3
min read
A- A+
Pročitano

Deset stvari koje možeš raditi tokom samoizolacije (a ne moraš)

19/03/2020 - 16:15
Autor:Fos Media
3145 pregleda

Desilo se ono što je bilo neizbježno, a za šta smo se do potonje ure nadali da se desiti neće – Koronavirus COVID-19 je stigao u našu domovinu. Shodno takvoj prijetnji, pooštrene su prethodno definisane mjere za zaštitu od te pošasti, pa je i savjet da se što više vremena provodi kući prerastao u apel, sveden u kratku poruku – ostani doma.

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Piše: Milivoje Krivokapić

Ispostavilo se da je mnogima od nas ova latentna zabrana kretanja teško pala, te smo preplavili digitalna polja druženja vapajima o tome šta da činimo s vremenom koje nam je odjednom dato uz obavezu da ga provedemo međ' svoja četiri zida. Nije se moralo dugo čekati na reakciju povodom te novonastale muke, pa su počeli da pljušte predlozi za utrošak naprasnog viška vremena.

Slijedeći primjer uticajnih blogerki i samozvanih internet dilera životne pozitive, daću sebi slobodu da ti, moj vrli čitaoče ili čitateljko, predložim desetak stvari koje možeš činiti za ovog privremeno restriktivnog perioda.

Idemo:

  1. Sprdnja master – pokaži svoju vrcavost u punom kapacitetu kroz sprdnju sa svim što ima veze sa rastućim problemom u vezi sa Koronavirusom. Pređi sve granice humora i satire i postani upadljivo prizemno biće u očima većine.

 

  1. Igraj se inkvizicije – objavljuj lične podatke o identitetu oboljelih, širi ih svim kanalima komunikacije i pozivaj na njihov linč. Učestvuj u pomami koja nastane na taj način i crtaj mete onima koji su fasovali virus, zanemarujući činjenicu da prvi registrovani slučaj zaraze ne mora biti i prvi koji se motao tuda.

 

  1. Budi agent teorije zavjere – jašta, jasno je da ovaj virus nije iznjedrila priroda nego je uzgojen u opskurnim laboratorijama Novog svjetskog poretka i podrumima Vatikana, sa jedinim (ili više jedinih ciljeva) da se uništi kineska ekonomija, ruska snaga, Panslavizam i dio crnogorske opozicije. Zastupaj ovu očigledno tačnu teoriju i obznanjuj je velikim slovima uz što više uzvičnika i pominjanje Masona, Iluminata i Nikšićana.

 

  1. Igraj kontru – pokaži kako si prkosan i kako se sve predložene mjere odbijaju od tebe kao plastična boca o glavu jednog crnogorskog poslanika. Nazivaj budalama one koji se pridržavaju pravila, šetaj razdrljen ko narodni heroj, kijaj u dalj, pljuj kasirkama u lice, pipaj hljebove, rukuj se što više uz forsiranje zajebavaš'imeto stava. Jer, kao i uvijek – ti si pametan, ostali su budale. Samo naprijed!

 

  1. Bojkot – stavi svima do znanja da si neko ko ne pada tek tako pod jaram regula koje nameće sistem.  Pokaži to kroz otpor ka pranju ruku. Ni slučajno to nemoj da činiš! Neće tebi niko govorit' šta da radiš, ne! I naravno, nalazi se s ekipom, redovno kao i do sada. Kafane su zatvorene, ali klupa u kvartu je uvijek tu.

 

  1. Lovac na ekskluzivu – krajnje uzbudljiva zanimacija! Objavljuj putem svojih naloga na društvenim mrežama što više sadržaja koji još nigdje nijesu objavljeni, naročito one koje ne smije niko da objavi. Pokaži  kako si baš ti poslednji stožer znanja, kako je proviđenje uspjelo da se prošunja kroz sve mreže tajnih i operativnih službi i baš tebe odabralo za glasnika istine. Fali panike u ovim danima. Unesi nam je što više!

 

  1. Učini rad zdravstvenjacima zanimljivijim – znaš, ljekarima i njihovom osoblju je ovih dana jako dosadno, bave se samo jednoličnim testiranjem virusa nanovo i nanovo. Zato, šetkaj se što više tuda, ne mari za zabrane i doprinesi širenju zaraze. Tako ćeš napuniti trijaže i doktore staviti na slatke muke da odaberu čiji život da spašavaju, a koga da škartiraju. Uzbudljivo, ne?

 

  1. Gomilaj zalihe – juriš do prvog super-hiper-hard-hajp-marketa i kolica u ruke! Trpaj u njih sve što ščepaš – brašno, cukar, ulje, vinobran meso, bijeli mrs, slane štapiće, kante majoneza, sve u neracionalnim količinama. I obavezno – toalet papir. Neka cio svijet vidi da je pranje prkna nakon velje nužde za nas civilizacijska stepenica na koju nemamo namjeru da kročimo.

 

  1. Stručnjak za statistiku – ovo je pod obavezno! Relativizuj ozbiljnost vladajućeg virusa poredeći ga sa smrtnošću od sezonskog gripa ili nečim sličnim. Odbaci znanje o apsolutnim i relativnim brojkama i pojašnjujući primjer da se fakat više strada u saobraćaju nego od ujeda pingvina, ali ako bi među pingvinima provodio onoliko koliko i u saobraćaju, stvari ne bi bile tako pitke. Izvinjavam se što sam na ovom mjestu iznio svoj ničim utemeljeni strah od pingvina.

 

  1. Pametovanje – pametuj što više i što bučnije. Pokaži da se razumiješ u viruse bolje nego iko, predlaži narodne ljekove i vradžbine, banalizuj priču stručnjaka i odbijaj da se povinuješ znanju. Ako to ne učiniš, pokazaćeš da ipak postoji nešto u šta se mi ne razumijemo, a to je, pobogu, obraz okideni!

Sve to možeš i stvar je tvog izbora. Ili ipak, budi odgovorno, disciplinovano i razumno ljudsko biće koje umije da shvati ozbiljnost situacije u kojoj se ne nalazi samo ova šačica nas, već čitav svijet. Najbitnije – budi biće koje prihvata savjete onih čija je svrha da nas iz nevremena poput ovoga izvuku sa što manje štete.

Budi biće koje će ostati doma.

Nijesi heroj ako prkosiš virusu, na tvoj prkos čekaju neke druge bitke. Nijesi pametan ako se opireš znanju, nego ako ga prihvatiš. Nijesi od pomoći ako ideš kontra borbe, već ako joj se pridružiš.

I ostani doma – konačno imaš na raspolaganju ono vrijeme za koje se redovno žališ da ga nemaš.

Tvoj bloger,

Millivoyeh

 

Napomena: Stavovi izraženi u ovoj kolumni ne odražavaju nužno uređivačku politiku portala FOS Media.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari