2
min read
A- A+
Pročitano

Bjelopoljci Irena, Novak, Svetalana i Tea na Međunarodnom festivalu studenata koji uče ruski jezik (FOTO)

08/11/2019 - 11:52
Autor:Violeta Rovčanin
175 pregleda

Oko tri stotine studenata predstavljali su 25 univerziteta iz država Evrope i Azije na VIII Međunarodnom festivalu studenata koji uče ruski jezik ‘’Prijatelji, predivan  je naš savez’’, u gradu Kiten, u Bugarskoj. Rukovodilac tima bila je Irena Madžgalj, višestruki prvak nekih od najznačajnijih takmičenja iz ruskog jezika poput olimpijade Državnog Instituta ruskog jezika A.S. Puškin u Moskvi, Medjunarodne olimpijade Državnog univerziteta Čuvaške Republike. Njoj je pripala velika čast da na otvaranju festivala svečano podigne zastavu Fondacije Ruski Mir, organizatora ovog festivala.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

''Veoma mi je drago što sam ove godine ponovo dobila poziv da sa svojim timom predstavljam Crnu Goru na ovakvom dogadjaju i ponosna sam zbog toga. Istakla bih to da su svi učesnici imali priliku ne samo da komuniciraju, uče, unaprijede svoje vještine i znanje ruskog jezika, već i da se bave ličnim i profesionalnim razvojem’’, kaže Irena.

Tim su činili Novak Madžgalj, Tea Pućurica, Svetlana Rudić, a festival već dugi niz godina okuplja mlade osobe iz raznih zemalja svijeta.

Foto: Privatna arhiva

"Jedan od glavnih zadataka učesnika festivala, pored bogatog programa, bilo je predstavljanje države odakle dolazimo. Zahvaljujući tim nastupima svi smo dobili priliku da naučimo nešto novo o kulturama država koje su učestvovale na festivalu. Mi smo se svakako trudili da što više vremena provedemo zajedno i družimo se sa divnim, mladim osobama iz  iz Bugarske, Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovačke, Češke, Grčke. Jedne večeri smo se predstavili i kao bivša Jugoslavija i  bili smo veoma srećni i ponosni nakon tog nastupa'', ističe Irena.

U sklopu programa festivala studenti su učestvovali u svečanoj šetnji u najstarijem bugarskom gradu Sozopolju a svečano zatvaranje festivala postao je gala koncert, na kome su prikazani izvanredni radovi talentovanih studenata pod vođstvom visoko profesionalnih stručnjaka sa najboljih univerziteta u Rusiji.

Irena i njen tim iz Bijelog Polja su takodje posjetili jedan od najboljih univerziteta u Makedoniji, a to je Medjunarodni Slavjanski Univerzitet ‘’Gavrilo Romanovič Deržavin’’ u gradu Sveti Nikola u Makedoniji.

‘’Naime, naše drage kolege sa festivala, studenti jednog od najboljih univerziteta  u Makedoniji ‘’Gavrilo Romanovič Deržavin’’ već dugi niz godina učestvuju na festivalu, a ovo je samo jedan od dokaza da je festival mjesto prijateljstva i most za neke nove projekte i saradnju u budućnosti. ‘’

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

‘’Drago mi je što sam nastavila da usavršavam znanje ruskog jezika. U prošloj školskoj godini sam učestvovala na Medjunarodnoj olimpijadi Državnog univerziteta Sankt Peterburga i na Medjunarodnoj olimpijadi ''Gramotej'' Državnog univerziteta Čuvaške Republike i osvojila dva prva mjesta u kategoriji ​ učenika i studenata iz cijelog svijeta. Crnu Goru sam predstavljala na Medjunarodnom festivalu ruskog jezika u maju u Sofiji na Medjunarodnom okruglom stolu '' Stvarač'' kao pobjednica medjunarodnog konkursa. Završila sam medjunarodnu ljetnju školu Instituta A.S.Puškin u Moskvi i osvojila drugo mjesto na njihovoj olimpijadi. Osvojila sam prvo mjesto na Medjunarodnom takmičenju iz oblasti turizma u Podgoric kao i prvo mjesto na Medjunarodnom konkursu ''Friendship'' iz engleskog jezika. ​ Ponosna sam jer sam u prethodnoj školskoj godini osvojila čak 14 nagrada na državnim i medjunarodnim takmičenjima’’, ističe Irena

Irena se zahvaljuje organizatorima festivala, Fondaciji Ruski Mir na toploj prijateljskoj atmosferi, moru pozitivnih emocija i mogućnosti usavršavanja ruskog jezika.

‘’Festival nam je pomogao da se sprijateljimo sa predivnim mladim osobama iz cijelog svijeta. Hvala ruskom jeziku koji nam je pomogao da postanemo jedna velika porodica. Ruski jezik je jezik velikih mogućnosti, prijateljstva i ljubavi i zato preporučujem svim mladim osobama da ga izučavaju.’’, ističe Irena Madžgalj  i dodaje da veliku zahvalnost duguju  Ambasadi Rusije i Rossotrudničestvu u Crnoj Gori, Irini Kučijevoj, Svetlani Shcherbakovoj, kao i svojim porodicama, koji su njihova velika podrška."

Festival su organizovali Fondacija Ruski Mir, Fondacija za održivi razvoj Bugarske uz podršku Ambasade Rusije u Republici Bugarskoj.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari