1
min read
A- A+
Pročitano

Međunarodni dan borbe protiv fašizma

08/11/2019 - 14:42
Autor:Fos Media
32 pregleda

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma međunarodna zajednica obiježiće sjutra sjećanjem na žrtve holokausta, kako se ne bi zaboravile strahote koju je ovaj narod doživio.

Foto

GA

Devetog novembra se obilježava Dan borbe protiv fašizma kada je 1938. godine počeo progon jevrejskog naroda od nacističke Njemačke. 

Njemačka paravojna organizacija GA maljevima je porušila i uništila zgrade, nakon čega su ostale ulice prekrivene komadićima polomljenih prozora, pa se ova noć naziva „Kristalna noć“.

Oko 30 hiljada jevrejskih muškaraca je odvedeno u koncentracione logore, gdje su kasnije mučeni, a oko hiljadu je ubijeno. 

Kristalna noć je simboličan početak tragedije jevrejskog naroda, odnosno, holokausta, tokom kojeg je ubijeno šest miliona nedužnih muškaraca, žena i djece, kao i oko pet miliona Slovena, Roma, osoba sa invaliditetom, LGBT lica, političkih predstavnika i ostalih grupa.

Građanska alijansa (GA) je saopštila da je ovo prilika da se javnosti skrene pažnja na probleme rasizma, ekstremizma i fažizma sa kojima se i danas borimo u cijelom svijetu i na to koliko je još potrebno da radimo na ovom pitanju. 

"Da li smo mi u Crnoj Gori i pored jakog pokreta koji smo imali pobijedili fašizam i dalje je otvoreno pitanje. Posebno u svijetlu ratnih zločina koji su se desili, a nijesu istraženi i odgovorni nijesu sankcionisani, nije došlo do pomirenja, danas je etnička distanca izrazito visoka", kaže se u reagovanju.

Kako se ocjenjuje, govor mržnje na nacionalnoj osnovi je naročito prisutan prema Romima, a nacionalizam je u porastu. 

"Nažalost, sa druge strane, vlasti se ne snalaze i ne pronalaze adekvatan odgovor", poručili su iz GA.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari