2
min read
A- A+
Pročitano

Posjeta NP Durmitor izuzetno dobra: U toku programi pomoći rafting turizmu

23/05/2020 - 18:54
Autor:Fos Media
118 pregleda

Nakon što su iz Javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore (JP NPCG), uz poštovanje mjera NKT-a, otvorili nacionalne parkove za posjetioce, iz NP Durmitor na Žabljaku počeli su da broje veliki broj posjeta, kazao je direktor NP Durmitor Tomo Pajović.

foto

Foto: Info Biro

Kako bi pospješili razvoj raftinga, kao jedne od najperspektivnijih turističkih aktivnosti na sjeveru, iz pomenutog JP uveliko rade na mjerama pomoći privrednicima u tom sektoru. 

"Posjeta Crnom jezeru je izuzetno dobra, čak podsjeća na onu posjetu koja je bila prošle godine, što nam stvara optimizam da će ipak ova sezona u uslovima djelovanja i post-periodu korone biti uspješna", kazao je direktor NP Durmitor Tomo Pajović.

Prema njegovim riječima, najviše računaju na domaće turste, kao i turiste iz regiona, kada se granice otvore.

"U toku ljeta svakako se nadamo turistima i iz drugih evropskih zemalja", dodao je on.

zb

Počelo se i sa raftingom, jednom od najpopularnijih aktivnosti na sjeveru Crne Gore.

"Juče smo imali i prve turiste koji su splavarili rijekom Tarom, tačnije njih 29, što znači da će i takve rekreativne aktivnosti dobiti na značaju u narednom periodu", istakao je Pajović.

Kako bi obezbijedili što povoljnije uslove poslovanja, iz preduzeća NPCG su pripremili programe pomoći rafterima. Povoljnosti će osjetiti, kazao je Nemanja Pavlović iz NP Durmitor, kako sami rafteri tako i uživaoci raftinga.

"Ono što bih želio da naglasim jeste novi projekat u kome JPNPCG radi, koji je već u završnoj fazi i čija realizacija bi trebalo ubrzo da počne. Radi se o 'Rafting bus' projektu, koji podrazumjeva autobuski prevoz iz svih gradova Crne Gore, za sve učesnike raftinga", dodao je Pajović.

Saradnju sa preduzećem NPCG pohvalili su i privrednici iz rafting sektora.

"Ove godine Nacionalni parkovi i njhov direktor, koji je spoznao naše probleme koji su nastali sa virousom COVID-19, su nam izašli u susret. Oni su spustili 50 odsto cijene svojih taksi, samim tim smo i mi spustili cijene, pa sad cijena raftinga iznosi 40 eura za jednu osobu, ili 45 eura sa ručkom", rekao je vlasnik turističkog naselja "Kapije kanjona" Goran Stanišić.

raft

On je optimističan kada je sezona pred nama posrijedi.

"Ako sve bude kako treba, ova će sezona biti kao neke ranije sezone. Ne najbolja, ali NP Durmitor i rijeka Tara su nezamjenjivi. Ako negdje bude turista - biće ovdje", dodao je Stanišić.

Dok iščekuju dolazak turista, uveliko rade na obuci novih skipera.

"Pošto imamo problem sa skiperima u toku sezone kada je turista mnogo, sa NP smo došli na ideju da ima mnogo momaka koji vole adrenalinski sport, koji bi mogli da se obuče za skipera. Biće im sve besplatno, neće plaćati takse za obučavanje. I tu nama je NP izašao u susret, dao nam je čamac, i očekujemo da uskoro krene obuka", kazao je skiper Radovan Čobeljić.

Prijave su u toku a, kako Čobeljić kaže, za valjanog skipera potrebna je samo ljubav prema poslu.

"Nadamo se da će biti spremnih momaka i djevojaka, koji vole i ovaj posao i sport, sve u jednom. Ništa nije teško, samo treba znati da 'čitaš' vodu, stranci pomažu u tome, ne traže se tu mišići", poručio je Čobeljić.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari