2
min read
A- A+
Pročitano

Prestižne nagrade iz Slovenije za Marijine "pametne klupe" i Vitomirove drvene barke (FOTO+VIDEO)

10/09/2019 - 12:48
Autor:Fos Media
622 pregleda

Dvije ideje koje su podržane kroz program Ministarstva kulture “Kreativna Crna Gora” dobile su prestižne nagrade “BIG SEE”, koje dodjeljuje slovenačko udruženje “Zavod žig”, saopšteno je iz Ministarstva kulture. Riječ je o projektima “Solarna klupa” autorke Marije Bojović i “Pasara Wooden Boat” radionice “Plaforma”, odnosno autora Vitomira Vujovića. Oba projekta nagradjena su u kategoriji “BIG SEE Wood”

Foto: FOS Media

Foto: FOS Media

Kako navode iz Ministarstva kulture, pomenute nagrade ujedno su i veliko priznanje programu “Kreativna Crna Gora”, u okviru kojeg je Ministarstvo podržalo 11 mladih crnogorskih autora, u nastojanju da ideje umjetnika budu predstavljene domaćem i širem tržištu.

Foto: FOS Media

Podsjetimo, autorka Marija Bojović predstavila je prvu crnogorsku solarnu klupu - proizvod koji je već našao put do tržišta, te je dio mobilijara na više lokacija u Crnoj Gori.  Ova, kako je mnogi nazivaju, „pametna klupa“, osim što predstavlja mjesto gdje ćete odmoriti, nudi mogućnost punjenja mobilnih telefona i tableta ali i besplatan wi-fi internert. Do sada ih je urađeno šest a postavljene su u pojedinim crnogorskim gradovima.

„Crnogorska ’pametna klupa’ je lokalni odgovor na svjetske trendove jer je ’pametni grad’ koncept koji je u razvoju i doživljava svoju ekspanziju. Kod nas je možda u začetku ali predstavlja blisku budućnost“, kazala je ranije Bojović za FOS.

Konceptom ’Pametnog grada’ nastoje da pomoću savremenih tehnologija unaprijede kvalitetet građana, a Marijina solarna klupa će uveliko tome i doprinijeti.

„Tu crnogorska ’pametna klupa’ nalazi mjesto jer predstavlja energetski autonoman proizvod koji omogućava punjenje telefona i tableta putem sunčeve energije a takođe nudi i besplatan wi-fi internet“, kazala je ranije naša sagovornica. Priču o Marijinim pametnim klupama pogledajte OVDJE:

 

Sa druge strane, radionica “Plaforma”, koja se bavi proizvodnjom tradicionalnih barki, ne samo da je podržana kao kreativna ideja, već i kao projekat iz sfere nematerijalne baštine Crne Gore.

U maloj radionici u Prčnju, Vitomir Vujović čuva tradiciju izrade drvenih barki. Spojio je, kaže, ljubav prema modelovanju i izradi pa trenutno u njegovoj maloj radionici nastaje i prva modernizovana crnogorska barka.

Foto: FOS Media

Foto: FOS Media

„Jedno je sjedjeti u projektnom birou i tamo crtati a ne vidjeti kako to nastaje. Ja sam ovdje spojio dvije ljubavi - ljubav za projektovanjem i ljubav za izradom pa tačno mogu da vidim kako nastaje i rađa se ono što sam isprojektovao“, kazao je ranije za FOS Vitomir i dodao:

„Nekada su majstori to radili u trasirnici, stavljali šperploče i daske po podu pa iscrtavali linije. Ja sam to zamijenio kompjuterom i ubrzao autokedom i jednostavnije mi je da se igram sa formama i prilagođavam ih onako kako je najbolje.“

Priču o njegovim barkama koju je ekipa FOS Media portala snimila pogledajte OVDJE:

 

U okviru programa “Kreativna Crna Gora”, najavljuju iz Ministarstva kulture, uskoro slijedi raspisivanje i drugog konkursa, uz još veći budžet koji će biti opredijeljen autorima ideja iz oblasti kreativnih industrija.

Za priznanja “BIG SEE” svake godine konkurišu projekti iz 19 država jugoistočne Evrope, i to iz različitih oblasti dizajna.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari