2
min read
A- A+
Pročitano

Privatne predškolske ustanove zatražile pomoć države

25/03/2020 - 18:39
Autor:Fos Media
1302 pregleda

Privatne predškolske ustanove, licencirane od strane Ministarstva prosvjete, zatražile su od nadležnih državnih organa da povodom novonastale situacije sagledaju i ovaj segment javne djelatnosti, te da iznađu mogućnosti kako da se PPU održe i kvalitetno nastave rad za dobro polaznika, roditelja, lokalne zajednice, kao i države.

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Privatne predškolske ustanove, koje su licencirane i ušle u Mrežu vaspitnoobrazovnih ustanova Crne Gore, napominju da se finansiraju isključivo od uplata roditelja, na mjesečnom nivou i od tih sredstava se podmiruju sve ostale potrebe za nesmetano funkcionisanje ove važne javne djelatnosti, od posebnog društvenog interesa.

"Za razliku od budžetskih predškolskih ustanova mi nećemo imati sredstva za plate i druge obaveze za određeni period. Poštujući obavezujuću Odluku Vlade mi smo obustavili rad i vršenje obrazovne djelatnosti usljed proglašene epidemije virusa Covid 19 i za taj period,za razliku od budžetskih predškolskih ustanova mi nećemo imati obezbijeđena sredstva za  plate i izmirenje ostalih obaveza. Međutim, u predmetnoj Odluci se nismo prepoznali kao dio vaspitnoobrazovnog sistema i u predloženim  mjerama zaštite", navodi se u zajedničkom dopisu nekoliko privatnih predškolskih ustanova.

Smatraju da na ovaj način dolaze u situaciju gdje je potpuno nemoguće izmiriti obaveze koje ih kao ustanove očekuju i kada bi punim kapacitetom, nakon ponovnog uspostavljanja rada nastavili nesmetano djelatnost i obuhvat djece koja su do sada bila uključena, a što je, kako kažu, nesporna društvena potreba.

"Iako je Opšti zakon o vaspitanju i obrazovanju i Zakon o javnoprivatnom partnerstvu dao mogućnost javno  privatnog partnerstva i dobijanja koncesije za licencirane ustanove, razumijevajući opšte stanje, a posebno stanje budžeta u zadnjim godinama, nijesmo insistirali na dobijanju istih, a u radu poštujemo sve utvrdjene standarde, programe, mjere i pod nadzorom smo svih nadležnih inspekcija. Iz tih razloga Vas molimo, da sagledate i ovaj segment javne djelatnosti, da iznađete mogućnosti  kako da se održimo i kvalitetno nastavimo rad za dobro polaznika, roditelja, lokalne zajednice i Države, a posebno što  predškolsko  vaspitanje i obrazovanje po Strategiji ranog i predškolskog vaspitanja i obrazovanja teži što većem obuhvatu djece i sto će djeci i roditeljima, po ocjeni stručnjaka, biti potrebna još veća podrška nakon  preporučenog vremena izolacije,koje se može i produziti, a  sto će imati i svoj odraz na njihovu  eventualni frustraciju, pojačanu ankcioznost  zbog duže socijalne isključenosti i boravka u stanu/kući", navodi se u dopisu.

Kako dodaju, apostrofiraće plate zaposlenih, poreze i doprinose, zakup prostora, komunalije...

"Postavlja se pitanje koji će roditelji poslije ove situacije zadržati posao, biti u mogućnosti da smještaju djecu u naše ustanove i plaćaju uslugu.Napominjemo, da u javnim ustanovama roditelji plaćaju samo ishranu djece , dok Država izmiruje sve ostale troškove ustanova. Preporučili ste da se ne prekida djelatnost, da se ne ukidaju privredni subjekti i ne otpuštaju zaposleni.Saglasni smo sa svim preporukama, zato Vam se obraćamo u nadi da ćete  iznaći  adekvatne, sistemske mjere zaštite i da nas očuvate u daljem radu i jedinstvenom vaspitnoobrazovnom  sistemu Crne Gore", dodaju oni.

Napominju da je dolje navedenim ustanovama ukupan broj djece -1096 i da bi bio veliki društveni problem da im se to ne omogući i dalje nakon isteka perioda trajanja obustave.

"Znamo da je situacija u cijeloj zemlji teška, ali naša nastojanja su isključivo u interesu održivosti jedinstvenog sistema predškolskog vaspitanja i obrazovanja kome i pripadamo. Očekujemo Vaše razumijevanje i senzibilitet za situaciju koja i  nas pogađa i efikasno iznalaženje rješenja od strane države za prevazilaženje nastale situacije i evidentnih problema, u obostranom interesu", poručuju u dopisu.

Dopis potpisuju sljedeće privatne predškoleske ustanove: PPU „Maša“-Podgorica, PPU „Pinokio“-Podgorica, PU „Čarli Čaplin“-Podgorica, PPU „Kockica“ –Podgorica, PPU „Kućica“ –Podgorica, PPU „Dvor“-Podgorica, PPU „Mali princ“-Podgorica, PPU „Svetionik“-Bar, PPU „Mala bajka“ –Bar, PPU „Vini Pu“-Budva, PPU „Arushi pu“-Ulcinj, PPU „Osmije“-Kotor i PPU „Zvono“ –Nikšić. 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari