2
min read
A- A+
Pročitano

Konjević o nedolasku Stankovića i Katnića: Ozbiljna šamarčina Skupštini, pokrenuti postupak razrješenja

11/09/2019 - 10:31
Autor:Danilo Ajković
3408 pregleda

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić nisu se pojavili na sjednici skupštinskog Odbora za antikorupciju, na kojoj je trebalo da se raspravlja o slučaju "koverat".

Konjević

O tome će predsjednik Odbora Predrag Bulatović da obavijesti predsjednika Skupštine Ivana Brajovića.

Kako je objasnio, opozicija će vidjeti da li će inicirati razrješenje dvoje tužilaca zbog nepoštovanja Parlamenta, ili ukoliko do toga ne dođe, onda će predložiti da se ukine Odbor za antikorupciju.

Član Odbora, poslanik Raško Konjević, kazao je u toku diskusije da je ovo ozbiljna šamarčina Parlamentu.

"Zbog toga bi trebali da pokrenemo postupak njihovog razrješenja. Tužilaštvo nije posebna grana vlasti, i na ovakav način svaki starješina organa može da se ne pojavi i kaže da nismo nadležni. Ako je tako, treba da zaključamo Parlament", naveo je Konjević.

Konjević je rekao da ovo treba da zabrine sve poslanike, te da je u pitanju svojevrstan državni udar.

"Zašto smo svi glasali da se pozovu ako to navodno nije u skladu sa zakonom? Tužioci treba da se pojave na kontrolnom saslušanju i predaju izvještaj. Ako je gospodin Filip Vuković prvo glasao da se pozovu, a sada nije za to, to je onda politički potez", naveo je Konjević i dodao:

"Evropska komisija u svakom izvještaju apostrofira da Skupština mora da pojača kontrolnu ulogu. Od ovoga ne treba odustati, treba da se pronađe model da pokažemo da je Skupština iznad nekog organa vlasti, pa makar bilo to tužilaštvo".

Poslanik DPS-a Filip Vuković je kazao da je Katnić pisano obrazložio zašto smatra da ne treba da se pojavi pred Odborom.

"A sada ovdje neki koriste prisustvo kamera zbog svojih birača. Oni su makar lijepo i kulturno odgovorili, a neki ne dolaze na posao, neki su učestvovali u pravom državnom udaru...", naveo je Vuković.

Predsjednik Odbora Predrag Bulatović mu je kazao da se "malo zanio" jer se radi o nepravosnažnoj presudi za državni udar, odnosno kaznama od po pet godina za poslanike DF-a.

Bulatović je napomenuo i da su tužioci učestvovali u radu Odbora u pogledu drugih predmeta, te ne vidi šta je sada drugačije.

"Stanković je ovdje dao saglasnost kada se usvajao Zakon o državnom tužilaštvu, da imaju obavezu da nam dostave izvještaj i prisustvuju sjednici, a sada sam krši to zakonsko rješenje", kazao je Bulatović.

Poslanica DPS-a Daliborka Pejović je navela da nema uslova za održavanje sjednice jer nemaju novih informacija o slučaju Koverta, niti prisustvo tužilaca na Odboru.

"Iskoristili smo sve kapacitete i mehanizme Parlamenta da pokažemo da ništa ne krijemo", navela je Pejović.

Poslanik Aleksandar Damjanović je kazao da je nedolazak Stankovića i Katnića dokaz da je parlamentarizam u Crnoj Gori "dotakao dno". 

"Ovo je prava slika i prilika tužilaštva prema Parlamentu i nije čudo da 2015. kada je Stankoviću započeo mandat, da je tada prisustvovao sjednicama, a sada pri kraju mandata imate suprotnu situaciju", naveo je Damjanović.

Za njega je neprihvatljivo da Stanković tumači Poslovnik Skupštine.

Poslanica DPS-a Danijela Pavićević navela je da tužioci nisu došli da pruže odgovore, između ostalog, da li je saslušan predsjednik Milo Đukanović koji se pominje na snimku na kojem Slavoljub Stijepović uzima pare od Duška Kneževića.

 

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari