1
min read
A- A+
Pročitano

Picula: Pozivam na konstruktivan dijalog između crnogorske vlasti i SPC

22/05/2020 - 13:55
Autor:Fos Media
674 pregleda

Izvjestilac Evropskog parlamenta EP za Crnu Goru i Zapadni Balkan Tonino Picula pozvao je na konstruktivan dijalog i smiren pristup u pogledu napetosti između crnogorskih vlasti i Srpske pravoslavne crkve (SPC), koji su uslijedili nakon što su vjernici te crkve nastavili da se okupljaju po crnogorskim gradovima uprkos mjerama zabrane izrečinih zbog pandemije COVID-19.

Izvor: N1

Izvor: N1

Ovakva situacija rezultirala je privođenjem, a poslije i puštanjem na slobodu episkopa budumljansko-nikšićkog Joanikija i osam sveštenika. 

''Svi politički i društveni akteri moraju biti svjesni da njihovo djelovanje ujedno predstavlja i nivo odgovornosti prema građanima Crne Gore. Sigurno je da ne podržavaju obnovu i eskalaciju tenzija, nestabilnost i dalju polarizaciju društva'', naglasio je Picula za European Western Balkans.

On je dodao da je ovo posebno važno zbog nadolazećih ekonomskih problema koji će se, kako je kazao, osjetiti u turizmu i cijeloj crnogorskoj ekonomiji.

Picula je objasnio da je efikasna borba protiv koronavirusa ukazala na potrebu za većim razumijevanjem među građanima.

''Pandemija je ukazala i na potrebu da zajedno radimo na rješavanju problema koji ujedinjuju, a ne razdvajaju, tradicionalno podijeljeno crnogorsko društvo'', ukazao je Picula.

Tenzije u Crnoj Gori su nastale nakon što je krajem decembra parlament usvojio Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kojem se protivi Mitropolija crnogorsko-primorska i njene pristalice, zbog čega su širom države organizovane litije.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari