2
min read
A- A+
Pročitano

Šavnik b. b.

07/11/2019 - 11:56
Autor:Fos Media
2401 pregleda

Piše: Milivoje Krivokapić

Opština Šavnik, foto: Sr.wikipedia.org

Opština Šavnik, foto: Sr.wikipedia.org

„Da ulice nemaju imena, mnoge pjesme ne bi bile napisane...“

Sa zida jednog klozeta

Ulice nas oblikuju i to je neporeciva istina. Zadesi li vas sreća ili nesreća da živite u gradu, sav vaš život i dobar komad uspomena biće vezani za neke ulice, njihove djelove, detalje ili tačne brojeve. Ulica nas često i određuje. Ne u smislu i dalje popularnih asfaltnih bajki i dripaca koji se busaju ulicom kao svojim domom, već kao zanemarena činjenica da smo u nečijem pomenu ili opisu tek neki tip iz neke tamo ulice. Po tome nas znaju i prepoznaju, bez obzira što smo svi ovjereni imenima i bez obzira koliko da smo poznati.

Pokraj puta, iz pravca Žabljaka, baš na onom krivudanju kod Petnjice, stoji upadljiva reklama za prodavnicu robe široke potrošnje iz poznatog lanca trgovina takvog tipa. Upala nam je u oči adresa tog maloprodajnog objekta – Šavnik b. b. Idealan okidač za kratku zajebanciju o tome kako ti ne treba konkretna adresa kad si nekakav nabudženi kapitalistički trgovački gigant u malom mjestu, već je cio grad tvoj i svi znaju gdje se nalaziš. Zna ti se adresa!

Diktatom sudbine ili ne, par dana kasnije bivam zatečen informacijom da u Šavniku ni jedna ulica nema ime i broj. Jedinstvena poštanska adresa za sve duše koje obitavaju u toj varošici je – pogodili ste – Šavnik b. b.!

Ovo je onaj trenutak kad u prvi mah kreće nova i krajnje bezobrazna zajebancija – za koji moj će Šavniku imena ulica, ionako se svi znaju, jedva da ih ima za dva pješadijska bataljona. Takav plitak zez može da krene samo iz jednako plitkog uma ili onog koji nikad nije ni na tren pomislio o ulozi ulica u našim životima sa početka ove priče.

U Šavniku žive ljudi čije živote nijesu opisivale ulice. Nijesu se rodili u Karađorđevoj niti živjeli kao hipici u jednoj malenoj kući u Vuka Karadžića, najčarobnijem mjestu u kosmosu. Nijesu drali koljena i činili sitne krađe u Alekse Backovića, išli kod rodbine u Vojvode Ilije, po petarde u Nikole Tesle, a Asteriksa kupovali u Serdara Šćepana. Oni nijesu beskonačno zgubidanili u Sočici i na par stepenika u Narodnih heroja. Ne znaju ni za onaj dvorišni ulaz u Vardarskoj. Ništa im ne znači to što u Petoj proleterskoj ima klupa na kojoj se divno spava kad si pijan i drvo uz koje se u takvom stanju povraća u Novice Cerovića. I u IV crnogorske. I u Džonsonovoj. Nije ih jurio zli ker kroz Jele Andrijašević niti su dobili dobro zapamćene batine u Jovana Cvijića. Omiljena kafana im se ne nalazi u Njegoševoj. Zbog njih, jednom, neće narod ići ćutke kroz Manastirsku ka trgu Šaka Petrovića.

A to što šavničke živote i dalje ne opisuju ulice je na jedan tih i nenametljiv način – tužno.

Lokalna uprava kao i svaka uprava – mrljavi nešto o nepotrebnosti imenovanja ulica, jer je u pitanju malo mjesto, iako je krštavanje ulica zakonom zakucana obaveza. Ali obećavaju biće iduće godine. Tako mi tog njihovog biće. Dosta o njima, takvi upropaste svaku priču.

Zamišljam da su sve ulice u svim gradovima ovog svijeta bezimene. Da odjednom ostanem bez Niške, onog ugla Kralja Petra i Cara Dušana, Tkalčićeve pa zatim kasne i pokisle Palmotićeve, jezivo pijane Alipašine i  ivičnjaka u Zelengorskoj. Da ona mala soba nije bila uz pedencu u 13. Jula, da jedan sto nije prešegan ručnim cirkularom u Balšića br. 52 u dva ujutru, da nikad nijesam teturao po Ivana Vujoševića, žurio niz bulevar Svetog Petra i lebdio niz Sunčani kej nakon paklenog nastupa Motorheda.

Sve bi se ove uspomene nanizale i u bezimenim ulicama. Nego, takvim uspomenama bi bilo nemoguće vratiti se na pravi način.

Ne znam koliko ulica ima u Šavniku, da li ih je tri, pet, trinaest ili možda jedna. Jednako sam neznaven i o tome da li ima još gradova sa bezimenim ulicama, ne u pjesničkom smislu, već u stvarnosti. Ono što mi se čini da znam je da bi ljudima u u gradiću duplog izlaska i zalaska sunca svojski prijalo da im bar jednom stigne pošiljka ili pismo na ličnu adresu.

Osim plavih koverti, daleko im vajda.

Napomena: Stavovi izraženi u ovoj kolumni ne odražavaju nužno uređivačku politiku portala FOS Media.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari