3
min read
A- A+
Pročitano

Čestitke povodom Ramazanskog bajrama

23/05/2020 - 11:21
Autor:Fos Media
162 pregleda

Pripadnicima islamske vjeroispovijesti i reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori javni funkcioneri i lider partija čestitali su Ramazanskog bajrama.

Ilustracija (Anadolija

Ilustracija, Anadolija

Predsjednik Opštine Bar i Skupštine opštine Bar Dušan Raičević i Mićo Orlandić čestitku su uputili glavnom imamu barskom Mujdinu Milaimiju i svim pripadnicima islamske vjeroispovjesti u Baru i Crnoj Gori.

Raičević je poručio da je zahvalan i da poštuje što su oni tokom mjeseca Ramazana prepoznali univerzalne vrijednosti – očuvanje zdravlja i života ljudi, odricanjem od radosti zajedničkih ramazanskih molitvi i okupljanja, koje su duboko utkane u bit islamske vjere u gradu pod Rumijom.

“Vjerujem da je iza nas period strijepnje i ozbiljnih izazova sa kojima se suočio čitav svijet i da je pred nama vrijeme sreće i blagostanja za sve naše porodice. Želim da Bajramske dane provedete u radosti u krugu najmilijih, i da jedni sa drugima zajedno gradimo mostove prijateljstva i uvažavanja. Još jednom Vam upućujem najsrdačnije čestitke, u nadi da ćemo nastaviti da baštinimo poštovanje različitosti, afirmišući multiekonfesionalne vrijednosti našeg grada”, naveo je Raičević.

Orlandić je kazao da će uvjeren da će ih veliki praznik Ramazanski bajram podstaći da svi zajedno budu bolji ljudi.

“Da više brinemo jedni o drugima, širimo slogu i mir i gradimo Crnu Goru, državu multikulture, tolerancije, suživota i građanskog prosperiteta”, dodao je Orlandić.

Ministarka bez portfelja Marija Vučinović je svim vjernicima islamske vjeroispovijesti poželjela da taj veliki praznik provedu u dobrom zdravlju, miru i ljubavi sa porodicama, prijateljima i susjedima.

“Takođe, nek vam predstojeći dani Bajrama uz međusobno poštovanje i razumijevanje budu dodatno ispunjeni vjerom u istinske vrijednosti solidarnosti, dobrote i humanosti. U to ime želim vam srećan Bajram”, navela je Vučinović.

Predsjednica Socijaldemokratske partije Crne Gore Draginja Vuksanović Stanković poručila je da se u teškim vremenima najsnažnije pokazuju ljudskost, sloga i solidarnost.

“Najveća je vrlina sačuvati snagu u vremenima iskušenja, a hrabrost staviti želje drugih ispred svojih. Neka nam svima Ramazanski bajram donese porodično jedinstvo i društvenu solidarnost. Danas nam je, više nego ikad, potrebno da jedni druge bodrimo mislima, a pomažemo djelima. Želim vam da Ramazanski bajram dočekate u dobrom zdravlju i veselju, uvjerena da će dani koji uslijede donijeti nove razloge za radost” navodi se u čestitki Vuksanović Stanković.

Predsjednik Bošnjačke stranke Rafet Husović uputio je čestitku povodom nastupajućeg Ramazanskog bajrama reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu ef. Fejziću, te pripadnicima islama u Crnoj Gori i dijaspori.

“Mjesec posta bio je prilika da ojačamo u snaženju temeljnih ljudskih vrijednosti koje se ogledaju u praštanju i zajedništvu. Tokom ramazana, naša srca su se smirila, a taj mir smo prenijeli u naše porodice.

Neka Ramazanski bajram bude podsticaj širenju tolerancije, povjerenja i saradnje među ljudima svih vjera i nacija. Neka plemenita simbolika nastupajućeg blagdana bude naša dodatna motivacija i snaga da praktikujemo te vrijednosti kao trajne.

Radujmo se Ramazanskom bajramu, koji okuplja porodicu. Bajramsku radost podijelimo sa komšijama i prijateljima, tako što ćemo im darovati lijepu riječ.

U ime Bošnjačke stranke i svoje lično ime, čestitam Ramazanski bajram, uz želju da ove dane provedemo u istinskoj porodičnoj sreći i radosti. Bajram šerif mubarek olsun”, poručio je Husović u čestitki.

Predsjednik DNP-a, Milan Knežević, u ime svih članova i simpatizera Partije, kao i u svoje ime, povodom Ramazanskog Bajrama upućuje najiskrenije čestitke reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifatu Fejziću, kao i svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti.

Ukazujući na univerzalne vrijednosti Ramazanskog Bajrama, kao jednog od dva najveća islamska praznika, koji se proslavlja nakon jednomjesečnog ramazanskog posta, duhovnih i fizičkih odricanja, Knežević je uvjeren da Crna Gora i dalje treba da ostane svijetli primjer harmonije i suživota na našim i širim prostorima.

Po istom osnovu Knežević ističe da osnovi Islama podrazumijevaju iskreno i puno razumijevanje i za tuđe nevolje, posebno za progone na vjerskoj osnovi, uz ugrožavanje ljudskih prava i sloboda. Zato je duboko uvjeren da nijedan čestiti pripadnik islamske vjeroispovijesti danas u Crnoj Gori ne gleda dobronamjerno na represivne mjere, koje režim otvoreno i primitivno sprovodi nad Mitropolijom crnogorsko primorskom i pravoslavnim vjernicima, na šta već reaguju mnogi slobodoljubivi pripadnici svih vjera i nacija u Crnoj Gori i svijetu.

Lider URE Dritan Abazović čestitao je danas u svoje lično i u ime partije nastupajući Ramazanski bajram svim građanima islamske vjeriospovijesti uz želju da simbolika tog velikog praznika – pomirenje i povezivanje, bude trasa puta kojom će koračati Crna Gora.

“Želim da ta univerzalna simbolika dobrog koji nosi Bajram bude nadahnuće za svaki naš naredni dan, mjesec, godinu… Bajramski blagdani su prilika da nas podsjete da nikada ne smijemo da smetnemo sa uma vječne i neprolazne vrijednosti otkada je postojanja svijeta i ljudi a to su suživot, humanost i pravda”, navodi Abazović u čestitki.

"Neka minuli ramazanski post podsjeti da se samo ličnim požrtvovanjem može doći do najplemenitijih stvari i ostvarenja na mnogim poljima”, dodao je on.

“Podijelimo radost Ramazanskog bajrama sa svojim komšijama i prijateljima, uz želju svima da praznik dočekamo u zdravlju, čiste duše i punog srca neprestano širući ideju mira i solidarnosti u našoj Crnoj Gori”, poručio je lider URE na kraju čestitke.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari