2
min read
A- A+
Pročitano

Ovaj narod

06/06/2019 - 12:30
Autor:Fos Media
3290 pregleda

Ovaj narod je, znate, nezahvalan. Ovaj narod je lijen. Ne može mu se udovoljiti. Ništa mu nije potaman. Ovakvog naroda nema ni po jednoj šari na kartama ovog bijelog svijeta.

foto

Foto: FOS Media

Piše: Milivoje Krivokapić

Sa ovim narodom nije lako. Tvrdoglav je, čvornovat. U sve se razumije i sve zna. Od svakojake politike, preko nauke, do masovne vaučerske privatizacije – ništa mu nije strano. Svemu je vičan u priči, a ničemu na djelu. Ovaj narod je razmažen. Sve mu smeta, ko dlake kilavoj kiti, rečeno mudrošću tog istog naroda. Ovom narodu treba čvrsta ruka. Strog gospodar, jer je navikao na lidere. Uvijek je neko morao da vlada njime, da ga ustroji. Mora i moraće, tako kažu. Samo u kratki vez sa njim. Ovom narodu nema do toljage.

Ovaj narod voli da kuka, a ne voli da šljaka. Takav smo, opet kažu, narod.

Najlakše je reći – ovaj narod. Još se lakše pravdati zaključkom da takav smo narod. Ma i neka se sve to oprosti, neka se narodu prašta svaki ovaj plitki stereotip, svaka ta odbrambena pomirljivost, svaka uvreda ili prkos, nadmenost i uzanost. Pa i poneka istina u ovome što je pobrojano. Nijesmo narod bez mana, tetku mu božiju. Svaka se kritika narodu može oprostiti kad govori o sebi. Pripada mu pravo da je samokritičan, pa i kad to nije zakovano činjenicama.

Narod ima to pravo. Ko sebe smatra dijelom naroda, taj dijeli to pravo. No, nemaju ga oni koji to nijesu ili se trude da ne budu dio naroda.

Na to nema pravo jedan od vodećih hotelijera u našoj domovini. Manjka mu pravo da naziva radnike žaliguzama, jer neće da rade i zarade. Kaže da se žale kako su im plate male, a neće da rmbače prekovremeno i obrnu i više od hiljadarke. Ma, molim te... Još se nudi jedan slobodan dan sedmično, naravno. Naravno.

Na ovakve uslove, zasnovane na skarednoj računici da se izrabljivačkim radom može zaraditi neka masna plata, nije se prijavio niti jedan radnik. Zamislite samo taj bezobrazluk, taj nedostatak preduzimljivosti i japanskog radničkog poleta. Majku mu, izgleda da ti pozvani pošteni ljudi, iako su zaposleni na održavanju javnih površina ipak znaju da računaju. A računica je jasna.

Ovaj narod ne treba ni plastičnu saosjećajnost koja potkiva predstavljeni poslodavački hir. Hotelijer ni sam nije zadovoljan platama u svom Edenu za bogate turiste, i priznaje da bi trebale biti veće. No, ako ih poveća, avaj ako ih poveća, ugroziće biznis. Ili, prostije i iskrenije rečeno, umanjiće gomilanje kapitala.

A da bi ovaj narod shvatio blagodet servirane ponude, jer smo mi neznaven narod, moralo mu se predstaviti da je rad u inostranstvu muka pregolema, da od njega nema  dobrog, ovog našeg nadaleko poznatog dobrog života. Po tim tuđinama nije berićet kakav se čini, tamo jesu visoke plate, no su visoki i troškovi života, pa našim odmetnicima koji umakoše domicilnom kmetstvu ne ostane mnogo u vreći. Okej. Dakle, naš narod hoće da radi, nego neće da radi ovdje. Kakvi kompleksaši...

Sva je sreća, pa se u zaključku ove priče iznašlo rešenje. Predložen je uvoz radne snage iz Indonezije, Filipina, Pakistana, daleke Indije. Iz područja koje je kolonijalizam masakrirao i unazadio za sve vjeke i vjekove i svu vječnost crnogorsku. Iz zemalja koje su baš oni žedni jeftine radne snage pretvorili u današnje legalne tržnice robova. Lijep plan. I prikladan nadasve, jer Crnogorci ne ljube lance, nego minimalce, a ispod njih, vala, ne idemo. Ipak smo mi tvrdoglav narod.

Nije ovaj narod niti toliko lijen, niti razmažen, niti mu manjka potencijala. Na mnogo čemu moramo da poradimo, fakat. Ne fali nam nedostataka, ali nije baš da smo za otpis. Ovaj narod je umoran. Prognan je u svejednoću od strane onih koji su se odavno odmakli od njega.

Ovom narodu veoma lako može da prekipi kapica kao i bilo kom drugom. A oni koji su prestali da budu njegov dio žive ušuškani u zabludi da to ne može da se desi.

A zablude su prevrtljiv trip. To ovaj narod dobro zna.

Napomena: Stavovi izraženi u ovoj kolumni ne odražavaju nužno uređivačku politiku portala FOS Media.

 

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari