tuzi

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari