1
min read
A- A+
Pročitano

DPS: Uvesti izletničku taksu za Perast

14/08/2019 - 10:43
Autor:Fos Media
115 pregleda

Kotorski odbor Demokratske partije socijalista zalaže se za uvođenje izletničke takse za Perast za sljedeću turističku sezonu. Kažu da bi prihodi po tom osnovu za Perast iznosili ne manje od 250.000 eura.

foto

Foto: DPS

Turistička organizacija Opštine Kotor je tokom 2018. godine, u konsultacijama sa predstavnicima Nacionalne turističke organizacije Crne Gore i Ministarstva održivog razvoja i turizma, razmatrala uvođenje izletničke takse za Perast.

Kako je saopšteno iz lokalnog DPS-a, iz nepoznatih razloga bivša kotorska vlast nije shvatila ozbiljnost situacije pa, samim tim, nije ni tražila saglasnost Vlade Crne Gore.

“Ovo pitanje je, inače, posebno došlo do izražaja zbog komunalnog haosa koji se stvara u Perastu, od kojeg grad nema nikakve koristi. S druge strane, aktuelne informacije sa svjetskog turističkog tržišta upozoravaju da našoj državi prijeti opasnost od tzv. overturizma, što znači da na jednoj lokaciji ima toliko posjetilaca da to negativno utiče kako na lokalno stanovništvo tako i na životnu sredinu”, poručuju iz kotorskog Odbora DPS-a.

Perast je, nakon Starog grada, najposjećeniji dio kotorske opštine u koji dolazi više od trećine putnika sa kruzera.

Svi izletnici koji iz pravca Dubrovnika dolaze autobusima, kao i više od polovine gostiju hotela na teritoriji opština Budva, Tivat i Herceg-Novi kojima agencije organizuju izlete.

“Poređenja radi, broj izletnika u Starom gradu u prošloj godini premašio je iznos od pola miliona, dok samo za prvih sedam mjeseci ove godine iznosi 305.000, na osnovu čega se do kraja tekuće godine očekuje najmanje 550.000 izletnika, odnosno, računatih po cijeni od eura po osobi za grupe veće od pet turista, prihod od 550.000 eura”, poručuju iz DPS-a.

Na osnovu navedenih pokazatelja, prihod po osnovu izletničke takse za Perast iznosili bi ne manje od 250.000 eura.

“Taj iznos bi se, na osnovu posebno utvrđenog plana, opredijelio isključivo za unapređenje lokalne infrastrukture kao i podizanje životnog standarda mještana Perasta”, poručuju iz OO DPS Kotor.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari