1
min read
A- A+
Pročitano

Godišnjica terorističkih napada

11/09/2019 - 10:35
Autor:Fos Media
132 pregleda

Sjedinjene Američke Države (SAD) obilježavaju danas godišnjicu terorističkih napada u kojima je poginulo skoro 2,99 hiljada osoba.

Foto

Foto: Tanjug/AP, Wikimedia/Flickr/Michael Foran

Na današnji dan 2001. godine pripadnici Al-Kaide oteli su četiri američka aviona i izveli simultani napad na više ciljeva u SAD.

Dva su udarila u tornjeve Svjetskog trgovinskog centra u Njuorku, poznate i kao "Kule bliznakinje". Treći avion udario je u Pentagon u blizini Vašingtona, a četvrti se srušio u Pensilvaniji, nakon što su putnici pružili otpor otmičarima. Ukupno je poginulo 2.983 ljudi, prenosi Index.hr.

Amerikanci tradicionalno obilježavaju godišnjicu napada čitajući imena poginulih i odajući im počast svijetlima na mjestu gdje su srušene "Kule bliznakinje". Takođe, održava se i šest minuta ćutnje.

Četiri od tih šest minuta simbolizuju tačna vremena kad su četiri oteta aviona udarila u "Kule bliznakinje", Pentagon i na u Pensilvaniji, a preostala dva predstavljaju trenutke kad su se urušili sjeverni i južni toranj Svetskog trgovinskog centra.

Ceremonija se održava u blizini dva bazena s vodopadima koji se nalaze na mjestima gdje su nekad stajali tornjevi, uz prisutnost počasne garde policije i vatrogasaca.

Tornjevi Svjetskog trgovinskog centra srušili su se za dva sata od udara aviona, a u njima je poginulo 2.606 osoba, uključujući 343 vatrogasca i 60 policajaca.

Još 125 osoba je poginulo u napadu na Pentagon. Stradali su svi ljudi u sva četiri aviona, ukupno 265, uključujući svih 19 otmičara. Ukupno je poginulo 2.983 ljudi. Žrtve su bili državljani ukupno 77 zemalja.

Američke snage su gotovo deset godina kasnije, 2011, u Pakistanu ubile vođu Al-Kaide Osamu bin Ladena u operaciji koju je odobrio tadašnji američki predsjednik Barak Obama.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari