1
min read
A- A+
Pročitano

Vlahović: Ne trebaju nama rode, kad su nam vrane popile mozak

14/08/2019 - 10:55
Autor:Fos Media
2472 pregleda

Informacija da je neko ubio dvije rode koje su svile gnijezdo u podgoričkom naselju Mareza, zasigurno najbolje opisuje sliku našeg društva i sav onaj trulež i mulj, koji se krije ispod uglačane površine, kazao je direktor NVO Prijatelji životinja Podgorica Dragoje Vlahović.

foto

Foto: Prijatelji životinja Podgorica

Njegovo reagovanje prenosimo integralno.

"Koliko god pokušavali da nađemo razlog zbog koga je to neki bolestan um uradio, ne možemo ga naći, jer je veoma teško ući u glave tih osoba i shvatiti šta je njihov problem. U svakom normalnom gradu, koji ima tu sreću da se u njemu nastane rode, stanovništvo na njih gleda sa posebnim poštovanjem i divljenjem, samo očigledno u Podgorici one služe kao meta, jer smetaju ljudskom mulju i trulim dušama.

Ima u svemu ovome, moram to naglasiti i neke simbolike. Naime, svima nam je poznato da rode donose sreću, a kao mali smo vjerovali da one donose djecu. Možda su nam zbog toga i smetale, jer dok nam vrane piju mozak, naša djeca odlaze u neki bolji svijet. I dok čista voda polako otiče, onaj mulj sa dna postaje sve bliži površini. Počinje polako da davi i uništava sve ono što valja i što mu se nađe na putu. I tako se vremenom svi navikavamo da plivamo u tom mulju ili jednostavno bivamo usisani i postajemo dio istoga.

Osvrnuću se i na meni najbližu oblast, a to je zaštita i dobrobit životinja. Naime, nebrojeno puta sam javno ukazivao na to da kada su u pitanju slučajevi ubijanja životinja, institucije ne odrađuju svoj dio posla. Tu prije svega mislim na Osnovno državno tužilaštvo, koje čak i kada imamo počinioce i neoborive dokaze, ili odbacuje optužnice ili podiže takve optužnice da Sud na kraju mora da oslobodi počinioce ili da ih eventualno uslovno kazni. Zbog toga tvrdim da svojim neprofesionalnim pristupom samo daju vjetar u leđa osobama koje ubijaju životinje, ali isto tako i postaju saučesnici u tim djelima.

Na samom kraju, ukoliko želimo da naše društvo ozdravi, moraćemo svi mi da dajemo svoj maksimum, na način što ćemo javno osuđivati, šikanirati i odbacivati sve one koji svoje frustracije liječe na životinjama, jer svako onaj koji ubije nezaštićenu životinju, sjutra može ubiti i dijete."

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari