1
min read
A- A+
Pročitano

Pregovori Sindikata prosvjete i Vlade počeće do kraja sedmice

11/09/2019 - 7:38
Autor:Fos Media
137 pregleda

Pregovori Sindikata prosvjete i Vlade počeće do kraja sedmice kazao je predsjednik Sindikata prosvjete Crne Gore u Uniji slobodnih sindikata Zvonko Pavićević. 

Foto

Ministarstvo prosvjete

“U toku su dogovori oko termina, ali četvrtak, petak ove sedmice sješćemo za pregovarački sto. Tražimo povećanje plata za 10 odsto za oko 13.000 ljudi, što bi bio godišnji neto izdatak u budžetu od 5,5 miliona eura”, pojasnio je Pavićević za Dnevne novine, istakavši da je to minimum ispod kojeg ne mogu ići.

„Smatramo da je vrijeme i da ima para. Moramo  se izboriti za veće plate koje su opet minimum zahtijeva jer prosvjeta zaslužuje daleko više. Naši minimalni zahtjevi su da se plate povećaju za deset odsto u prosjeku“, kazao je Pavićević ranije za Antenu M.

Prosječna zarada u prosvjeti je ispod prosjeka plata na nivou države, napominje Pavićević.

„Na nivou države prosječna plata je 511 eura a u prosvjeti je 490 eura i samo taj jedan podatak je nama argument da tražimo to što tražimo. Neprihvatljivo je da prosvjetni radnik ima manju platu nego što je prosječna plata na nivou Crne Gore“, smatra Pavićević.

Kako kaže Pavićević, ovog puta će biti uporni da ostvare svoje zahtijeve.

„Ne vidimo razlog da se ne povećaju plate a potrebu itekako. Prvi noseći stub u svakoj državi je prosvjeta i taj stub mora da se ojača da bi Crna Gora krenula razvitkom demokratskog i normalnog društva“, zaključio je Pavićević.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari