3
min read
A- A+
Pročitano

Rigorozne mjere protiv koronavirusa u Baru se pokazale kao opravdane

26/03/2020 - 14:53
Autor:Fos Media
469 pregleda

Opštinski tim za zaštitu i spašavanje zajedno sa Službom Opštine Bar je u kontinuitetu zasjedanja, kazao je prvi čovjek Bara Dušan Raičević. On je mišljenja da su na samom početku krize, izazvane korona virusom, uvedene rigoroznije mjere, koje se sada pokazuju kao opravdane.

foto

Foto: Info Biro

"Tu prije svega mislim na zatvaranje gradske Kapele i pijaca. Realizujemo kontinurianu pomoć opštinskoj organizaciji Crvenog krsta, kako sa nivoa lokalne uprave tako i sa nivoa svih ostalih službi", dodao je on.
Prema njegovim riječima, jako veliki broj volontera se prijavljuje iz dana u dan sa ciljem da svim građanima Bara koji su u stanju potrebe, omoguće adekvatnu nabavku ljekova, namirnica i svega onoga što je starijim sugrađanima neophodno.

"Prethodnih dana smo formirali Logistički centar u zgradi Službe za spašavanje, gdje su naše kolege iz sektora za vanredne situacije stavile na raspolaganje svu opremu sa kojom oni raspolažu. Takođe, iz Uprave za luke su donirana zaštitna odijela", kazao je Raičević.

Sa nivoa lokalne uprave, prije dva dana pokrenuta je kampanja pod nazivom "Čuvaj sebe, čuvaj mene", i svi opštinski bilbordi i bilbordi Turističke organizacije Bar su oblijepljeni promo-materijalom te kampanje.

"U Sutomoru je stavljen karantin gdje je smješteno 114 osoba koje su došle u našu državu. Karantin savršeno funkcioniše za sada, nema nikakvih problema. Sve ono što je potrebno za karantin i mi sa nivoa lokalne smouprave obezbjeđujemo i za sada nemamo problema u tom dijelu", poručio je predsjednik Opštine Bar.

foto

Foto: Info Biro

Pored redovnih zadataka, službenici Centra bezbijednosti Bar preduzimaju, i vanredne zadatke koje su naložene od strane Uprave policije odnosno Nacionalnog koordinacionog tijela.

"U periodu donošenja prvog seta mjera Nacionalnog koordinacionog tijela mi smo na teritoriji Opštine Bar zajedno sa Komunalnom policijom procesuirali tri pravna lica u dijelu ugostiteljstva, koja su u vrijeme zabrane bila otvorena. Takođe, službenici policije su u saobraćaju kontrolisali i sankcionisali četiri vozača motornih vozila koji su u tom trenutku prevozili više od dvije punoljetne osobe. Podnijeli smo jednu krivičnu prijavu protiv jednog našeg sugrađanina koji se nije pridržavao mjere određene samoizolacije", kazao je načelnik barskog CB Veselin Magovcević.

Služba zaštite i spasavanja, pored svojih redovnih aktivnosti, radi u okviru Operativnog tima zaštite i spašavanja u Baru, kazao je načelnik Službe zaštite i spasavanja Almir Muslić.

"Prvo veče smo po nalogu Operativnog tima zajedno sa Vodovodom, Komunalnim preduzećem i Vojskom Crne Gore radili ispiranje cijelog grada sa hlorisanom vodom. Nakon toga smo dobili zadatak da svakodnevno radimo ispiranje oba platoa ispred bolnice u Baru.U Službi zaštite je formiran Logistički centar, gdje primamo sve donacije koje dobijamo, sortiramo, upoznajemo naš operativni tim i nakon toga opštinski Tim dalje raspodjeljuje te donacije", pojasnio je Muslić.

Kako je dodao, Služba zaštite vrši dezinfekciju okoline bolnice, a Komunalno preduzeće vrši dezinfekciju svih preduzeća (Službe  zaštite, policije, tužilaštva, Opštine, i ulaza zgrada).

Komunalna policija takođe kontroliše naloženim mjerama rad objekata, kojima je trenutno zabranjen rad, kazao je načelnik Komunalne policije Dejan Skerović. Osim ugostiteljskih objekata, zabranjen je rad svih otvorenih i zatvorenih objekata gdje se vrši rekreacija, dječijih igraonica, frizerskih salona i slično. Prema njegovom sudu, građani sve više prihvataju nove mjere, i sve ih je manje na ulicama.

"Pokušavamo biti po cijeli dan na terenu,  da preduprijedimo nezgodne situacije, da bi se građani upozorili prije nego što  naprave neki prekršaj. Već je bilo par situacija za  krivične prijave, ali kako nije bilo elemenata za njih, one nijesu podnijete, ali svakako ćemo ih porecesuirati i neće biti odstupaka prema nikome", istakao je načelnik Komunaalne policije.

foto

Foto: Info Biro

Upravo u ovako vanrednim okolnostima, kako je istakla Zorica Crnčević iz barskog Crvenog krsta, uloga Crvenog krsta najviše dolazi do izražaja.

"Mi smo,  i prije nego se  ovo krenulo dešavati  u Crnoj Gori  krenuli prevetnivno zbrinjavnanje naših starijih sugrađana kojima su pomoć pružali geronto domaćice i volonteri. Sada smo proširili naše aktivnosti i prilagodili se datoj situaciji tako da geronto domaćice i volonteri i dalje rade svoj posao na terenu. Proširili smo bazu volontera kako bismo mogli da odgovorimo svim zahtjevima naših starijih sugrađana", dodala je Crnčević.
Povećan je, kako je navela, broj volontera zahvaljujući lokalnoj samoupravi koja je ustupila osam svojih volontera na postojeću bazu Crvenog krsta.

"Opština Bar nam je ustupila svoja četiri vozila kako bismo mogli da obavljamo naše nadležnosti, i sve institucije našeg grada su nam se stavile na raspolaganje. Dnevno imamo oko 40 poziva, i mjerili smo da ako se svakim građaninom razgovara u prosjeku deset minuta onda je to pet sati da jedna osoba provede na telefonu. Mi ne radimo samo sa starim licima , odazivamo se i na potrebe onkoloških bolesnika na teritoriji naše Opštine, koji u svom porodičnom ambijentu nemaju nikog  ili su samo sa jednim članom koji nije u mogućnosti da ga ostavi", poručila je Crnčević.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari