1
min read
A- A+
Pročitano

"LGBT osobe u CG žive neslobodne živote"

23/05/2020 - 10:24
Autor:Fos Media
51 pregleda

Predstavnici LGBTIQ zajednice u Crnoj Gori poručili su da zahtijevaju da Zakon o životnom partnerstvu lica istog polaza bude što prije usvojen.

aa

Foto: FOS Media, arhiva

Da je taj akt Skupština već usvojila i izvještaj "Rainbow Europe mapa" o Crnoj Gori bio bi povoljniji, kazao je direktor NVO Queer Montenegro Danijel Kalezić.

"Mi više ne znamo ni da li da povjerujemo u informacije koje dolaze i kažu da će Zakon biti usvojen. Očekujemo, ali iznad sega zahtijevamo da ovaj zakon bude usvojen", kazao je Kalezić, gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

Zakon je, kaže Kalezić, samo osnova, a nakon usvajanja tog akta moraćemo, dodaje, da kao društvo, malo više pokažemo da smo zemlja koja njeguje različitosti.

LGBT osobe, kako navodi, samo traže ista prava - ništa posebno ništa specijalno.

"LGBT osobe u Crnoj Gori žive neslobodne živote. Mislim da niko na svijetu ne smije da živi neslobodno. skrivajući jedan dio sebe koji je jako važan", zaključio je Kalezić.

Članica Udruženja LBTQ žena “Stana” Staša Baštrica kaže da je najvažnije unaprijediti položaj LGBT osoba. Ona navodi da su LGBT svakodnevno susrijeću sa nasiljem, stigmatizacijom i diskriminacijom.

"Ako takva ponašanja budu minimalno kažnjena ili nekažnjena to pokazuju da se Crna Gora samo deklarativno zalaže za prava LGBT osoba", navela je Baštrica.

"Ono što je još važnije, taj Zakon bi unaprijedio položaj LGBT osoba i kvalitet njihovog života, poštovanje ljudski prava i jednakosti. Neusvajanjem ovog zakona Crna Gora potvrđuje da je heterogena većina i dalje jednakija od drugih. Izdvajati jednu grupu kao zaslužniju da ima veća prava od drugih je moralno nelogično i samovoljno", zaključila je Baštrica.

Crna Gora je postigla vidljiv napredak kada je u pitanju donošenje strateških i zakonskih rješenja koja se tiču prava LGBTIQ osoba, što pokazuje i ovogodišnji izvještaj Rainbow Europe mapa, koja rangira evropske zemlje po zakonima i politikama koje se tiču ravnopravnosti LGBTIQ osoba.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari