1
min read
A- A+
Pročitano

Potvrđena optužnica protiv italijanskih državljana

14/08/2019 - 7:58
Autor:Fos Media
287 pregleda

Vijeće Višeg suda procijenilo je da su dokazi koje je podnijelo Specijalno državno tužilaštvo valjani i potvrdilo optužnicu protiv četvorice italijanskih državljana koji su bili angažovani u kompaniji A2A, a terete se za zloupotrebu službenog položaja u privrednom poslovanju. 

foto

Foto: a2a.eu

Početak suđenja, kako je potvrđeno Pobjedi u Višem sudu, zakazan je za 5. septembar, pred vijećem sutkinje Ane Vuković. 

Optužnicom su obuhvaćeni bivši izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Enriko Malerba, bivši finansijski direktori Flavio Bjanko i Masimo Sala i bivši izvršni direktor A2A Renato Ravaneli. 

Krajem decembra 2017. godine, mjesec prije okončanja istrage, Tužilaštvo je odustalo od krivičnog gonjenja kompanije A2A i tri crnogorska državljanina iz EPCG, koji su se takođe sumnjičili za zloupotrebu položaja. 

Istraga je obustavljena protiv bivšeg koordinatora glavnog finansijskog direktora Slobodana Tanasijevića, rukovoditeljke Direkcije za finansije Venke Janjušević i rukovoditeljke Direkcije za računovodstvo i poreze Vojke Ćalasan, jer je utvrđeno da nijesu učestvovali u nezakonitim radnjama. 

Okončanje istrage uslijedilo je u januaru prošle godine, nakon što je tužiteljki Stojanki Radović iz Italije dostavljena dokumentacija u okviru izviđaja protiv osoba koje su se teretile da su zloupotrijebile službeni položaj prilikom potpisivanja ugovora o konsultantskim uslugama i oštetile EPCG za višemilionski iznos. 

Italijanska kompanija A2A je u okviru poravnanja vratila 4,34 miliona eura za konsultantske usluge. 

Provjere u ovom slučaju pokrenute su na osnovu dokumentacije koju je u oktobru 2014. godine Vrhovnom državnom tužilaštvu dostavio skupštinski Odbor za ekonomiju, nakon kontrolnog saslušanja o konsultantskim ugovorima EPCG.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari