Kultura

Umjetničko finale prvog Wild Beauty Art festivala

Posljednji koncert prvog Wild Beauty Art festivala, održan je na Crnom jezeru, a njegov protagonista bio je pijanista svjetske reputacije, Kemal Gekić. Ovaj rođeni Splićanin, koji već duže vrijeme živi i radi u Sjedinjenim američkim državama, svojim bravurama je priredio događaj za pamćenje. Izvodeći djela Lista, Šopena, Betovena i drugih, koji su se u ovom dijelu Crne Gore čuli po prvi put, Gekić je publiku nekoliko puta dizao na noge.

U subotu Bokeljska noć

Tradicionalna kotorska fešta Bokeljska noć, koja ima status nematerijalnog kulturnog dobra, biće održana u subotu, 24. avgusta, u 21 sat, a njen početak najaviće kotorska Gradska muzika i jedrilice Jedriličarskog kluba „Lahor“.

Posjetioci kritikuju kratko vrijeme za gledanje Mona Lize

Posjetioci najvećeg francuskog muzeja Luvr čekaju u redovima da bi vidjeli njačuveniji sliku tog muzeja, portret Mona Lize Leonarda da Vinčija, piše američki " Njujork Tajms" i dodaje da se posjetioci ne žale što se u redu čeka veoma dugo, već zato što im je dozvoljeno samo nekoliko minuta da posmatraju slavnu sliku. 

Aplauzi i ovacije na šestom barskom igranju “Orkanskih visova”

Predstava „Orkanski visovi“, koprodukcijsko ostvarenje 30. festivala „Barski ljetopis“ i Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ na Cetinju odigrana je u subotu veče, 17. avgusta u Starom gradu Baru, čime je ujedno i završen pozorišni program ovogodišnjeg „Ljetopisa“. Režiju za ovaj komad, rađen po motivima romana Emili Bronte, potpisuje Dora Ruždjak Podolski, renomirana hrvatska rediteljka dok su dramatizacija i dramaturgija povjereni crnogorskoj dramskoj spisateljici Steli Mišković.