2
min read
A- A+
Pročitano

Trovanje

21/03/2019 - 14:20
Autor:Fos Media
1699 pregleda

Vrag bi sad mogao znati koji od njih dvojice zbori istinu. Jedan tvrdi da mu je dao torbu punu para. Sportsku torbu, plavu. On odgovara da se to nije desilo. Prvi uzvraća da ima video dokaz o primopredaji. Drugi ga čika da prikaže to ofiranje. Lopta čas 'amo, čas tamo.

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Piše: Milivoje Krivokapić

I tako traje ova Džeki Braun igranka, dok torba za mnoge ima drugo značenje. Jednima je glava u torbi, vodeći bitku da prežive. Drugi strpaju život u torbu i zapale ka Njemačkoj ili nekom drugom otoku radništva, ne bi li se dokopali boljeg života. Nekome je torba puna zlata, a nekome krcata jadom. Pa šta koga zapadne, reći će oni pomirljivi.

Malodobni banditi harali pod Jasikovcem. Na teret im se stavljaju ucjene, seksualno zlostavljanje, pornografija. Uništili život jednom nedužnom mladom biću. Sad se evo sablažnjavamo, kao da nijesmo bistro svjesni da su ove jedinke nuspojave društvenog i moralnog sloma koji nam se dešava, a njihovo udruživanje posljedica trenda kriminalnog zajedništva, koje puni omote predmeta u SDT-u.

Nije ovo moralisanje. Ovo je poraz, jer reakcije dolaze nakon što se zbilo zlo, nakon što je otac nesretne djevojčice morao početi samostalnu istragu. Tamo gdje je čovjek primoran sam goniti pravdu, tu države nema.

Na drugom kraju svijeta, naoružani umobolnik poslao je u smrt desetine ljudi, jer su bili krivovjerni u odnosu na njegovu bjelačku čistotu. Naravno, u skladu sa savremenim tokovima sve je uživo prenio kanalom društvenih mreža. Live, baby! Ionako je pitanje dana kad će se pojaviti neki rijaliti sa borbama do smrti. No, ono što ovom zvjerstvu daje još mračniju auru (ako je to uopšte moguće), jeste to da je od svih društvenih boleština koje zagađuju svijet, ovaj pizdun odabrao ovu našu, balkansku. Pa je uz zvuke naci-folka i puškama krštenim imenima istorijskih ličnosti Balkana nastavio sveti rat.

U zlu je sve moguće. Bukvalno sve.

A jedno zlo je otpremljeno na doživotnu. Sitna pobjeda, jer mnoga njemu istorodna ostaše na slobodi. Nema te presude koja bi mogla ugrijati one kosti o koje još uvijek zapinju plugovi po njivama Bosne poharane. Žrtve su mrtve, a zločinci živi. Pravda odglumljena.

Protesti. Traju. I drmaju svakodnevicu. Bude sumnje i entuzijazam, kako kod koga. No, jedna pojava je tu prilično uvrnuta – očekivano je što je vlast kontra njih, jer su i oni kontra vlasti, nego je jedan dio opozicije, te navodne arhi-dušmanke vladajućim strukturama počeo da sije vatru po ovom pokretu. Izgleda da ne curi čamac samo vlasteli, nego i njihovim kontrašima. Da li je po srijedi zavist ili interes – neka cijeni kako ko želi. U svakom slučaju, ostaje da zvoni turobna istina da se ovdje na svaki pokušaj promjene sruči tovar balege sa svih strana.

Taman onako kako je neko sručio drveće po sred nacionalnog parka. Ili baš onako kako je neko, po ko zna koji put, oburdao prirodom savršeno izvajanu obalu. U ovim oboljenjima je ključni simptom  neko. Jer, čudnog li čuda, nekako nadležne institucije NIKAD ne znaju ko to radi. Ali, zna se da su N. N. lica najpoznatije face u našoj zemlji.

Ma koliko se trudio da literarno uobličim osjećaj koji mi se javi kad me zapljusnu ovakve vijesti, pretekne me jednostavno i panično pitanje – šta, jebote, nije u redu sa ovim ljudima?!

Da sve ovo bude teže, jer pravi Balkanac se uvijek trudi da mu bude teže,  valja se zavaliti ispred malog ekrana i pogledati redom dnevne info sadržaje sa prostora krvi i meda. Onako, odraditi jedan dnevni informativni bindž. Na jednoj regionalnoj televiziji se to može uloviti tamo iza ponoći, u gluvo doba – zaređaju sa reprizama dnevnih informativnih emisija iz svake zemlje dojuče vezane bratstvom i jedinstvom. Uz malo koncentracije, i uz izuzimanje imena likova i državnih prefiksa koji se pominju uz vijesti, lako se shvati da se na ovom području, u ovom kazanu nevolje i ljepote, u manjem ili većem obimu, svuda dešava – isto.

Potrovaše nas ovim novinama ko krompirovu zlaticu – reče jedan moj jaran, listajući dnevnu štampu.

Istinu reče.

Napomena: Stavovi izraženi u ovoj kolumni ne odražavaju nužno uređivačku politiku FOS Media

 

Pročitajte i ovo:

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari