2
min read
A- A+
Pročitano

Koprivica: Osuđeni falsifikator donirao novac DPS, drugi sklopio unosne ugovore

14/08/2019 - 14:22
Autor:Fos Media
680 pregleda

Demokratska Crna Gora održala je danas pres-konferenciju na kojoj je potpredsjednik stranke, Momo Koprivica, javnosti predočio dva slučaja nezakonitog finansiranja DPS-a i to kampanje Mila Đukanovića od strane falsifikatora novca, Dževada Zejnilovića, člana OO DPS-a Tuzi i nezakonitih donacija Radoja Baošića.

foto

Foto: Demokrate

Koprivica je istakao da ovaj slučaj farsu o fer izborima ogoljava do kraja. On smatra da je sasvim očekivano i logično da falsifikatore izborne volje građana finansira lice koje je pravosnažno osuđeno za falsifikovanje novca, a da su im partijski štabovi skladišta falsifikovanog novca. Potpredsjednik Demokrata naglasio je da je ovim prekršen član 24 stav 2 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja koji licu koje je pravosnažno osuđeno za krivično djelo sa elementima korupcije i organizovanog kriminala zabranjuje da finansira politički subjekt. Članom 57 istog zakona propisana je kazna od 500 do 2000 eura za ovaj prekršaj.

Zejnilović je, podsjetio je Koprivica, 15. avgusta 2006. uhapšen u policijskoj akciji "Trezor" kada je uhapšeno 8 lica, među kojima i Zejnilović na osnovu dokaza da su iz Bugarske dobavili lažni novac i pripremili plan da ga rasturaju kroz Crnu Goru. Radilo se organizovanoj međunarodnoj mreži kriminalaca. Pronađeno je i zaplijenjeno 714.000 lažnih eura i 100.000 lažnih dolara. Lažni novac je čuvan u prostorijama firme "Megaplast", čiji je vlasnik ovaj funkcioner DPS-a.

Nakon pravosnažne presude, ovo lice je dalo tri donacije DPS-u uplaćujući u kasu ove partije značajne sume novca i to: 20.9.2016, uoči parlamentarnih izbora, 1000 eura, 27.3.2018, uoči predsjedničkih 2000 eura, a iste godine, u proljeće, uoči lokalnih, takođe, 2000 eura. Time je ovaj falsifikator postao rekorder u doniranju DPS-u.

"Ovo je još jedan dokaz protivpravnog i duboko kriminalizovanog sistema doniranja novca DPS-u, kao i politički sponzorisanog pranja novca i činjenice da od računovodstva DPS-a nema veće perionice novca na Balkanu", tvrdi Momo Koprivica. On dodaje da ovaj slučaj kristalno jasno govori da je cjelokupna mreža pravnih i moralnih prestupnika, koji se, kao takvi, i drže u šaci, angažovana i navođena da vrši izborni kriminal za račun DPS-a, kojem nije zazorno da uzme novac od bilo kog prestupnika.

Koprivica je imao nekoliko pitanja: da li je ovo pravosnažno osuđeno lice štancovalo lažni novac za potrebe kampanje DPS-a, a DPS ga puštao u promet? Da li je DPS vršio kupovina glasova upotrebom lažnog, tj. falsifikovanog novca? Da li su nadležni organi uopšte provjeravali prirodu doniranog novca? Šta je učinjeno sa zalihama lažnog novca koje su se nalazile u prostorijama "Megaplasta"? Kako se može očekivati da predsjednik države čuva ugled Crne Gore, ako mu kampanju za predsjedničke izbore finansira pravosnažno osuđeni falsifikator? Kako očekivati da se protiv korupcije i organizovanog kriminala bori vlast čiji dolazak finansira lice osuđeno za krivično djelo sa elementima korupcije i organizovanog kriminala?

Prema mišljenju Koprivice, skandal većim čini činjenica da nije štancovana nacionalna, nego valuta EU koju Crna Gora koristi. Koprivica je naglasio da će ova perjanica DPS-a biti i procesuirana. Istakao je i da je cio sistem jedna organizovana prevara i ništa više.

Ovom prilikom, Koprivica je otkrio i još jednog protivzakonitog donatora DPS-a koji je, suprotno zakonskoj zabrani, davao donacije i u zabranjenom periodu zaključivao unosne ugovore o javnim nabavkama. Riječ je o Radoju Baošiću, vlasniku "BMR Baošić", koji je DPS-u 30.8.2016, uoči parlamentarnih izbora dao donaciju u visini od 2000 eura.

On je u roku kraćem od dvije godine od doniranja, suprotno zakonu, zaključio četiri ugovora o javnim nabavkama, ukupne vrijednosti 65.293 eura. Dva ugovora je zaključio sa MORT-om (28.6.2017. i 16.11.2017), jedan sa Ministarstvom prosvjete (9.2.2018) i jedan sa Opštinom Petnjica (26.6.2018).

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari