3
min read
A- A+
Pročitano

Test inteligencije

11/07/2019 - 17:20
Autor:Fos Media
3585 pregleda

Odgovor je: 86. To je kazala suvoparna statistika na pitanje koliko iznosi količnik inteligencije za narod crnogorski. Onako, na đuture, za sve nas. Pogledasmo skalu za mjerenje, pa se pogledasmo među sobom i ne bijaše nam milo što smo zaglavili tik ispod one čuvene prosječne inteligencije.

Ilustracija, foto: FOS Media

Ilustracija, foto: FOS Media

Piše: Milivoje Krivokapić

No i ovo smo mogli nekako progutati, dozvoliti da se ubajati kao i svaka neprijatna vijest, da se nije popriječilo poražavajuće poređenje – ispadosmo umalo najgluplji u avliji! Pretekli nas u pameti skoro svi narodi i narodnosti bivše domovine, osim braće Sjevenomakedonaca. Zar nama, lučonošama balkanskog napretka da se ovako nos o'kine? Zar da se ovako pljune na našu samovjenčanu titulu lidera u regionu?

E, to ne može tako! Odlučismo da tražimo popravni test inteligencije, da pokažemo da je ovaj te je porodio predstavljeni rezultat bio ili namješten ili prodat. A i imali smo tremu, prirodno. Ušli smo u trag jednom od autora istaživanja, pa smo ga malo pritegli da nas opet ispita.  U prvi mah se nećkao, ali je, poslije pominjanja njega u kombinaciji sa jastučnicom, francuskim ključem i vazelinom, pristao da nam postavi tri brza pitanja i nanovo opipa naš intelektualni kapacitet.

Zaključili smo da je to pošteno i rekosmo mu da plasira prvo pitanje.

Bijaše direktan i kao iz haubice nas upita šta bismo učinili da, na primjer, termoelektrana otpušti toksične tekućine u neku našu rijeku, pomori sav živi svijet u njoj i načisto je osablasni. Istom brzinom smo mu odgovorili da bismo odmah digli buku po prostranstvima društvenih mreža. A da li biste očekivali – dodatno je pitao – da se u konačnom nađe krivac za taj zločin i privede k poznaniju prava uz odgovarajuću kaznu? Naravno da ne – odgovorili smo spremno. To se rijetko kad dešava kod nas. Pogledao nas je i predložio da pređemo na sledeće pitanje.

Znate li – nastavio je – da je gotovo svaka peta žena u vašoj zemlji iskusila neki vid nasilja? Rekli smo mu da nijesmo znali da je baš svaka peta bila u tom groznom sosu, ali da znamo da se to dešava. Znamo da se to dešava – citirao nas je i opet uputio potpitanje, sada o tome kakve su naše reakcije na postojanje nasilja nad ženama. Odgovorili smo mu, tačnije objasnili, da je to jako osjetljivo, jer se ipak tiče ličnih i porodičnih odnosa, pa ne bi bilo u redu da se miješamo u to. Eto, čak i nadležni organi često predlažu žrtvama da malo popuste, da riješe to same sa svojim partnerima, da se ne razvlače tuda sa prijavama i postupcima, da ne traže odgovornost za svaku sitnicu, bruka je to.  Sad nas je čudnije gledao nego prije, pa smo mu pojasnili da je on ipak stranac i da ne razumije naš mentalitet. Odmah je jurnuo na sledeće i poslednje pitanje.

Desi se – pravio je uvod – da se u snimku telefonskog razgovora jedan visoki politički funkcioner i bivši brko istrči izjavom Opštismo sa majkom i Srbiji i Crnoj Gori, pa nas je upitao kako bismo reagovali na to. Prvo smo se malo smijali u fazonu e, jes lud onaj..., pa smo istakli da takva izjava stvarno nije umjesna, mada smo srećni što smo konačno čuli istinu iz usta jednog političara. Pretpostavili smo da će nas dodatno upitati da li će i u ovom slučaju biti odgovornosti, pa smo mu unaprijed rekli da takvo nešto ne očekujemo, jer, svašta, otkud to da se neki visokopozicionirani političar tek tako poziva na odgovornost.

Više nas nije gledao čudno nego sažaljivo i mirnim tonom saopštio da nam on uopšte nije potreban za utvrđivanje našeg količnika inteligencije, već da rezultat možemo izvuči sami iz datih odgovora.

Dok pada zavjesa na ovu polufikciju, valja nam se vratiti u stvarnost, u kojoj treba biti svjestan da niti su sve statistike pouzdane, niti su mjerenja inteligencije velikih grupa precizna rabota. Ipak, kada je naša grupna, a i lična inteligencija u pitanju, treba da se zagledamo u sebe. Svaki dan u ovoj državi je test inteligencije. Svakodnevno nam se servira nešto o šta možemo da opitamo oštricu svog intelekta i pokažemo jesmo li svjesni dešavanja oko sebe ili dozvoljavamo biti redovno i sistematski zaglupljivani. Jer, nijesmo glupi, ali zaglupljeni jesmo.

Postati svjestan svoje gluposti dragocjen je momenat. Valjalo bi da požurimo ka njemu prije sljedećeg testa.

Napomena: Stavovi izraženi u ovoj kolumni ne odražavaju nužno uređivačku politiku portala FOS Media.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari