2
min read
A- A+
Pročitano

Kad Milan i Lejla ukrste pera: Oboje pišemo i dišemo najtananije emocije

08/11/2019 - 14:28
Autor:Violeta Rovčanin
966 pregleda

Poetsko veče mladih pjesnika Lejle Kašić iz Podgorice i Milana Gajića iz Beograda, biće održano u subotu 16. novembra u umjetničkoj galeriji i baru „Polet“ u Beogradu. Ovo je prva saradnja mladih umjetnika, gdje će predstaviti svoje pjesničko stvaralaštvo publici i zajedničkim snagama izmamiti pregršt divnih emocija. 

Foto: Photo Fabrique/Privatna arhiva

Foto: Photo Fabrique/Privatna arhiva

„I Milan i ja svoje radove objavljujemo onlajn art & literature magazinu 'insp', pa je naše poznanstvo počelo na internetu, a produbilo se i preraslo u prijateljstvo, pa evo sada i saradnju nakon nekoliko susreta. Jako je važno umrežavanje mladih umjetnika, bez obzira kojoj vrsti umjetnosti se povinuju, jer ta prijateljska podrška u ovom vremenu nakrivljenih vrijednosti znači mnogo više nego što se čini“, kaže Lejla za FOS.

Od kada je počela da piše želi, kaže, da ukrsti pero sa pjesnikom.

„Da se osjete razlike i sličnosti između ženskog i muškog principa u nastajanju i predstavljanju poezije. Izuzetno sam srećna što mi se želja ispunjava baš sa Milanom, jer, iako nekada različitih sezibiliteta, oboje pišemo i dišemo najtananije emocije, a i čast je dijeliti scenu sa takvim piscem i čovjekom“, kaže Lejla.

Sa njom je saglasan i Milan koji takođe naglašava da je međusobna podrška jako bitna, pa će se nakon nedavnog gostovanja u Podgorici, sada on pokazati kao sjajan domaćin tokom ove zajedničke saradnje.

„Razmjenjujući iskustva prilikom jednog razgovora u Podgorici saglasili smo se da je neophodno da mi pjesnici pomažemo jedni drugima i da se podržavamo, jer nas je malo i svi imamo istu ideju i isti cilj, da svojim stihovima prvo oplemenimo svoje živote, a kasnije i živote naših čitalaca. Lejla je došla na ideju da zajedno organizujemo veče poezije, što sam ja rado prihvatio i bilo mi je zadovoljstvo uopšte razmišljati o tome, a kamo li sprovesti u djelo, jer je ona zaista jedna od osoba koje najradije čitam, slobodno mogu reći jedna od omiljenih pjesnikinja, a pritom mi je draga i kao čovjek. Zapravo je nju nemoguće ne voljeti“, priča Milan Gajić za FOS.

Iako oboje imaju objavljene zbirke poezije (,,Idila se u snu snila'' i ,,Moja Crvena'') ove večeri neće one biti u fokusu, već će mladi stvaraoci predstaviti i pjesme koje su van korica pomenutih knjiga.

„Oboje volimo neposrednosti i spontanost, tako da će i naše pjesničko veče ići u tom smjeru. Uz pregršt stihova očekujem, kao i uvijek, dobru povezanost sa ljudima, ogoljene, sirove emocije, dosta smijeha, susrete sa dragim ljudima i zagrljaje. Vjerujem da će ovo biti tek početak Milanove i moje saradnje i da ćemo biti primjer drugim stvaraocima i podstrek da se i oni udružuju i šire svoje ideje. Ipak smo zajedno jači“, kaže Lejla za FOS.

Sjajna očekivanja ima i Milan.

„Sa Lejlom ne može biti monotono i bezlično, tako da očekujem mnogo zabave, pregršt dobrih stihova i da se naša saradnja razvija u tom smjeru da postane svake godine tradicija veče poezije Lejle i Milana, a da tome uskoro budu svjedoci i ljudi u drugim gradovima cijelog regiona“, kaže naš sagovornik.

Milan Gajić je rođen 1992. Nekada je bio kadetski i omladinski reprezentativac Srbije u fudbalu i profesionalno se bavio modelingom. Sada studira na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a dio akademskog znanja stekao je studirajući na Pravnom fakultetu u Belgorodu, u Rusiji.

Autor je zbirke poezije ,,Idila se u snu snila''.

Lejla Kašić, rođena je 1996. Crnogorska je pesnikinja koja je osnovne studije završila na Filološkom fakultetu u Nikšiću, studirala je i na Karls-Francez Univerzitetu u Gracu, u Austriji. Sada je na specijalističkim studijama na Univerzitetu Donja Gorica u Podgorici.

Potpisuje poetsku zbirku ,,Moja Crvena''.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari