2
min read
A- A+
Pročitano

U Podgorici otvorena Biznis akademija „Birziminijum“ (FOS VIDEO)

13/11/2017 - 23:02
Autor:Violeta Rovčanin
2226 pregleda

Biznis akademija „Birziminijum“ otvorena je večeras u Podgorici. Uvodnu riječ je imao profesor Veselin Vukotić, koji je nakon toga održao i predavanje na temu „Preduzetništvo vs renterijerstvo”. Trodnevnu akademiju organizuje Glavni grad posredstvom Biroa za ekonomsku saradnju i podršku biznis zajednici. Prenosimo kadrove sa otvaranja!

video

 

Prvo izdanje Biznis akademije „Birziminijum“ posvećeno je rano preminulom prof. dr Draganu Lajoviću.

„Lajo je bio moj student. Kod mene je branio diplomski rad, bio sam mu predsjednik komisije za magistarski i doktorski rad. Zajedno smo radili u Fondu za razvoj, današnjem Investiciono - razvojnom fondu, čiji je današnji koncept u velikoj mjeri Lajović i postavio. Dok sam vodio ekonomske reforme u Crnoj Gori, tu do 2006. godine, Lajo je bio član nekih reformskih timova. Družili smo se i profesionalno i privatno“, kaže Veselin Vukotić, profesor i osnivač Uiverziteta Donja Gorica.

rfz

Nakon uvodne riječi, profesor Vukotić je prisutnima održao predavanje na temu „Preduzetništvo vs renterijerstvo“.

„Ja spadam u ljude koji na problem preduzetništva gledaju iz jedne globalne perspektive, perspektive jedne globalne mreže i društva. Spadam u ljude koji su veoma privrženi globalizmu, a ne izolacionizmu, bez obzira što i jedna i druga varijanta imaju prednosti i nedostatke. Lično smatram da se na globalnom nivou razvija menadžment. Vjerovatno da će to ovi mladi studenti  i dočekati u ovom vijeku“, kaže profesor Vukotić.

Prije ovog, tokom dana je održano još nekoliko predavanja. Koji su to najčešći paradoksi u preduzetništvu, prisutnima je objasnio Ivan Jovetić, profesor na Univerzitetu Donja Gorica.

„Sa jedne strane nikad nije bilo lakše započeti biznis, ali i jednostavnije, u kontekstu informisanosti, postojanja interneta a bogami i kapitala. Koliko to nekima u sali sad izgledalo čudno, dobre ideje se uvijek finansiraju. Međutim, sa druge strane nikad nije bilo teže. Danas tu dostupnost kapitala i prisustvo interneta imaju i kolege i poznanici u Nigeriji, Singapuru, Hong Kongu... bilo gdje“, kaže profesor Jovetić i dodaje:

„Definitivno jedan od prvih paradoksa, makar iz moje vizure, jeste to da je danas vrijeme najvećih šansi ali, istovremeno i vrijeme najveće opasnosti i najveće konkurencije.“

A, kako osnovati preduzeće, mladima je objasnila revizorka Branka Vuksanović.

„To je vaše pravo, vaša odluka, nešto lično i specifično što ćete dati tržištu. Taj plan mora da bude realističan i atraktivan. Treba da bude biznis proizvod koji je atraktivan na tržištu i za nekog drugog. Cilj mora da bude mjerljiv, da ima broj klijenata, mora da kaže koja je količina proizvoda ili usluga koje želite pružiti, i može da bude iskazan u prihodu“, kaže Vuksanović.

dgnd

Takođe, o potencijalu mladih u preduzetništvu govorio je Ruben Vergara.

Akademija će trajati još dva dana, pa tako će sjutra Vladimir Vulić držati predavanje o novim pravilima menadžmenta za digitalni svijet. Dragana Đermanović, dugogodišnja savjetnica Novaka Đokovića, govoriće o biznis modelima novog vremena, a Miloš Čirič iz Slovenije će posavjetovati prisutne kako da iskoriste vještine lobiranja u biznisu.

Završni dan je rezervisan za predavanja Dragane Radević koja će govoriti o ženama u biznisu, i Ivane Malović o moći prezentovanja i pregovaranja.

Akademiju organizuje Glavni grad posredstvom Biroa za ekonomsku saradnju i podršku biznis zajednici, a sva predavanja se održavaju u zgradi Skupštine Glavnog grada.

 

Komentari