3
min read
A- A+
Pročitano

Na Odboru pljuštale kazne: Đukanović i Vučurović najviše udareni po džepu, Konjević na svoju štetu

07/11/2019 - 16:00
Autor:Bogdan Varagić
1719 pregleda

Osmorica poslanika Demokratskog fronta i po jedan poslanik Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije novčano su kažnjeni zbog opomena izrečenih na sjednicama Skupštine Crne Gore, odlučio je Administrativni odbor na današnjoj sjednici.

foto

Foto: FOS Media

Predsjednik Odbora Ljuiđ Škrelja kazao je na početku sjednice da opomene izriču predsjedavajući sjednicama parlamenta, dok AO donosi odluke na osnovu zahtjeva generalnog sekretara Skupštine i da on neće ulaziti u meritum tih stvari.

Poslanik Fronta Milun Zogović predložio je pojedinačno izjašnjavanje o novčanom kažnjavanju poslanika umjesto kumulativnog, uz konstataciju da su "napravili inkviziciju od nas" misleći na članove Administrativnog odbora.

"Nikada ne bih glasao da Nikola Divanović (DPS) bude kažnjen jer to u onom slučaju nije zaslužio, kao što nisu zaslužili ni poslanici Demokratskog fronta", rekao je Zogović, dodajući da se u Skupštini nisu čule uvrede već vrijednosni sudovi.

Zogović je istakao da kažnjavanje poslanika Fronta, kao ni afera "Državni udar" koja im je, kako je kazao, napakovana, neće pokolebati njihovu namjeru da smijene aktuelnu vlast jer ne radi svoj posao kako treba. On je potom napustio sjednicu Administrativnog odbora, što je prethodno učinio i Milutin Đukanović.

foto

Poslanik SDP Raško Konjević donio je i pročitao stenogram sa sjednice na kojoj je dobio opomenu od tadašnjeg predsjedavajućeg Gencija Nimanbegua, kojem je tom prilikom kazao da neprincipijelno vodi sjednicu, uz navođenje propisa iz člana 107 Poslovnika Skupštine Crne Gore.

"Glasaću sam za sebe da budem kažnjen ako mi kažete koju alineju, koji stav člana 107 Poslovnika sam prekršio", rekao je Konjević, upitavši poslanicu Jovanku Laličić kao pravnicu da iznese mišljenje.

"Ako ste tačno interpretirali događaje i ako to što se pročitali nije izvučeno iz konteksta, ne bih postupila tako da sam bila na mjestu predsjedavajućeg. Ne bih vam dala opomenu", odgovorila je Laličić koja je bila članica radne grupe koja je pisala Poslovnik Skupštine.

Konjević joj se zahvalio, dodajući da će ona, iako smatra da u datom slučaju nije prekršio odredbe poslovnika, glasati za njegovo kažnjavanje.

"Ne želim da spriječim vašu odluku, ali ljudski mi je namjera da vam bude neprijatno zbog ovoga danas. Nismo mi mašinerija koja za sve treba da digne ruku. Jer predsjedavajući Skupštine može da pogriješi, a mi treba da mu kažemo da tako ne može. Kažnjavanjem poslanika gušite slobodu govora", istakao je Konjević.

foto

Prisutni članovi AO zatim su pristupili glasanju. Najveći broj kazni izrečen je poslanicima Demokratskog fronta.

Za mjesec april novčano sa 20 posto plate kažnjen je Milutin Đukanović (dvije opomene), a po 10 posto Jovan Vučurović i Andrija Mandić. Za su glasali Ljuiđ Škrelja, Jovanka Laličić, Zvonko Vuković, Suad Numanović, Ana Nikolić, Bogdan Fatić i Ervin Ibrahimović. Protiv je bio Raško Konjević.

Sa po 10 posto plate za maj novčano su kažnjeni Andrija Mandić, Milun Zogović i Jovan Vučurović, dok je Nebojša Medojević kažnjen sa 20 posto zbog dvije opomene. U junu je izrečen najveći broj opomena, samim tim i najviše novčanih kazni.

Milutin Đukanović je u dva navrata dobio po dvije opomene u junu, što znači da će biti kažnjen sa 40 posto od junske plate. Branko Radulović kažnjen je sa 30 posto (tri opomene), po 20 posto od plate za taj mjesec kažnjeni su Milan Knežević i Jovan Vučurović, dok su Slaven Radunović i Nikola Divanović kažnjeni sa po 10 posto. Ovo je prva kazna za nekog poslanika Demokratske partije socijalista.

Konačno, za mjesec jul kažnjeni su Jovan Vučurović sa 20 posto, te Nebojša Medojević i Raško Konjević sa po 10 posto. Kazna za poslanika Konjevića jedina je usvojena jednoglasno, pošto je on glasao da bude kažnjen, dok se protivio kaznama za ostale poslanike.

foto

"Nikakvo zadovoljstvo mi ne čini ovo. Aivo Orav mi rekao da je to cijena posla kojim sam odlučio da se bavim. Radim ono što bi radio svako drugi na mom mjestu", izjavio je Škrelja nakon glasanja.

Škrelja je pokazao dokument Narodne skupštine Republike Srbije kao sličan primjer kažnjavanja poslanika.

U ostalim tačkama dnevnog reda AO je odlučio da raspiše javni konkurs za imenovanje predsjednika i dva člana Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, budući da aktuelnom predsjedniku Muhamedu Đokaju i članovima Radenku Lacmanoviću i Aleksi Ivanoviću ističe mandat. Javni poziv traje 15 dana, mada po potrebi može biti produžen.

Takođe, pokrenut je postupak imenovanja predsjednika i šest članova žirija za dodjelu Trinaestojulske nagrade. Klubovi poslanika mogu predloge dostavljati do 25. novembra, dok žiri mora biti izabran do 31. decembra.

Administrativni odbor predložio je Skupštini da izabere Arijana Kurtija za člana Upravnog odbora Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava. Predlog je podržalo sedam članova Odbora, jedan je bio uzdržan, dok je Konjević izdvojio mišljenje.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari