1
min read
A- A+
Pročitano

Brodolom barke Mis Pat: Gašiju odbijeno smanjenje zatvorske kazne

09/10/2019 - 13:45
Autor:Danilo Ajković
331 pregleda

Zahtjev Agima Gašija za vanredno ublažavanje kazne od šest godina zatvora, na koju je osuđen zbog brodoloma barke Mis Pat u avgustu 1999. godine u crnogorskim vodama, kada je stradalo najmanje 35 osoba, odlukom vijeća Vrhovnog suda odbijen je kao neosnovan.

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Gaši je tražio vanredno ublažavanje kazne jer Apelacioni sud nije cijenio činjenicu da je otac 14. djece, te da je izuzetno siromašnog imovnog stanja, kao i da mu je jedno dijete teškog zdravstvenog stanja.

Međutim, Vrhovni sud, odnosno sutkinja izvjestilac Svetlana Vujanović, nisu bili tog mišljenja, te su naveli da je Apelacioni imao u vidu njegovu raniju neosuđivanost i to da je otac 14. djece.

Za sud za ovakvo krivično djelo nije od uticaja njegovo imovinsko stanje.

„Čak i da je okrivljeni siromašnog imovnog stanja, kako tvrdi zahtjevom, ta okolnost ne može se cijeniti kao olakšavajuća okolnost prilikom odmjeravanja kazne za krivično djelo koje je izvršeno (u saizvršilaštvu) preduzimanjem opšte opasne radnje usled koje je nastupila smrt najamnje 35 lica“, navodi se u obrazloženju odluke.

Ni bolest djeteta, s obzirom na težinu krivičnog djela, ne bi mogla imati uticaja na blaži tretman pred Apelacionim sudom da je za nju znao, tj. da je u to vrijeme postojala.

„Ovo stoga što se blažom kaznom, od one na koju je okrivljeni osuđen, ne bi mogla ostvariti svrha kažnjavnja niti u pogledu specijalne, niti u pogledu generalne prevencije, posebno kada se ima u vidu da je usled saizvršilačke radnje okrivljenog nastupila smrt utopljenjem najmanje 35 lica.“

Gaši je pred Višim sudom za krivično djelo teško djelo protiv opšte sigurnosti oslobođen optužbe, da bi ga Apelacioni sud osudio na šest godina zatvora, a ta presuda je potvrđena i pred Vrhovnim sudom.

Za isti događaj Saša Boreta je osuđen na osam godina zatvora, Refik Hodžić koji je u bjekstvu na sedam godina, a Ismet Balja na šest godina zatvora. Joko Nikaljević i Ramadan Balji su oslobođeni optužbe. 

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari