Kultura

CKM organizuje dva programa u čast Dana državnosti

"Nakon veličanstvene Akademije u čast  Dana nezavisnosti 21.maja koju smo organizovali online, na portalima, televizijama u zemlji i inostranstvu, poštujući  preporuke NKT-a, naša organizacija nastavlja sa realizacijom projekata koji imaju za cilj jačanje i promociju  crnogorskog identiteta i kulturnog nasleđa naše države, koji su potrebniji više nego ikad, jer smo svjedoci da se pošasti prošlosti vraćaju  na naša vrata", saopšteno je iz Crnogorske kulturne mreže.

Prava meta onima koji bi da prekrajaju prošlost је građanska Сrnа Gora

Devastacija naših istorijskih znamenja, skrnavljenje kulturnih dobara, opšta medijska hajka na Crnu Goru sa adresa iz susjedstva, a sve uz blagoslov i logistiku dijela domaćih političkih i srodnih struktura, zapravo je povampirena politička patologija iz devedesetih. Ali u zabludi su svi koji misle da se mogu igrati sa slobodarskim plamenom Crne Gore, poručio je u intervjuu Pobjedi ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

„Sa ljudima je kao sa mozaicima“: Život pretočen u pjesme Tamare Senić (FOTO)

Nakon dvije objavljene zbirke poezije ’’Galop“ i „Tango bijelih cipelica“, mlada autorka Tamara Senić završila je i treću knjigu „Mozaik“. Piše još od djetinjstva a poezija i umjetnost uopšte neodvojivi su dio njene ličnosti. Stoga i ne čudi što se, kako kaže, u jednoj tački prepliću i pisanje i muzika stvarajući poseban svijet, razumljiv istinskim ljubiteljima lijepog.

Novi broj časopisa Komuna posvećen Narodnom muzeju Crne Gore

Praznični broj časopisa “Komun@”, koji je ovoga puta u cjelosti posvećen Narodnom muzeju, izašao je iz štampe i već se nalazi na prodajnim mjestima širom Crne Gore. Ovaj broj časopisa na povećanom broju strana od uobičajenih uredio je, zajedno sa redakcijom Komune, rukovod.eći tim Narodnog muzeja Crne Gore

Umjetničko tkanje Krivokapića: Životna izložba akademskih slikara i primijenjenih umjetnika

Biti sa njima i voditi razgovor svojevrstan je umjetnički doživljaj, jer ženski dio porodice Krivokapić diše kroz umjetnost, živi je i primjenjuje je, pa se oplemenjeni lični izrazi na platnu, kroz prizmu riječi sagovornica pretvaraju u poeziju, životne krilatice i podsjetnike.

Legat Mladena Lompara u Narodnom muzeju

Narodni muzej Crne Gore dobio je legat akademika DANU Mladena Lompara koji sadrži 3.626 predmeta i sastoji se od velikog broja publikacija - enciklopedija, monografija, zbornika radova, knjiga iz oblasti istorije, istorije umjetnosti, filozofije, jugoslovenske i svjetske književnosti, kataloga i časopisa; rukopisa; raznih dokumenata; umjetničkih radova; plaketa i nagrada.