1
min read
A- A+
Pročitano

Američka mornarica testirala moćni laser koji može da obara avione i dronove

23/05/2020 - 19:49
Autor:Fos Media
707 pregleda

Američka mornarica pokazala je u akciji svoj dugo očekivani napredni laserski oružani sistem, sposoban da obara letjelice i onesposobi neprijateljske senzore.

foto

Foto: Military Leak

Kratak video-snimak pokazao je "Laser Weapon System Demonstrator" (LWSD) kako obara bespilotnu letjelicu tokom svog prvog testiranja na moru. Laserski sistem postavljen je na „Portland“, transportni brod klase San Antonio, koji se trenutno nalazi kod Perl Harbora.

„Sprovodeći napredne pomorske testove protiv bespilotnih i manjih letjelica dobijamo vrijedne informacije o sposobnostima laserskog sistema protiv potencijalnih prijetnji“, rekao je kapetan „Portlanda“ Keri Sanders.

Sistem je razvijen od strane Kancelarije za pomorska istraživanja u saradnji sa kompanijom „Nortrol Graman“ i naslednik je prve laserske platforme "Laser Weapon System" (LaWS), koja je takođe testirana na „Portlandu“ prošle godine.

 

Početni budžet za razvoj oružja koji je odobren „Nortropu“ bio je 53 miliona dolara, a ukupan budžet iznosi 91 milion dolara tokom 34 mjeseca razvoja.

Snage 150 kilovata, novo oružje je najjači laser američke mornarice, oko pet puta jači od svog prethodnika i može da obori manje letjelice.

Osim toga, LWSD može i da zaslijepi neprijateljske senzore.

Američka mornarica takođe razvija i laserski sistem srednje snage, za koji se očekuje da će dostići 60 kilovata i mogao bi da bude instaliran na veći broj brodova, uključujući i razarače.

Osim „Nortropovog“ laserskog sistema, na sličnom oružju takođe snage 150 kilovata radi i „Lokid Martin“, koje treba da bude testirano krajem ove godine.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari