1
min read
A- A+
Pročitano

Fond traži od Vlade 95 miliona

08/11/2019 - 8:32
Autor:Fos Media
153 pregleda

Fond za zdravstveno osiguranje (FZO) zatražio je od Vlade povećanje troškova za ljekove i medicinska sredstva sa 82 na 95 miliona eura u narednoj godini, kako bi sve zdravstvene ustanove nesmetano mogle da funkcionišu.

Foto

Foto: rtcg.me

Iz FZO-a je dnevnom listu Dan saopšteno da traže povećanje za oko 13 miliona eura, a odnose se na ljekove u javnim zdravstvenim ustanovama, ljekove na recept u državnim i privatnim apotekama i ostala medicinska sredstva.

Prema poslednjim podacima Fonda, ta institucija duguje dobavljačima veledrogerijama oko 30 miliona eura.

"Samo za Klinički centar Crne Gore za ljekove i medicinska sredstva projektovano je uvećanje sa 28 na 37 miliona, a sredstva za zarade u javnim zdravstvenim ustanovama (JZU), bez Instituta za javno zdravlje, uvećana su sa 98 na 103 miliona eura“, kaže se u saopštenju.

Sredstva za materijalne troškove JZU uvećana su sa 17 na 21 miliona eura, a za kapitalne izdatke planirano je sedam miliona eura, što je za tri više u odnosu na ovu godinu.

Izdaci za medicinsku opremu i sredstva transporta obuhvataju sredstva za otplatu anuiteta za nabavljenu medicinsku opremu po bilansima potreba za medicinskom opremom iz 2017. i 2018. godine, koje je sačinilo Ministarstvo zdravlja, u iznosu od tri miliona eura i sredstva za nabavku nove opreme i voznog parka po zahtjevima JZU u iznosu od dva miliona.

"Uvećana su sredstva za zajedničke programe, prije svega za kontinuiranu medicinsku edukaciju (KME), Nacionalne preventivne programe i drugo", naveli su iz FZO-a.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari