1
min read
A- A+
Pročitano

Četiri evropske zemlje predložile svoj plan pomoći za prevazilaženje krize

23/05/2020 - 21:56
Autor:Fos Media
96 pregleda

Četiri evropske zemlje predstavile su sopstveni plan pomoći u Evropskoj uniji namijenjen prevazilaženju krize pandemije koronavirusa, navodeći da odbacuju svaki mehanizam za udruživanje snaga o rješavanju evropskog duga.

Foto

Foto: Pixabay

Holandija, Austrija, Danska i Švedska žele hitnu pomoć za najugroženije zemlje i to u vidu kratkoročnih zajmova po povoljnim uslovima tokom naredne dvije godine, navodi se u predlogu plana pomoći koju prenosi kancelarija austrijskog kancelara Sebastijana Kurca, piše Hina.

Pozajmljeni novac treba da bude namijenjen aktivnostima koje doprinose privrednom oporavku, kao što su jačanje zdravstvenog sektora, ulaganje u inovacije i ekološku tranziciju.

Francuski predsjednik Emanuel Makron i njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedeljak su predložili plan od 500 milijardi eura za oporavak ekonomije ugrožene pandemijom koronavirusa, preko mehanizma udruživanja snaga za rješavanje evropskog duga.

Međutim, četiri evropske zemlje se ne slažu sa udruživanjem evropskog duga jer smatraju da bi najmanje disciplinovane zemlje u ekonomskom pogledu, kao i najslabije države, mogle da imaju koristi zahvljajujući većem finansiranju bogatijih zemalja.

Umjesto toga, one predlažu opsežne reforme i poštovanje postavljenog budžetskog okvira.

Četiri zemlje se zalažu i za zaštitu troškova od malverzacija navodeći da bi u tom procesu bili uključeni evropski tužioci i oni zaduženi za borbu protiv korupcije, javlja Hina.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari