2
min read
A- A+
Pročitano

U ime naroda

14/05/2020 - 21:02
Autor:Fos Media
1711 pregleda

Pod okriljem inicijative da živimo kulturu u svoja četiri zida, koju je donijela pandemijom izazvana specifičnost vremena, sinoć je na drugom programu Javnog servisa prikazan Nikolićev film „U ime naroda“. Volimo mi tako dušebrižno da se sjetimo Nikolića, kad ga se već za njegovog života nijesmo umjeli sjetiti, mada će se i danas naći pođekoja mudra glavica da mu spočita vrijeđanje naše svijetle tradicije.

aa

Foto: FOS Media, Ilustracija

Piše: Milivoje Krivokapić

Reklo bi se, nikad mrlje u nas.

Nego, Nikolić je otišao, a mi smo ostali zajedno sa njegovim genijalnim i opominjućim djelima. Baš takav je i sinoć emitovani film. Bilo bi pravo čudo (neviđeno), pa i lični gubitak, da neko nije pogledao to ostvarenje, te je upuštanje u prepričavanje i širu analizu pretenciozan i golem posao.

Ipak, ono što je po ovu priču bitno pomenuti jeste emocija koja prati gledaoca dok mu radnja filma smještena u živopisnom i turobnom sraću nikšićkog Zvjerinjaka dopire do mozga – ta duševna težina izazvana sudarom poštenja, prevare, zloupotreba, prevrtljivosti, vlasti, sile, beskrupuloznosti, istrajnosti, moći i poraza, uvijena u fantastičnu filmsku estetiku svojstvenu Nikolićevom potpisu.

Ne, nije čudo (neviđeno), mili čitaoče, što ti je bliska opisana težina. Opravdano ti je poznata.

Sinoć, baš dok su Nikolićevi likovi maestralno dočaravali duh jednog vremena, u istim satima se na ulicama nekoliko crnogorskih gradova dešavalo, uz skromne izmjene u ikonografiji i scenariju – isto. Voli sudba tako da se poigra, pa nam je istovremeno, a opet u razmaku od nekoliko burnih decenija, servirala to divno podsjećanje šta sve može da se podvede i počini u ime naroda.

Da bi se valjano potkrijepilo prethodno opažanje, neminovno je pristupiti uvijek dosadnom, mada ovom prilikom neophodnom nabrajanju, te sada, kao i tada imamo: vlast u samovolji, popove u pritvoru, zloupotrebu ovlašćenja, zloupotrebu ljudskih prava, zloupotrebu vjere, zloupotrebu ugroženosti, naoštrenu policiju, napeti narod, pritajene fašiste, četničke pjesme, ustaše u pokličima, partizane u uspomenama, digitalne i biološke špijune, prijetnje, sukobe, terminiranu demokratiju, međuvjersku netrpeljivost, neosnovana privođenja, opštu tenzičnost, uzaludne institucije, velike i zapaljive riječi, auru nesigurnosti, stanje straha...

I pendreke. A kad dođe do pendreka, tu staje razum. Pendrek je poraz civilizacije.

I sve se to, baš sve od pobrojanog, nekako, na neki uvrnut i smrtniku nedokučiv način dešava za naše dobro. Sve se to, riječju naših autoriteta, dešava u ime naroda.

Uvijek su moćnima usta puna naroda kad otanja led pod nogama. Štitimo narod – čujemo, radimo u interesu naroda – obrazlaže nam se, narod se spontano okupio – objašnjava nam se, nijesmo mogli da spriječimo narod – pravda nam se, narod nam je na prvom mjestu – laže nam se, narod je sam odlučio – opominjemo se, to je volja naroda – nikad nije ni bila.

A narod?

A narod je izgubljen i utučen nezadovoljstvom, izvaran i obmanut, pa je takav ometen i slijep da vidi da je ništa drugo do sačma u borbi sila, manipulisana vojska spremna za vjerska kidisanja i još jednu izbornu šaradu.

No, ne treba ovo shvatiti kao opravdanje ili naivnu jadikovku nad tužnom sudbinom narodnom. Kako god da se navrne pramac, previše smo slijepo zagledani u svoje vođe, ćutimo im duboku grešnost, pa im tako otvaramo prostor da sa nama čine što im je volja. A oni će u svrhu svog interesa potpaliti stare vatre, isukaće naciju, etnos ili krst sa pozivom na odbranu, a mi ćemo, tako bezglavi, lasno jurnuti jedni na druge.

Do nas je. Do naroda.

Sva vrtutma u koju smo uvučeni nas udaljava od mnogo puta dokazane i upozoravajuće istine – kad god se u parolama često provlači narod, po narodu će da pukne.

Ali eto, iz dana u dan pokazujemo da smo gluvi na istine. Laži su nam draže, lakše se vare od one nikolićevske duševne težine, koja nam je dio svakodnevice, htjeli to ili ne.

Dobar neki narod, nema šta.

Napomena: Stavovi izraženi u ovoj kolumni ne odražavaju nužno uređivačku politiku portala FOS Media.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari