2
min read
A- A+
Pročitano

Konačna odluka: Dobijeni stan van Podgorice nije prepreka sudiji da ga dobije i u Podgorici

09/10/2019 - 12:45
Autor:Danilo Ajković
3374 pregleda

Rješenje kojim je propisano da sudija koji konkuriše npr. za stan u Podgorici gdje i obavlja funkciju, a već je ranije on ili član njegove porodice dobio od Vlade, opštine ili Sudskog savjeta stan van Podgorice, a po kojem je bio dužan da ga vrati u stambeni fond da bi mogao da konkuriše ponovo za dodjelu stana – diskriminatorno je pa se zbog toga ukida kao neustavno.

Foto: FOS Media

Foto: FOS Media

To je odluka sudija Ustavnog suda koji su proglasili neustavnim dio Pravilnika koji je donio Sudski savjet, a kojim su propisani kriterijumi za dodjelu stanova sudijama, po kojem su nedavno i dodijeljeni stanovi sudijama u crnogorskom sudstvu.

Kako nezvanično saznajemo, ovo rješenje je suprotno Ustavu i konvencijskom pravu koje garantuje zabranu diskriminacije, jer su sudije kojima je nametnuta ova obaveza dovedene u nepovoljniji položaj od ostalih sudija.

Prema ukinutim odredbama propisano je da sudija može da dobije stan u mjestu rada jedino ukoliko vrati u stambeni fond Sudskog savjeta stan koji je on ili član njegovog domaćinstva ranije dobio odlukom Vlade, Sudskog savjeta ili organa lokalne samouprave u nekom drugom mjestu.

Prema ovoj odluci Ustavnog suda, to znači da ubuduće ako neko obavlja sudijsku funkciju u Kotoru i tu dobije stan, a potom bude izabran za sudiju Višeg suda u Podgorici - pa konkuriše za dodjelu stana u Podgorici, nema obavezu da vrati stan koji ima u Kotoru da bi konkurisao za stan u Podgorici gdje sada obavlja funkciju.

Polaganje kamena temeljca na Starom aerodromu, foto: FOS Media

Polaganje kamena temeljca na Starom aerodromu, foto: FOS Media

U „Pravilniku o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba sudija“ ukinute su odredbe člana 6. st. 3, 4, 7. i 8. kojim je propisano da sudija ima pravo na rješavanje stambene potrebe ukoliko on ili njegov član porodičnog domaćinstva:

- Sudija, koji u mjestu rada u smislu ovog Pravilnika nema stan, može zamjenom stana ili porodične stambene zgrade, koju je on ili član njegovog domaćinstva stekao van mjesta rada, rješavanjem stambene potrebe u skladu sa propisom Vlade, Sudskog savjeta ili nadležnog organa jedinice lokalne samouprave, riješiti stambenu potrebu pod uslovom da stan u svojini ili porodičnu stambenu zgradu ugovorom o razmjeni nepokretnosti, prenese u stambeni fond Sudskog savjeta;

- Sudija koji prenese stan u svojini ili porodičnu stambenu zgradu u stambeni fond Sudskog savjeta ima status lica koje nema stan;

- Sudija koji stan ili porodičnu stambenu zgradu u svojini stavi na raspolaganje komisiji u smislu st. 3 ovog člana ima status lica koje nema stan;

- Odredba stava 3 ovog člana ne primjenjuje se kada sudija kupuje stan koji je izgrađen u javno-privatnom partnerstvu i ugovorom o pridruživanju sredstava.

Sudski savjet je ovaj Pravilnik donio 2014. godine, sa izmjenama i dopunama 2017. godine. Kako odluka Ustavnog suda važi samo za ubuduće, od dana objavljivanja odluke u Službenom listu, to znači da ona neće uticati na već donijete odluke o pojedinačnim dodjelama stanova u Podgorici.

Primjenjujući kriterijume iz ovog Pravilnika Sudski savjet je u 2019. godini donio odluke o rješavanju stambenih potreba 64 sudija, dodjelom stanova koji se grade na Starom aerodromu.

Podsjetimo, pred Ustavnim sudom se nalazi i predmet ocjene ustavnosti propisa kojim je regulisano pitanje rješavanje stambene potrebe javnih funkcionera. Nakon što je Vlada objavila spisak javnih funkcionera koji su dobili pomoć za vrijeme mandata Vlade premijera Duška Markovića u javnosti se postavilo pitanje zakonitosti rada Komisije, načina dodjele stanova i stambenih kredita, itd.

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari