5
min read
A- A+
Pročitano

Kampanja „Neću da idem“: Motivisati mlade da sreću grade u svojoj zemlji a ne pod tuđim nebom

14/08/2019 - 12:23
Autor:Violeta Rovčanin
5418 pregleda

Od 2006. godine, prema nezvaničnim podacima, Crnu Goru je napustilo oko 60.000 hiljada građana. Ovaj trend naročito je uzeo maha među mlađim stanovništvom, pa prema posljednjim istraživanjima svaki drugi mladi čovjek planira da napusti zemlju. Na ovaj problem ukazuju i crnogorski studenti koji su nedavno pokrenuli i kampanju „Neću da idem“. Sa inicijatorima ideje razgovarali smo o kampanji ali i o tome šta omladinu tjera iz zemlje i da li i sami uskoro planiraju da odu.

Foto: FOS Media

Foto: FOS Media

„Kampanja #nećudaidem je prvo pokrenuta u Bosni i Hercegovini. Mi smo je podržali preko društvenih mreža i prenijeli je u Crnu Goru postovima ’Znam ih 17, #nećudaidem“. Broj je označavao broj prijatelja koji su se odselili iz Crne Gore. Shvatili smo da je ovaj problem veoma opasan po cijelo društvo i da, ako ne djelujemo, za par godina u većini gradova Crne Gore teško da ćemo naći mladog čovjeka“, počinje za FOS priču Vuk Vujisić, jedan od pokretača kampanje i student završne godine Fakulteta političkih nauka u Podgorici.

Kampanja ima za cilj da aktuelizuje problem odlaska i podstakne na akciju i dijalog kako bi se poboljšao položaj mladih u društvu a samim tim i obezbijedio njihov ostanak.

„Nije cilj kampanje samo motivisati mlade da ostanu, već da stvarno poboljšamo položaj mladih kroz niz inicijativa i konkretnih rešenja koji će biti upućeni donosiocima odluka", kaže Vujisić.

Prema njegovom mišljenju. problemi sa kojima se suočava omladina su brojni.

"Mladi nemaju samostalnost i po tome smo među prvima u Evropi . Samo 3.5 % mladih žive u stanu koji su kupili sami ili sa partnerom što pokazuje da nemamo sistemski riješeno stambeno pitanje mladih. Predložićemo model državnih stanova kako bi riješili stambeno pitanje mladih parova i time ih podstakli na osamostaljivanje i formiranje porodice koje bi dodatno podržao dječiji dodatak“, priča naš sagovornik.

Veoma je bitno, smatra, podstaći i mlade preduzetnike ali i one koji žele da se bave poljoprivredom.

„Kada stambeno obezbijedite mlade i povećate im zarade uz poboljšanje uslova na radu i poštovanje pravila, logično je da će željeti da ostanu ovdje i da neće tražiti egzistenciju u inostranstvu. Takođe mora se raditi i na eliminisanju nepotizma jer 68% mladih vjeruje da se do posla dolazi preko partijskih veza i poznanstava.“

Svakog dana je, kaže, sve više okupljenih oko kampanje. Razgovaraju sa mladim ljudima, objavljuju sve na društvenim mrežama i spremaju se za podnošenje inicijativa nadležnim subjektima i na preduzimanje konkretnih koraka koji bi poboljšali položaj omladine.

„Ova tema prevazilazi društvenu polarizaciju i političke podjele. Očekujemo podršku svih građana, ali i vlasti i opozicije koji moraju pokazati odgovornost kad je ovaj problem u pitanju. Imamo problem što mnogi koji žele da odu misle da ne mogu podržati kampanju, a oni su zapravo ključni u rješavanju ovog problema. Mnogi u timu #nećudaidem razmišljaju da li da idu, ali to ih ne sprečava da pokušaju da promjene položaj mladih u Crnoj Gori prije nego što odu. Prosto ne žele da odu bez borbe, a naravno želja za odlaskom je legitimna jer egzistencija prevazilazi patriotizam.“

 

Da položaj mladih nije na zavidnom nivou smatra i Jovana Damjanović, članica tima #nećudaidem, koja se sprema za specijalističke studije na Fakultetu političkih nauka. 

„Studenti su prinuđeni da rade slabo plaćene poslove kako ne bi bili teret roditeljima i kako bi mogli da finansiraju studije, zato što je jedino postojeće finansijsko rješenje studentski kredit ili stipendija. Da napomenem da ni taj kredit ne dobijaju svi, a on iznosi oko 80 eura na dvomjesečnom nivou. Stipendija je naravno sačuvana za najbolje studente, ali studenti društvenih nauka da bi je dobili moraju imati prosjek iznad 9,7“, priča za FOS Jovana i dodaje:

„Odlazak u inostranstvo nije neminovan, ali svi mladi koji su imalo ambiciozni otići će pa makar i u susjedne države da zarade više nego što ih plaćaju ovdje. Mlladi nemaju uslove da se osamostale, niti da dostojno žive, mada to ovdje nema ni veliki broj porodica, što je porazno.“

 

 

Kaže da i sama često pomišlja da život nastavi van granica naše zemlje, ali se ipak nada da će se jednog dana situacija promijeniti.

„Ja sam se prije dva dana vratila iz ljetnje škole novinarstva u SAD-u, i ukoliko mi se pruži prilika ići ću na slične programe. Ono što me drži u Crnoj Gori su bliski ljudi, te ukoliko nađem način da ih češće gledam ili da i oni pođu sa mnom otišla bih. Volim Crnu Goru i želim da položaj mladih bude na boljem nivou, zato i želim da pokušam da ukažem na probleme sa kojima se suočavamo. jer na to neće niko bolje ukazati od nas“, zaključuje Jovana.

Student Fakulteta za državne i evropske studije, Goran Lalević, smatra da donosioci odluka treba da čuju argumente mladih i uvjere ih da su spremni na saradnju sa njima.

„Veliki problem su i nepovoljni uslovi za mlade koji žele da pokrenu sopstveni biznis. Smatram da garancije koje se traže trenutno treba zakonskom regulativom dovesti na minimum. Kao drugi problem se javlja zapošljavanje mladih u državnim istitucijama gdje treba dokazati da su institucije konačno spremne da zaposljavaju na osnovu znanja i kvalifikacija, što je slučaj u razvijenom svijetu, a ne na osnovu veze što je kod nas zastupljeno“, kaže Goran i dodaje:

„Treća stvar koju bih istakao jeste da privatnike treba zakonskom regulativom dovesti u red da konačno mlade ne osiguravaju na minimalnu zaradu. Smatram da bi poboljšanjem stanja u gorenavedenim pravcima mlade motivisali i pomogli im da svoju sreću grade u svojoj zemlji, a ne pod tuđim nebom.“

Veliki problem su, kaže, i unutrašnje migracije na koje su mladi prinuđeni jer često u svom rodnom gradu posla nema.

„Ja sam morao da se preselim sa sjevera u centralni dio. Ali ipak i pored toga što sam bio prinuđen da napustim svoj grad, nisam napustio svoju državu već zelim da se zajedno sa mladim ljudima, koji ovdje ostaju i koji se okupljaju oko akcija i zdravih priča kao što je #nećudaidem, nađem rješenje sa svim akterima koji donose odluke da bi stali ovom problemu na put. To je moj motiv i u tom zajedništvu na koje sve pozivam da stvorimo uslove da ostanemo tu, a kada mi ostanemo tu, imaće i naša država i naše društvo na koga da se oslone“, zaključuje Goran.

I inicijator ideje Vuk Vujisić, smatra da kao društvo zajedno možemo dovesti do promjena. Upravo je to i cilj kampanje #nećudaidem koja okuplja mlade ljude, sluša njihova iskustva i ukazuje na probleme.

Ja vjerujem da ova država sa potencijalima koje posjeduje može višestruko bolje i da uz malo političke volje i društvenog jedinstva možemo osigurati mladima bolje uslove. Želja, vizija da Crna Gora postane društvo socijalne pravde, da postane država na koju će se mnogi ugledati u ovom vremenu socijalnih i ekonomskih razlika i ljubav prema Crnoj Gori me motivišu da se borim i ostanem ovdje da živim i stvaram. Pozivam sve da daju još jednu šansu Crnoj Gori i da zajedno pokušamo da se izborimo za bolje društvo, podržite kampanju # nećudaidem, ako ne pokušamo nećemo znati jesmo li mogli uspjeti“, zaključuje Vujisić.

Sve aktivnosti u vezi sa kampanjom #nećudaidem, zainteresovani mogu pratiti putem Fejsbuk i Instagram stranice „Neću da idem“. 

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari