1
min read
A- A+
Pročitano

Ivanović: Neka funkcioneri vrate stanove

08/11/2019 - 12:40
Autor:Fos Media
249 pregleda

U izvršnoj vlasti su tek poslije upućenih kritika od opozicije i nevladinih organizacija, shvatili da rešavanje stambenih pitanja funkcionerima pod povoljnim uslovima, može da bude potencijalni uslov za korupciju. Zato pokreću inicijativu pravila o dodjeli kredita i stambenih jedinica, saopšteno je iz SNP-a.

Foto

foto: SNP

"Čudno je da, navodno, nisu znali da dodjelom stambenih kredita i stanova funkcionerima omogućavaju velike povlastice i privilegije, jer veliki broj zaposlenih i onih koji to više nisu za svog radnog vijeka nisu riješili stambeno pitanje niti će ga riješiti. Zato se postavlja osnovno pitanje - odakle sada naknadna pamet.

Odjednom shvataju i navode da ovo rade u cilju otklanjanja sumnje u postojanje eventualnog sukoba interesa a prevashodno zbog obezbjeđivanja nezavisnosti u radu insititucija i nosilaca javnih funkcija, te zaštite ustavnosti i zakonitosti. Zato se zalažu da ova pitanja treba rešavati na zakonit način sa precizno definisanim pravilima, kriterijumima i postupcima koji će otkloniti sve sumnje u zakonite podjele stambenih kredita i stanova", piše u saopštenju.

Na ovakvo razmišljanje, najvjerovatnije su ih, kako navode, uputile opozicione partije i nevladine organizacije kritikujući da se stambeni krediti i stanovi dodjeljuju funkcionerima koji imaju riješeno stambeno pitanje, pa čak i više stambenih jedinica.

"Zašto do sada nije donijet valjan pravni akt kojim bi ovo pitanje bilo valjano riješeno? SNP smatra da bi u tom pravnom aktu, prvi i osnovni uslov da bi nekom funkcioneru na povlešćen način bilo riješeno stambeno pitanje, bila činjenica da  nema riješeno stambeno pitanje tj. da  nema stan.

Ako se zvanična vlast u Crnoj Gori „zalaže“ za vladavinu prava, bar se tako hoće predstaviti, neka svi funkcioneri koji su dobili stambene kredite i stanove na ovakav način ih vrate, a zatim neka to pitanje riješe  novim pravilnikom o dodjeli stambenih kredita i stanova funkcionerima, poše u saopštenju.

Socijalistička naarodna partija koja, kako navode, baštini najbolje vrijednosti iz tradicije našeg naroda, se zalaže za pravo na slobodu, jednakost, solidarnost i za pravnu državu.

"Onakvu državu koja mora primjerom svojih institucija pokazati da je država vladavine prava, poštovanja zakona i njihove neselektivne primjene, država slobodnih i jakih institucija, što u ovom trenutku nije.

Zbog svega navedenog, SNP upozorava i traži što hitnije reagovanje i ne samo prihvatanje inicijative za reviziju propisa kojim funkcionerima omogućavaju povlašćene uslove, nego što hitnije donošenje pozitivnog pravnog akta tj. pravilnika o dodjeli stambenih kredita i stanova ali uz prethodno vraćanje nezakonito dobijenih kredita i stanova", piše u saopštenju.

Pročitajte i ovo:

 

Tagovi

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari