1
min read
A- A+
Pročitano

SDP: Minimalna plata se mora povećati na 250 eura

11/09/2019 - 15:08
Autor:Fos Media
160 pregleda

Minimalna plata u Crnoj Gori nužno mora da se poveća na, za početak, 250 eura jer je po podacima Monstata potrebno čak 270 eura za minimalnu prehrambenu korpu, poručili su iz Socijaldemokratske partije, ocijenivši da bi i minimalna plata morala biti na približno istom novou.

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

"Činjenica je da je, i pored povećanja minimalne zarade na 222 eura, koje je usvojeno prije mjesec, ta zarada među najnižima u regionu i Evropi. Druge zemlje, posebno nove članice EU su kroz povećanje minimalne zarade doveli do povećanja prosječne zarade za 10-15% u protekle dvije tri godine", saopštevaju iz ove partije.

Kod nas je, smatraju, situacija takva da je prosječna plata realno manja danas, i to za 3% nego što je bila prije dvije godine, što je svakako posljedica i činjenice da preko 77.000 radnika prima manje od 250 eura.

"Zemlje regije su takođe pribjegle sličnom modelu, pa je tako Srbija kroz jučerašnje povećanje minimalne zarade na 255 eura značajno pretekla Crnu Goru u ovoj oblasti i podigla mininalnu zaradu za skoro 100 eura u protekle 4 godine. Time su doveli do podizanja iznosa prosječne zarade koji je će sa 396 eura prije par godina doći do 500 eu na kraju ove godine" poručuju iz SDP-a.

Socijaldemokratska partija će se, kako napominju, zajedno sa predstavcima sindikata i poslodavaca i dalje truditi da se povećaju prihodi za one sa najmanjim prihodoma, a da se poslodavci rasterete prevelikih dažbina. Poručuju da su sigurni da će i pored odbijanja vladajućih partija da o ovom pitanju barem i razgovaraj u Skupštini, ova tema biti i dalje u vrhu interesovanja javnosti.

"SDP partija već duži vremenski period ukazuje na neophodnost povećanja minimalne zarade na 250 eura i taj zakonski predlog je skoro dvije godine u skupštinskoj proceduri. Takođe, našu peticiju za povećanje minimalne zarade je potpisalo preko 12.000 građana Crne Gore" navodi se u saopštenju.

Pored tog zakona, podsjećaju, predložili su i zakon kojim bi se smanjilo opterećenje zarade koje plaćaju posladavci sa 67% na oko 55%, čime bi se oslobodila značajna sredstva za povećanje plate i dobio novac za investiranje, zaključuje se u saopštenju.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari