1
min read
A- A+
Pročitano

Sekulić: Ako bude potrebe mijenjaćemo zakon zbog neradne nedjelje

22/05/2020 - 7:52
Autor:Fos Media
2137 pregleda

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić kazala je da Vlada prati situaciju, osluškuje te da ako bude potrebno ukinuće neradnu nedjelju. Kazala je da neće djelovati ishitreno.

aa

Foto: FOS Media

Kao što je crnogorska javnost upoznata, u oktobru prošle godine nedjelja je uvedena kao neradni dan u sektoru trgovine, osim u propisanim izuzecima. Cilj uvođenja ove odredbe je unapređenje položaja radnika u Crnoj Gori u sektoru trgovine, kako bi se, u skladu sa odredbama Zakona o radu, omogućilo zaposlenima pravo da sedmični odmor koriste nedjeljom.

Ministarstvo ekonomije kontinuirano prati efekte uvođenja neradne nedjjelje, kako na zaposlene, tako i na trgovce, uključujući posljedice koje je korona virus izazvao na poslovanje trgovaca. Neosporna je činjenica da koronavirus nije jednako uticao na poslovanje svih trgovaca, s obzirom da je značajan dio njih bio u mogućnosti da radi i ostvaruje prihode, ponekad čak i u uvećanom obimu. S tim u vezi, ukoliko se ukidanje neradne nedjelje pokaže opravdanim, pristupiće se izmjenama zakona. Pratimo situaciju, osluškujemo, ne želimo da djelujemo ishitreno.

Navela je i da nisu dobijali zahtjeve tržnih centara za ukidanje neradne nedjelje zbog situacije nastale epidemijom koronavirusa.

Govoreći o pomoći države usred pandemije koronavirusa, kazala je da je za subvencije zarada dosad isplaćeno oko 14,5 miliona eura.

Vlada je do sada odobrila oko 13.260 zahtjeva za subvencije i u tu svrhu su iz budžeta isplaćene, ili su trenutno u procesu isplate, bruto zarade za oko 56.000 zaposlenih u ukupnom iznosu od oko 14,5 miliona eura, kazala je u intervjuu za Dnevne novine Sekulić.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari