3
min read
A- A+
Pročitano

Ne daju mi da pišem!

19/09/2019 - 11:55
Autor:Fos Media
1211 pregleda

Kad se čovjek usudi da štogod piskara i da to objavljuje jednom sedmično, život mu dobije nov tok. Slobodno vrijeme, a i ono manje slobodno usmjeri ka roku kada tekst treba da odleprša redakciji i bude prepušten oku javnosti. A pisanju teksta prethodi odabir teme, kontanje i kopanje o njoj, hronična prokrastinacija i panično brušenje finalne verzije u potonjem minutu.

foto

Foto: FOS Media

Piše: Milivoje Krivokapić

Ako se odabere četvrtak za obznanjivanje svog sedmičnog sročenija, onda se rutinom nametne da se već za vikend razmišlja šta bi to moglo da se spakuje u tih nekoliko hiljada karaktera za naredni četvrti dan u sedmici.

Time vođen, minule subote usmjerih misli ka dolazećem petku – danu kada je naša domovina prije skoro 30 godina prozvana u ekološku državu. Aktuelna tema, pohvalih sebe i dadoh se u smišljanje forme i kopanje dokumenata i čitanje Ustava i...

...i u nedjelju bude detonirana nova afera sa snimkom.

Tu po staroj dobroj crnogorskoj navici dolazi do bataljivanja svakog posla i prepuštam se preslušavanju, iščitavanju transkripta, dopisivanju, prepisivanju, vjerovanju i nevjerovanju, nerviranju, prepričavanju. Nastavlja se rat države i kapitala, šikti krv na sve strane. Svi zakovani za medijske izvore. Nedjelja propala.

Uveče sam svodio račun o izgubljenom danu i razmišljao o tome kako je tamo neke '91. dok je mnogi Balkanac već marširao u totalni pokolj, jedna od rijetkih zdravih ideja tog doba sprovedena u djelo baš tu kod nas. Nijesmo bili načisto sa tim šta je to ekološka država, kao što nijesmo ni sad, ali zvučalo je moderno i napredno, kao što zvuči i sada. Odlučim da me ne remete snimci i praporci i da se odmah jutrom pozabavim odabranom temom i...

...i ujutru me sačeka plagijat.

Takva vijest, pa još ponedjeljkom ujutro! Novi plagijat, pa još profesorica prava. Utvrdila fakultetska komisija, kažu. Šta onda da čine ostali ako ovo čine učitelji prava, zapitah se. No, svikli smo te plagijate, postali su nam ko kokain –u masovnoj su upotrebi i koliko god da ih bude otkriveno, ostane ih napretek. Vratim se svojoj temi, ali me omete konferencija za novinare prozvane strane u jučerašnjoj snimak-tutnjavi. Iz toga ne saznah ništa novo, kao po običaju – institucije da rade svoj posao, da se što prije procesuira ovaj i onaj, pokušaj destabilizacije i diskreditacije... Ostavi se tako mom razdraganom i paranoičnom umu da sam izvodi zaključke, a to se nijednom nije pokazalo kao dobra opcija. Ponedjeljak otpisan.

Nećete vi mene – rekoh, pa se s utorkom vratih svojoj ekološkoj elegiji. Sjetih se te žabljačke deklaracije kojom domovinu ustrojismo kao ekološku i onog dijela koji kaže da bez obzira na naša nacionalna, vjerska, politička i druga ubjeđenja i osjećanja, znamo i prihvatimo da su dostojanstvo i svetinja ljudskog  bića organski povezani sa svetinjom i čistotom prirode. Tu se naložim i već uzmem da sklapam sočne i snažne rečenice o tome kako gazimo i dostojanstvo i svetinju kako ljudsku tako i majke prirode i...

...i u utorak stigne novi snimak, dio prvi.

Opet isti fazon sa preslušavanjem, iščitavanjem transkripta, dopisivanjem, prepisivanjem, vjerovanjem i nevjerovanjem dokle ovo ide, nerviranjem, prepričavanjem. Opet se naburila sva javnost, urliče se po društvenim mrežama, lete kletve i padaju internet stranice. Zbogom, utorče.

Pod zebnjom da će srijeda donijeti snimak - dio drugi, sve sam se više odmicao od svoje drage teme. Od te romantične zamisli da treba kao opravdanu provokaciju inicirati amandman na Ustav, kojim se traži brisanje dijela odredbe člana prvog kojom se naša zemlja definiše kao ekološka, uz obrazloženje da smo učinili sve što smo mogli, liše razvoja nuklearne tehnologije, da upropastimo ideju o ekološkoj državi kao i samu prirodu i...

...i da, srijeda je donijela snimak – dio drugi.

Više mi nije bilo do preslušavanja, iščitavanja transkripta, dopisivanja, prepisivanja, vjerovanja i nevjerovanja, nerviranja, prepričavanja. Srijeda je polako izmicala, a ja niti sam imao tekst niti sam se pozabavio temom koju smatram bitnom. Zvučaće kao opravdanje, ali je jasno da sam sistematski spriječen da pišem o onome što je važno. To je orkestrirani napad na mene! To je i smisao svih afera – svaka nova zatire prethodnu.

I ovo što je do sad držalo pažnju strpljivom i neprobirljivom čitaocu postaje polako bajato pod naletom novih prljavština. A za ono što nam svima drži pažnju ovih dana svi snosimo krivicu.

Napomena: Stavovi izraženi u ovoj kolumni ne odražavaju nužno uređivačku politiku portala FOS Media.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari