2
min read
A- A+
Pročitano

Farbanje

16/05/2019 - 14:00
Autor:Fos Media
4198 pregleda

U jednom podgoričkom naselju stambeni ulaz, a u ulazu poštansko sanduče. U njega i u hiljade njemu sličnih, svakog mjeseca u isto vrijeme, redovno ko sezonski grip, stiže dobro poznata koverta. U koverti papir sa nekakvim stavkama i gomilom brojki praćenih skraćenicom za kilovat-časove, svedenih u jedinstvenu cijenu mjesečnog utroška električne energije.

foto

Foto: FOS Media

Piše: Milivoje Krivokapić

Ovaj simbol svakomjesečne potrošačke obaveze rijetko pristiže usamljen; Uz njega se obično šlepne nekakva info-brošurica o fantastičnim povoljnostima, zlatnim timovima, nagradnim igrama, dijeljenju tereta i ostalim divotama koje donosi trošenje struje u našoj domovini. Ni ovog mjeseca se nije desio izuzetak, pa je sadržaj znane koverte bio upotpunjen informacijom o dugo najavljivanim tarifnim modelima – novom, modernom i blago nerazumljivom sistemu obračuna potrošnje struje.

Modeli su koncizno opisani i podijeljeni po bojama, da običnom građaninu bude što lakše da odabere neki od njih. Da, to je glavni fazon – građani će biti u mogućnosti da sami odaberu kojom će bojom obojiti svoj neizbježni mjesečni harač.

Prvi od njih je plavi model. On podrazumijeva tačno utvrđenu mjesečnu potrošnju struje, uz sitan popust. Odaberete koliko planirate da trošite i fiksiraju vam cijenu. Ako vas guja ujede pa prebacite koji  kilovat-sat preko pošteno dogovorene plave potrošnje, taj se obračunava po novoj cijeni. Tu morate da gledate u brojilo ko dodolari u oblake da se koji kilovat ne bi oteo preko plana. U osnovi ovog paketa je disciplina, tako da je idealan za ustrojavanje rasipnika, neurednih platiša i ostalih Krivokapića. Muka je samo ako banu kakvi gosti, a zna se da danas po jednom gostu u prosjeku dolaze dva telefona i tri punjača, pa dvije takve posjete mjesečno poštenog plavog potrošača lako mogu da gurnu u crveno.

A baš je takva boja sledećeg modela. Crveni model je prava stvar za one široke ruke, koji ne mare za novce i potrošnje. Najskuplji bre, ko tražena kafanska pjesma. U okviru njega piči ista cijena tokom dana, bez viših i nižih tarifa i ostalih mantraka. Trošiš ko hadžija i uživaš. Kako je navedeno, ovaj model može biti interesantan kupcima koji dominantno električnu energiju troše u periodu više tarife, a to je tokom dana. Interesantan, kažu. Nesumnjivo je da će ovaj paket biti baš interesantan onima koji imaju novorođenčad i koji su time primorani na potrošnju struje u tom najskupljem periodu dana.

Prava priča u okviru ove ponude je zeleni model. On je jedan poseban, brižan i savremen model, rezervisan za one ekološki osviješćene, kojima je životna sredina u srcu a Mekintoš pod miškom. Malko je skuplji od ostalih modela, što je i razumljivo. Odina mu, proizvodnja elektrike iz obnovljivih zelenih izvora košta i nije lako onima kojima je država ustupila ovu zahtjevnu privrednu djelatnost da se sa njom nose bez podsticaja. Uz ona dva koji već postoje u računu, ovaj paket ima da im osigura bezbrižnije rotacije vjetrogeneratora i kasiranje novaca. Podijelimo teret, zaista.

Poslednji – osnovni model je sumoran, onako neupadljiv, postranjen. U brošuri su ga maskirali nekakvom tmurnom oker bojom, tek da mu ne bude neprijatno. Ovi njegovi šareni rođaci su ga skroz potisnuli, pa su i oni koji će se njega siromaha prihvatiti taman kao i on – nekvalifikovani za plavi, siromašni za crveni, zaostali za zeleni model. On je ono što čeka svakog ko ne odabere neki od prethodno ponuđenih – neizbježni električni danak običnog proletarijata.

Tako se nama, građanstvu ove države, nameće još jedan fazon koji bi navodno trebao da nam olakša teret računa za struju. Nejasno je čemu petljanje sa ovim raznobojnim ponudama ako, kako nam je to skoro dato na znanje, plaćamo jednu od najnižih cijena struje u našoj galaksiji.

Uobičajena je praksa po svijetu da se sirotinjska naselja i ruine farbaju različitim bojama. Time im se daje prividna naočitost dok se stvarno stanje, ono koje se ne želi pokazati drugima, prikriva iza upadljivog šarenila. Tako je, izgleda, i sa našom elektropotrošačkom sudbinom – očigledno je prispjela za novo farbanje.

Napomena: Stavovi izraženi u ovoj kolumni ne odražavaju nužno uređivačku politiku portala FOS Media.

 

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari